Kdz. Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, TSO seçimleri ve ilçe gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayında yapılacak olan TSO seçimleri öncesinde adayların önce kendi grubundan seçilmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, "Şu an başkan adayıyım deseniz ne olacak. ya grubunuzdan çıkamazsanız, bizde herkes başkan adayı olabilir" dedi.

Kdz. Ereğli´de yaşayan herkesin Kdz. Ereğli´ye borcu olduğunu belirten Erdem, " Proje olarak Başkan Adayları İrfan Erdem´in kadrosunun projeleri dışında hiç bir proje ürettiler mi? Bizim grubumuz bu seçim sürecinde en şeffaf grup, gazeteciler önünde toplantı yapıyoruz, bizim gizlimiz saklımız yok. Bizler şeffaf insanlarız. Kdz. Ereği TSO seçimlerinde adayları ikiyi ayırmak lazım, mevcut Yönetim, krizi iyi yönetememiş şehirde barışı sağlayamamıştır. Kendi içinde anlaşamayarak, TSO´yu çok başlı bir hale getirmiştir. Keşke böyle olmasaydı. Yaşlanınca yürümekte zorluk çektiğiniz yıllarda çocuklarınıza ve torunlarına ne anlatacaksınız. Zor ekonomik şartlar altındaki Ereğli´nin mücadelesini anlatacaksınız. Bizim grubumuz bu seçimde başı en dik gruptur. Krizi iyi yönetememiş bu yönetimden bu görevi daha iyi yapacağımızı düşünerek bu yönetimi yenilemek istiyoruz. Bizler TSO´nun gücünü ağırlığını şehrin üzerindeki etkisini barıştan yana ekonominin iyi gitmemesinden yana olarak göstermek zorundayız. Sizler bu şehrin yıkılmak istenen krizi en ağır biçimde yaşanan kal duvarlarısınız. Sizler bu kalenin taştan duvarları yerine insandan kalelerisiniz. Kısaca bu şehrin kaleleri sizlersiniz. Sizler sermayesi ve emeği ile üreten, istihdam yaratan güçlersiniz. Biz bu seçimden bireysel bir menfaat bekliyor muyuz? Bir menfa timimiz var mı? Yok! Biz, Kdz. Ereğli´nin yeniden moral kazanması ve kısır çekişmelerden uzaklaşıp yeniden büyümesi için çalışma azmindeyiz. Sizlerin de bu şehre borcu var. Çocuklarımızı burada büyütüyoruz, burada yaşıyor burada nefes alıyoruz. Bu manevi bir sorumluluk ve manevi bir borç getirir. Bu borcu bu şehrin daha iyiye gitmesi için, daha iyi yönetecek insanlar seçerek, ödeyebilirsiniz. Gelin beyaz bir sayfa açalım, tek listeli bir seçim yapalım. Birleşelim, sorunları birlikte aşalım diyorum. Benim elimde Musa´nın kılıcı yok ki Kızıldeniz´i yarayım. Ben tecrübelerimi aktarayım, siz enerjinizi koyun. Bu bir futbol takımı değil. Bu seçimi koltuk sevdası haline getirirseniz, Ereğli´ye hiçbir şey veremezsiniz. Benim de tek başıma Ereğli´ye verecek bir şeyim yok. 5-6 akıl bir akıldan üstündür. Hep kavga var nereye kadar?" diye konuştu

TSO seçimlerinin, gelecek yıl yapılacak olan yerel seçimlerde de etkisi olacağını kaydeden Erdem, şunları söyledi: "TSO seçimlerinin yerel seçimler açısından ayrıca bir önemi var. Kdz. Ereğli´de siyaset çok karışık, partilerin çıkaracağı aday önemli ama TSO´nun da bir görüşü olmalıdır. Sivil toplum örgütleri güçlü bir örgüttür. Belirleyici bir unsur olabilir. Şuan da sivil toplum örgütleri bir kenarda sessiz sedasız duruyorlar. Hepsi birlik olup hareket etse ve tek bir aday olsa başarılı olur. Bu şehrin menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyız. Belediye Meclisinde hep kavga var. Neyin kavgasını yapıyorsunuz? Kdz. Ereğli´de siyasi istikrar sağlanamadığı sürece, ekonomik istikrarda sağlanamaz.

7 kişi içinden Meclise girdiniz, Meclisteki arkadaşlar sizi seçmedi, ya da Yönetime girmediniz, oraya gidecek 21 kişi akıllı insan sermaye yönlendiriyor, sermaye güç demektir para sermaye demektir, o 21 kişi siz seçmedi veya yönetime almadı, nasıl başkan adayı olacaksınız, o 21 kişinin kararı ile başkan seçilebilirsiniz, bin 800 oy kullanarak başkan seçilemezsiniz zaten bin 800 oy aynı sandıkta kullansaydı, ben bunun bin 200 tanesini alırdım İrfan Erdem olarak. Ama tek sandık yok ki, 7 tane sandık var. Biz belirledik kırmızıçizgilerimizi, biz TSO´nun yönetimine talibiz yüzde 60 yüzde 70 gençlerden oluşacak bunun yanı sıra bayan üyelerimiz olacak. Erdemir´den Genel Müdür Yardımcısı seviyesinden insanlar olacak. Biz eskinin devamı değiliz. Ben kimseden oy istemiyorum istemedim de, laik görürseniz 3-4 adaydan hangisini seçecekseniz vizyonlarına bakın değerlendirin dedim. Bizim belirsizliğimiz yok kendi grubunuzdan çıkamadınız, bazı başkan adayları 7 gruptan da aday, etik mi değil ben bir gruptan adayım zaten kendi grubumuzdan çıkamıyorsam ben veya başka bir arkadaşımız orada Başkanlık yapılmaz ki&[#]8230;

