Çaycuma girişinde yan yana bulunan 2 köprüden ilçeden çıkışta kullanılan 252 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü´nün 48 metrelik bölümü, geçen yıl 6 Nisan´da çöktü. O sırada köprüde yürüyen 4 kişi ve içinde 11 kişinin bulunduğu minibüs, alttaki Filyos Çayı´na düştü. Aralarında Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti´li Mithat Gülşen´in babası 79 yaşındaki Kemal Gülşen´in de bulunduğu 10 kişinin cesedi bulundu. Facianın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Başkan Gülşen´in yeğeni üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sezgin Gülşen, ev kadını 49 yaşındaki Kadın Saraç, emekli madenci 57 yaşındaki Aziz Gülşen, 66 yaşındaki Tahir Özkara ve 59 yaşındaki Necati Azaklıoğlu´na ise hala ulaşılamadı.

SORUŞTURMA İZNİ ÇIKMADI
Facianın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Çaycuma Belediyesi, Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü ve DSİ 232´nci Şube Müdürlüğü için soruşturma izni verilmemesi nedeniyle henüz dava da açılmadı. Kastamonu Valiliği Karayolları, Zonguldak Valiliği DSİ, İçişleri Bakanlığı da Çaycuma Belediyesi için olayda herhangi bir kusurları bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Savcılık ve olayda ölenlerin yakınlarının itiraz başvurusu da karayolları ağından çıkarılan köprünün bakım ve onarımı konusunda DSİ ve Karayolları´nın doğrudan sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi´nce reddedildi. Savcılık, İçişleri Bakanlığı´nın belediye kararını ise Danıştay´a taşıdı. Soruşturma için Danıştay´ın vereceği karar bekleniyor.

KAYIPLARIN YAKINLARI TEPKİLİ
Facianın yıldönümünde hala dua edecek mezarları bulunmayan kayıpların yakınları duruma tepki gösterdi. Faciada ağabeyi 66 yaşındaki Ali Rıza Kaya ve yeğeni 40 yaşındaki Veli Kaya´yı kaybeden, eşi Necati Azaklıoğlu ise hala kayıp olan 56 yaşındaki Azime Azaklıoğlu, kızı Neşe Matuloğlu ve oğlu Tuncay Azaklıoğlu ile facianın yıldönümünde geldikleri köprüde büyük üzüntü yaşadı. Artık dayanacak gücünün kalmadığını söylerken gözyaşlarını tutamayan Azime Azaklıoğlu, "Eşimin cesedinin bulunması istiyorum. Hergün ağlıyorum. Bu konuda Başbakan´dan yardım istiyorum" dedi.

´UMUDUMUZ KALMADI´
29 yaşındaki Tuncay Azaklıoğlu ise "Biz babamın cesedinin bulunmasını istiyoruz. Sadece bir mezarı olsun istiyoruz. Herkes ´çalışma var´ diyor ama biz bir şey görmüyoruz. ´Nerede çalışma var´ bilmiyoruz. Bulunacağına dair bir umudum kalmadı artık. Babamın yokluğunu hissediyorum. Ben hergün facianın yaşandığı bu köprüyü, babamı düşünüyorum. Çalışıyorum ama aklım hep burada" diye konuştu.

´MEZARI FİLYOS ÇAYI OLMASIN´
35 yaşındaki Neşe Matuloğlu ise "Babamın mezarı Filyos Çayı olmasın, mezarı köyde olsun. Biz her yıl buraya değil, mezarımıza gitmek istiyoruz. Köprü yapıldı ama canlar bulunmadı" dedi. Köprünün bakımsızlığına da dikkat çeken Matuoğlu, "Köprünün yeniden yapılması için 15 canın gitmesi mi gerekiyordu? Daha önce niye önlemler alınmadı? Canlar gidince mi önlemler alınıyor?" dedi.

AFAD yetkilileri ise bahar ve yaz ayları ile birlikte aramaların yeniden yoğunlaştırılacağını söyledi. Olayda babası ve yeğenini kaybeden Çaycuma Belediye Başkanı AK Parti´li Mithat Gülşen ise kayıp 5 kişiyi arama çalışmalarının hava şartları el verdiğince devam edeceğini, ancak bulunmalarının zor gibi gözüktüğünü söyledi.

ÖLENLER ANISINA HATIRA ORMANI VE ANIT
Yıkılan köprü yerine inşa edilen yeni köprü 4 ay gibi kısa sürede tamamlandı. Yaya trafiğine açılan köprü, asfaltlanmasının ardından önümüzdeki günlerde araç trafiğine açılacak. Facianın yıl dönümünde yarın yıkılan köprünün yanında ölen 15 kişi için anma töreni düzenlenecek ve Filyos Çayı´na karanfil bırakılacak. Tören kapsamında, ölenler anısına Filyos Çayı kenarında oluşturulacak, ´Çaycuma Köprü Şehitleri Hatıra Ormanı´na da 15 sedir fidanı dikilecek. Her fidana da ölenlerin isimlerinin yer aldığı tabelalar asılacak. Ayrıca ölenler için anıt da yapılacak.
Editör: Pusula Gazetesi