Zonguldak’ta, geçen Pazartesi günü suç örgütü kurdukları iddiasıyla gözaltına alınarak üç günlük sorgularının ardından Ankara’ya sevk edilen ve aralarında Kilimli Belediye Başkanı AK Partili Seçkin Özdemir, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir´in de bulunduğu 56 şüpheliden 44´ü savcılıkta, 12´si de tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemede serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılması, yakınlarını ve dostlarını sevince boğdu.

Maden şirketinin yanında, otel, AVM, akaryakıt istasyonu, yerel televizyon ve gazeteleri bulunan Demir Şirketler Grubu’na ait 40 ayrı adrese, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali (ÇATES) ve Kilimli Belediyesi’ne yönelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın talimatıyla geçen Pazartesi operasyon yapıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin de desteği ile yaklaşık 300 polisin katıldığı operasyonda, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, aynı zamanda Zonguldak TSO ve Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı olan Demir Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, kuzeni Zonguldak Belediye Meclis üyesi AK Partili Metin Demir, İl Jandarma Alay Komutanı iken emekli olan ve 3 yıl önce grubun alışveriş merkezinde güvenlik müdürü olarak göreve başlayan emekli Albay Hakan Temel Aksel, ÇATES eski Müdürü Muzaffer Gençoğlu, hala santralde görevli olan Müdür Yardımcısı Muzaffer Güher´in de aralarında bulunduğu 69 kişi gözaltına alındı. “Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, örgüt yönetmek, örgüte üye olmak, suça teşvik, ihaleye fesat karıştırmak” iddialarıyla Zonguldak Emniyet Müdürlüğü´nde sorgulanan şüphelilerden 56´sı, Perşembe günü sabah saatlerinde Ankara Adliyesi´ne sevk edildi, 13 kişi ise serbest bırakıldı.

Ankara´ya götürülen 56 şüphelinin ifadesi, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır´ın da arasında bulunduğu Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle yetkili savcılarca alındı. Tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen; Erdoğan Demir, Salih Demir, Seyfullah Demir, Harun Demir, İrfan Demir, Metin Demir, Mehmet Çelik, Muzaffer Gençoğlu, Gökay Öz, Erdal Akgün, Muzaffer Güher ve Bora Onur, tutuksuz yargılanmak ve adli kontrollü olarak serbest bırakıldı. Mahkeme tarafından serbest bırakılan 12 kişiye getirilen adli kontrol şartının, yurt dışı yasağı ve her hafta imza atma şeklinde uygulanacağı belirtildi. Nöbetçi hakim, savcılığın, Zonguldak İl Jandarma Alay eski Komutanı emekli Kıdemli Albay Hakan Temel Aksel’in de aralarında yer aldığı 21 kişi hakkında istediği adli kontrol şartını ise reddetti. Savcılık sorgusunda, ÇATES’e yapılan kömür satışları ve Kilimli Belediyesi’ndeki hurda hırsızlığı üzerinde duruldu. Erdoğan Demir’e, Türk-İş Genel Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı iken 1999 yılında öldürülen Şemsi Denizer cinayetinin “azmettiricisi olduğu” yönündeki iddiaların da sorulduğu, Demir ve diğer tüm sanıkların tüm bu iddiaları yalanlayarak, söylentiden ibaret olduklarını ifade ettikleri öğrenildi.

KONVOY VE GÖZYAŞLARIYLA KARŞILANDILAR

Ankara Adliyesi’ne götürülen isimlerin yakınları, dün sabah saatlerine kadar içeriden gelecek haberi beklediler. Savcılıkça 44 kişinin serbest bırakılması sevinç yaratırken, mahkemeye sevk edilen 12 kişinin de serbest bırakılması tam bir bayram sevinci yarattı. İşlemlerinin sona ermesinin ardından serbest bırakılan isimler, dün sabah 10.00 sularında Zonguldak girişinde uzun bir araç konvoyuyla karşılandı. Demir Ailesi’nin üyeleri, 67 kanal Z binasına gelirken, bina önünde çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ile bazı oda ve derneklerin başkanları ile çok sayıda esnaf, aileye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Demir Medya Koordinatörü Harun Ersoy’un da aralarında bulunduğu bazı isimler, sevinç gözyaşı döktü. Demir Ailesi’nin üyeleri, bir süre sonra ayrılarak evlerine ve işlerinin başına döndü.

ERDOĞAN DEMİR, TEŞEKKÜR ETMEKLE YETİNDİ

Ankara dönüşü Demir Ailesi’nin kamuoyuna bir açıklama yapıp yapmayacağı merak ediliyordu. Basın mensuplarının sorularına yanıt vermeyen Salih Demir ve Erdoğan Demir, kendilerine moral ve destek veren herkese teşekkür etmekle yetindiler. Erdoğan Demir, bu konuda şimdilik bir açıklama yapmayacaklarını belirterek, önümüzdeki günlerde yazılı bir açıklama yapabileceklerini söyledi. Operasyon sonrası banka hesaplarına ve mal varlıklarına tedbir konulan Demir Madencilik ve diğer şirketler üzerindeki tedbir kaldırıldı. Döner dönmez işlerinin başına geçen aile bireyleri, kaldıkları işlerine yerden devam ettiler.

ÖZDEMİR SEVİNCİNİ EŞİ İLE PAYLAŞTI

Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve Ankara’ya sevk edilen Kilimli Belediye Başkanı AK Partili Seçkin Özdemir, savcı tarafından serbest bırakıldı. Özdemir, sevincini eşi ve sevenleriyle birlikte yaşadı.

Editör: Pusula Gazetesi