TSO´nun o şehrin kalbi olduğunu ifade eden Erdem, şöyle konuştu:

"TSO demek o şehrin kalbi demek

3 bin 200 üyesi vardı 2009 da, bugün Bin 800 var, bu Bin 400 üyeye ne oldu, askıda neden borcu olmadığı için TSO´nun sekreterine soruyorum hapiste kaç üyen var. Bilmiyor üyeler, yoksa oda olmaz biz sendika değiliz bakın bugün sendika Ereğli´de TSO´dan daha aktif daha bilinçli daha sözü dinlenir bir halde. Neden sınıfsal bilinci var. Sınıfsal bilinci olduğu zaman insanlar daha iyi örgütlenebiliyor. TSO´da sınıfsal bilinç var mı? Hangi konut kredisini açıklamış. Biz arkadaşları seviyoruz ama krizi yönetemediler diyoruz. İnsanlıklarına hiçbir şey demiyoruz. Ama bunu da takım oyunu haline getirmeyelim diyoruz. Siz takımınızı tutun maç bitene kadar ama bu seçimde akşam 5´te bitecek sandıklar açılacak. 2013´e geldik önümüzde ki haftalarda yine toplanılacaklar. Diyorum ki; ben ve arkadaşlarım bu kadar emlak rayiş fiyatlarını artırmak iyi değil. Alım satımda sıkıntı çekiyorsunuz. Erdemir´e 27 trilyon ödedi Kdz Ereğli Belediyesi, hepinize soruyorum? Her biriniz Erdemir´siniz 27 trilyon ödediniz ne kadar ödüyordunuz. 6 Trilyon, 27´ye neden çıktınız, siz 6 dan 27 ye çıktınız bunu size ödettirene sıcak bakar mısınız, ne oldu da 27 oldu niçin 27 oldu. Erdemir bugün Kdz. Ereğli´nin en büyük kurumlarından biri, dengeleri korumak zorundayız bu seçimlerin en büyük özelliklerin biri şu önümüzdeki yıl mali seçimler yapılacak ben aday değilim. Ben Kdz. Ereğli´nin barıştan yana olmasından sivil toplum örgütlerinin siyasi partilerin barış içinde yaşamasını istiyorum. Bakıyorum arkaya 40 yaşlarına 30 yaşlarına mücadele çok az, hepinizden rica ediyorum bir gün elinize fotoğraf makinelerinizi ve yada ses kayıt cihazlarınızı yanınıza almadan istediğiniz bir bankada ticari kredi verilen yerin sehpasına oturun çok rica ediyorum ya. Fazla değil 45 dakika, bir saat Ereğli´de tanınmış uzun yıllar ticaret yapmış ağabey ve kardeşlerimizin 25 yaşında ki gencecik çocuğun karşısında çok az miktarda para alabilmek için yarım saat nasıl dil döktüğünü gördün. Size rakamlar veriyorum birçoğu inanmıyor rakamları verenler devlet daireleri. Tersaneler 4 senedir kapalı bundan sonra 5 sene daha kapalı kalacak gibi görünüyor. Ben diyorum ki söküm alanı yapalım. Bunun için bakanlar kurulunun onayı lazım ve bu onayın alınabilmesi için Karadeniz Ereğli´nin büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyor"

Adayların bir araya gelmesinden yana umudu olduğunu yineleyen Erdem, "Adayların bir araya gelmesinden yana umudum var. Ben çerçevenin arkasını görürüm. Arslan Keleş bizle birleşmezse şuna eminim ki, diğer grupla birleşecek. Bundan hiç şüphem yok. Ben Aslan Keleş´e gittim, şartlar sundu. Böyle durumlarda genç arkadaşların şartı olmamalı. Şart sunmasaydı kendisine istediğini verecektim. Şartlı geliyorsunuz. Şartlı bir evlilik olmaz ki. Bu da bir evlilik, bu da grupların evlenmesidir" dedi.

Kdz. Ereğli´de tersaneleri kalkındıracağını belirten Erdem, "Seçildiğimiz takdirde öncelikle, Karadeniz Ereğli ekonomisini düzeltmek için ilk icraatımız Tersaneleri kalkındırmak olacaktır.

Tersaneleri açıp kurtaramazsak, Karadeniz Ereğli ekonomisini kurtarmamız çok zor. Çünkü orda çalışan işçiler, oradan kazandıkları para ile esnaftan alışveriş yapıyorlar. Tekrar harekete geçirmek için bir tesis kurmaya gerek yok. Her şeyimiz, gerekli araç gereçler var. Kaynak motorlarımız var, yetişmiş insanımız var, tersaneleri Kalkındıracağım" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi