Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Eski, Konarı köyüne TOKİ ile ortaklaşa yapacakları konut projesinin Türkiye´de bir ilk olacağını ve şuan 400 başvurunun bulunduğunu söyledi.

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Eski, Konarı köyüne TOKİ ile ortaklaşa yapacakları konut projesinin Türkiye´de bir ilk olacağını ve şuan 400 başvurunun bulunduğunu söyledi.

Genel Sekreter Hakan Eski, İHA muhabine yaptığı açıklamada, 7 aydır görevde olduklarını ve süre zarfından ilgi çekici projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlattı.

Eski, son günlerde gündemde olan ve çevre illerin de ilgisini çeken "Faturanı Güneş Enerjisi Ödesin" projesinin startını verdiklerini ifade ederek, "Kırsalda içme suyu için açılan sondajlardan terfili olarak depoya kadar suyun taşınmasında, su depolarının otomatik olarak klorlanmasında, kanalizasyon hizmetlerinde fosseptik kuyularının arıtılmasında kullanılmak üzere ihtiyaç olan bölgelerde uygulamaya konulan güneş enerjisinden üretilen elektrik sayesinde vatandaşların elektrik parası ödemeyecek.

Bu projeyi Karabük´e getirmemizin amacı 100´ün üzerinde köyün içme suyunu elektrikle çözüyoruz. Buda köylüye artı bir külfet getiriyordu. Bizde bunu ortadan kaldırmak için bir çalışma yaparak güneş enerjisinden elektrik üretme sistemleri kurmak istedik.

Bunla ilgili Türkiye´de birkaç il bu projeyi kullanıyor. Bunlardan bir tanesi de Malatya ilimizi ve orada geçtiğimiz aylarda bir dizi ziyaretler ve incelemelerde bulunmuştuk. Şimdi Karabük olarak ilk etapta bir köyde bunun projesini yaparak uygulamayı alıp diğer köylere yayacağız. KÖYDES paraları geldiğinde ise ilçelere gerekli ödenekleri ayırarak bu sistemi oralara da yaygınlaştıracağız. Bizim bu projeyi uygulamaya aldığımızı öğrenen Kastamonu´da bunla ilgili bizlerden görüş isteyerek yapacağımız uygulamayı görerek kendi köylerine yapacaklar. Bu projeyi şuna çevre illerden hiçbiri kullanmıyor ve aynı sorun onlarda da var. Bizim bu projemiz Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Çankırı illeri de öncelik yapacak" dedi.

Daha kaliteli hizmeti daha hızlı nasıl sunarız diye çeşitli projeler yaptıklarını da belirten Eski, "KÖYDES ödenekleri geldiğinde projeleri hazırlanıp yol ve su sıkıntısı çözülürdü. Bu sene ise 2013 yılında biz önce projeleri hazırladık ve tamamladık. KÖYDES parası geldiğinde hangi köyde ne sorunu olduğunu bildiğimizden program dahilinde paralar dağıtılarak daha hızlı hizmet imkanı sağlayacağız. Yol olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz ve bunun tüm projelerini hazırladık. Bunu birde bilgisayar ortamında programlaştırdık. Bilgisayardan harita üzerinde hareketli bir şekilde herhangi bir köyün üzerine tıkladığımızda hangi yolların bozuk ve yapıma ihtiyacı olduğu ne kadar yolun yapıldığı ortaya çıkacak. İçme suları sıkıntısı çeken yerler için de Mart sonuna kadar projelerini hazırlayıp ilçelere dağıtmış olacağız. Bostanbükü köyünün kanalizasyon suyu probleminin maliyeti çok yüksek tutuyor.

Bunun projesinin hazırlığını yaptık ve Çevre Bakanlığından gerekli desteği alacağız. Şimdi İl genel meclisi tarafından da 1 milyon 200 bin TL kanalizasyon sıkıntıları için ödenek ayrılacak ve ilçelere bunun dağıtımı yapılarak kanalizasyon sıkıntıları giderilecek. Köylerde yol ve su sorunu çözüldüğünden vatandaşlar köylere gitmeye başladı. Bu ihtiyaçları giderince bu kez ortaya kanalizasyon sorunu çıktı. Şimdi bunla ilgili çalışmalar başladı" diye söyledi.

TÜRKİYE´DE BİR İLK OLACAK

İl Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Eski, kurum olarak Türkiye´de bir ilki daha yapacakları bununda köye TOKİ uygulaması olduğunu söyleyerek, "Safranbolu ilçemize bağlı Konarı köyünden Toplu konut için 400 civarında talep geldi ve bunla ilgili Köy muhtarımızla birlikte

TOKİ Başkanına gittik. Türkiye´de hiçbir İl Özel İdare´nin böyle bir proje yapmadığından burası bir ilk olacak. Çünkü TOKİ ile İl Özel İdare ortaklığı ile böyle bir proje yapılacak.

Bunun için İl Genel Meclisine hafta içinde bir sunum yapacağız. Buranın alt yapısı ve yolları biz yapacağız binaları da TOKİ´de yapacak. İl Genel Meclisinden onay çıkınca Konarı köyüne TOKİ çalışmalarına başlayacağız" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi