Zonguldak’ın tanınmış işadamlarından Suat Karakaş’ın sahibi olduğu Ege Romanov Koyunu Çiftliği’nde Romanov koyunu, bir batında beşiz yavru doğurdu.

Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinin Yukarı İhsaniye Köyü´ndeki çiftlikleri ve Romanov koyunu ile ilgili bilgiler veren işadamı Karakaş, şunları söyledi:

“ÇİFTLİĞİMİZ, 35 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE KURULU”

“Ege Romanov Koyunu Çiftliği, Zonguldak’ta 2011 yılında 35 dönüm arazi üzerine kuruldu. Çiftliğimizin konumu, hayvan ve meyve yetiştiriciliğine en uygun bir bölgede seçilmiştir. Çiftliğimizde 550 metrekare kapalı ağılımız bulunuyor. Ağıl, koyunların en

iyi şartlarda barınabileceği şekilde, teknolojik ve hijyen şartlarda inşa edilmiştir. Kanatlı çiftlik hayvanları için 150 metrekarelik kümes alanımız mevcut olup, ırklarına göre ayrı bölümlerde barındırılmaktadır. Burada yetişen hayvanlardan köy tavuğu ve köy yumurtası satışı yapılmaktadır. Arazinin 10 dönümlük bölümünde ağırlıklı Deveci Armudu olmak üzere yarı bodur çeşitli meyve ağaçları bulunmaktadır. Çiftliğimizdeki tüm hayvanlar, sürekli olarak veteriner gözetiminde ve bakımındadır.”

“DÖL VERİMİ YÜKSEKTİR”

“Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu, soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli vücut, siyah baş ve ayaklara sahiptir. İki kat yapağı örtüsüne sahip Romanov ırkında, yapağı arasında yerleşik bu kılçık kıllar, mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Deri ve yapağı kalitesi bakımından diğer koyun ırklarından çok üstündür. Döl verimi yüksektir. Üstün analık kabiliyetine sahiptir, koyunlarda 2 meme varken, Romanov koyunlarında genelde 3 meme vardır. Mevsime bağlı kızgınlık göstermez ve her mevsiminde çiftleştirilebilir. Üçüz, dördüz, beşiz yavru doğurur. Eti çok lezzetlidir. Kuzularında yaşama gücü yüksektir. Uzun süre (ortalama 12 yıl) damızlıkta tutulabilirler. Romanov koyunu alırken seceresine, kim tarafından ithal edildiğine ve ithal edenin ürettiği saf ırk olmasına bakılmalıdır. Ege Romanov Koyunu Çiftliği olarak, bu koyunları, Rusya’dan, Rusya Başkanı’nın ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle Türkiye’ye getiren Osman Nuri Günay’dan aldık. Çiftliğimizdeki Romanov koyunları, gerçek ve saf Romanov ırkıdır. Hepsinin pasaportları ve secereleri mevcuttur. Romanov koyununun gerçek ırk olup olmadığını anlayabilmek için en az 3 doğum gerçekleştirmesi gerekir. Bu ırk ilk doğumunda tek veya iki yavru yapar. 2’nci doğumunda ikiz veya üçüz yavru, 3’üncü doğumunda ise yüzde 80 üçüz ve üzeri yavru yapar. Romanov koyunu, 4’üncü doğumunda (24 ayın sonunda) tek veya ikiz yavru yapıyorsa, bu saf Romanov ırkı değildir. Romanov koyununun özelliği 3,5-4 ay içinde çiftleşme (kızan) dönemine gelmesidir. 6 ve 7’nci aydan sonra koça verilirse, hayvan yetişkin olmuş ve ideal çiftleşme dönemine gelmiştir. Bu şekilde ileriki doğumlarında daha verimli olur. Bu verimliliğin devamı içinse, titiz ve rutin bakım yapılmalı, iğne ve hapları, proteinli ve vitaminli yemleri düzenli olarak verilmelidir.”

Ege Romanov Koyunu Çiftliği sahibi Suat Karakaş, müşterilerine ve Romanov Koyunu yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

“ÜRETİCİLİK YAPACAKLAR, KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE BU İŞE BAŞLAMASIN”

“Romanov koyunu üreticiliği yapacak olanlar, kulaktan dolma bilgilerle bu işe başlamasın, iyice araştırıp bu işe öyle girsin. Örneğin ‘senede 2 kere 5’er tane yavru doğurup 10 yavru alacağım’ diye hesap yapıp bu işe girmesin. Çok iyi bakım şartlarında Romanov koyunundan 13 ayda iki kere yavru alınır. Yetişkin bir koyundan bir yıllık ortalamada 5-6 kuzu alınabilir. Bu rakam yıllık ortalama 7-8 kuzuya da çıkabilir. Bu bakıma ve çevre şartlarına bağlıdır. Elimizdeki Romanov koyunlarının mavi ve yeşil pasaportları, secereleri mevcuttur. Bizden Romanov kuzusu alan müşterilerimize sadece analarının pasaportlarının fotokopilerini verebiliyoruz. Çünkü satıştaki hayvanlar çiftliğimizde doğan Romanov kuzularıdır.”

Çiftlik sahibi Suat Karakaş, çiftlikte görevli personelle birlikte sürekli işin başında bulunuyor.

Editör: Pusula Gazetesi