Zonguldak´ın tek kültür ve edebiyat dergisi olan Şehir, 76&[#]8217;ncı sayısına ulaştı. Devrek Bölge Haber Gazetesi&[#]8217;nin kültür sanat eki olarak yayınlanan "Kültür ve Edebiyat Dergisi Şehir", Şubat 2013 tarihli baskısıyla 76&[#]8217;ncı sayısına ulaştı. 28 sayfalık derginin bu sayısı, Devrekli Şair Rüştü Onur´a özel olarak çıktı. Rüştü Onur´un bilinmeyen fotoğraf, şiirleri ile eşi Mediha Sessiz´e yazdığı ve hiçbir yerde yer almayan mektuplarına yer veriliyor.

Derginin Sahibi İbrahim Tığ, 70 yıl sonra Rüştü Onur´un baldızı Sabahat Sessiz´e ulaşarak, Rüştü Onur ve Mediha Sessiz ile ilgili dergi, kitap ve antolojilerde yer alan yanlış bilgilerin doğrusunu sunuyor okurlarına. Dergide, Sabahat Sessiz´in, İbrahim Tığ´a hediye ettiği (orijinal) Rüştü ile Mediha´nın fotoğrafı da yer alıyor.

Sabahat Sessiz, söyleşisinin bir yerinde, &[#]8220;Eniştem Rüştü Onur´la ablam Mediha Sessiz, Heybeliada Sanatoryumu&[#]8217;nda değil, İstanbul-Zonguldak seferlerini yapan Anafartalar Vapuru´nda tanıştılar. Biz baba tarafından Bitlis Şerefhanoğulları&[#]8217;ndan, anne tarafı olarak da Ünyeli´yiz. Ablam tifodan değil, karın zarı iltihabından (apandisit patlaması) yaşama veda etti" görüşlerine yer veriyor.

Dergide, Hamit Kalyoncu´nun Muzaffer Tayyip Uslu´nun yeğeni Tansev Uslu ile yaptığı yazışmasını konu alan "Ben Muzaffer Tayyip´in Yeğeniyim" başlıklı yazısı yer alıyor. Söz konusu yazı da, Kalyoncu, Muzaffer Tayyip ile ilgili bilinmeyenleri kaleme alıyor.

Fatma Kılıç da, "Rüştü Onur´un Yalnızlığı" isimli yazısında, Rüştü Onur´un şiirlerinden yola çıkarak, onun yalnızlıkla iç içe bir şair olduğuna işaret ediyor.

Hüsnü Y. Öztürk de, "Bir Resim: Müfide Güzin Anadol" isimli yazısında Devrekli şair-romancı Müfide Güzin Anadol´u konu edinirken, onun Devrek Ortaokulu´ndaki öğretmenlik yıllarına değiniyor.

Dergide, ayrıca, Döndü Açıkgöz´ün "Gidenin Sığındığı Karanlık", A.Nihat Yılmaz´ın "Onları Mezarlığa Gömün", Mehmet Özçataloğlu´nun "Türk Edebiyatı Nereye Gidiyor?", Sevilay Öztürk´ün "Ne Şiir, Ne Öykü", Nihat Kaçoğlu´nun "Şiire İlişkin Birkaç Görüş" başlıklı yazıları yer alıyor.

Derginin şairleri ise; Hülya Deniz, Müfide Güzin Anadol, Tan Doğan, Nalan Çelik, Timuçin Özyürekli, Hakkı Avan, Alp Arslan Akman ve İbrahim Tığ.

Dergide ayrıca, Rüştü Onur´un hiçbir yerde yer almayan 2 mektubu ile 7 şiirine yer veriliyor.

İşte o şiirlerden biri:

Bir Pansiyoner Arkadaşın Ölümü

-1-

Odası odama bitişik

Islık çalardı geceleri

Arada bir

Mektup alırdı memleketten.

Son mektubu

İadeli teahütlü

Okumak nasip değilmiş meğer.

Bir de paketi geldi

Bayram çöreği göndermiş annesi.

-2-

Şu duvarın arkası da, ölmüş.

Duyan var mı?

Kim verdi suyunu.

Hayır ölmemiş

Halsiz yatıyor biçare.

Bakın gözleri gülüyor.

-3-

Onu götürdüler omuzlarında,

Yalnız potinleri,

Ve elbiseleri kaldı odasında.

Çıplak gidiyor... Üşüyecek.

Ceketimi versem giyer mi dersin.

-4-

Günaydın diyorum,

Odasından geçerken.

Odası boş

Penceresi açık.

Gelecek herhalde dostum,

Açık kalsın kapısı...

-5-

Beyhude çevirmeyiniz,

Radyolarınızın düğmelerini

Ne ajans söyleyecek

Ne gazeteler yazacak,

Şarkısı bittiğini dostumun.

Yağmur gine yağacak

Rüzgar gine esecek

Gine bulutlar sarkacak

Dallarımızdan.

Tuhaf olacak söylemesi

Esvaplarını kimler giyecek

Ve acep kimler soracak Allah´a,

Bütün bulutların

Ne işe yaradığını,

Şarkımız bitince bu şehirde.

Rüştü Onur

Editör: Pusula Gazetesi