Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sıcak yemek ihalesini yüzüne gözüne bulaştırdı. İlk ihaleye itiraz olduğu için 8 Şubat 2013 Cuma günü 35 günlük bir yemek ihalesine çıkan Milli Eğitim Müdürlüğü, ihale sonucunun 11 Şubat 2013 Pazartesi günü açıklanacağını belirtmişti.

Pazartesi günü okullar açıldı. Kimin kazandığı belli olmayan ve sonucu Vali Erol Ayyıldız tarafından onaylanmayan ihaleye rağmen ilk ihaleyi alan Doyuran adlı firma, Pazartesi ve Salı günü okullara yemek dağıttı. Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, “Firma hayrına yemek dağıttı” dedi.

Müdür Özbek, “Şu anda sözleşme imzalama aşamasına geldi. Vali Bey ile görüşeceğiz, sonuçlanacak. Vali Bey ile görüşüldü. Ama henüz imzalanmadı. Adam yemeği hayrına dağıttı. Bugün (dün) imzalanacak ve normal bir şekilde dağıtılmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Mermer kamyonuyla taşınan yemeklerin okullara saatinde ulaşmadığı, yemek almak istemeyen okulların idarecilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, “Firmaya yardımcı olun” şeklinde uyarıldıkları öğrenildi. Yemek kaplarının da yer fırçasıyla yıkandığı görüntülendi.

Doyuran Firması’nın 86 noktaya dağıtması gereken yemeği birçok noktaya ulaştıramadığı, ulaştığı yerlere de ya sabah çok erken saatte ya da öğleden sonra ulaşabildiği öğrenildi. Öğrencilerin getirilen yemekleri beğenmedikleri ve yemeğe de zaman bulamadıkları öğrenildi.

Şimdi Vali Erol Ayyıldız ve Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek’e soruyoruz: 12 bin 500 öğrencinin hayatını nasıl riske atarsınız? Her önüne gelen okullara yemek dağıtabilir mi? Ya çocuklara bir şey olsaydı, bunun hesabını kim verecekti?

Zonguldak böyle rezalet görmedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 12 bin 500 öğrenciyi kapsayan taşımalı yemek ihalesini yüzüne gözüne bulaştırdı.

İlk yemek ihalesi yapıldı. İhaleye itiraz olduğu için 35 günlük ek bir ihale yapıldı. 8 Şubat 2013 Cuma günü yapılan ihalenin sonucunun 11 Şubat 2013 Pazartesi günü yapılacağı açıklandı. Ancak o gün okullar açıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sözlü talimatı ile Doyuran adlı yemek şirketi, Bakacakkadı’da kendisine ait olmayan bir imalathanede yemek pişirdi ve bu yemeği mermer kamyonu ve eski minibüslerle yetişebildiği okullara dağıttı.

ÖZBEK: “FİRMA HAYRINA DAĞITTI”

Pazartesi günü okullar açıldı. Kimin kazandığı belli olmayan ve sonucu Vali Erol Ayyıldız tarafından onaylanmayan ihaleye rağmen Doyuran adlı firma, Pazartesi ve Salı günü okullara yemek dağıttı. Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, “Firma hayrına yemek dağıttı” dedi.

Müdür Özbek, “Şu anda sözleşme imzalama aşamasına geldi. Vali Bey ile görüşeceğiz, sonuçlanacak. Vali Bey ile görüşüldü. Ama henüz imzalanmadı. Adam yemeği hayrına dağıttı. Bugün (dün) imzalanacak ve normal bir şekilde dağıtılmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

86 ayrı okula gitmesi gereken yemeğin en az 25 okula ulaşmadığı öğrenildi. Bazı okullara öğleden sonra giden yemek, okul yöneticileri tarafından kabul edilmedi. Okullarda yemek salonu olmadığı için kütüphanelerin yemekhaneye çevrildiği ancak bunun da yeterli olmadığı, yemeklerin sınıflara taşındığı belirtiliyor. Yemekleri ise öğretmenlerin ve hizmetlilerin dağıtması da ayrı bir sorun oluşturuyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve okul yöneticilerine, “Firmaya yardımcı olun” şeklinde talimat verildiği iddia edildi. Hatta bu talimatın e-mail yoluyla ulaştırıldığı öğrenildi.
YEMEKLER SAĞLIKSIZ ORTAMLARDA YAPILDI VE TAŞINDI

Mermer kamyonuyla taşınan yemeklerin okullara saatinde ulaşmadığı, yemek almak istemeyen okulların idarecilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ,“Firmaya yardımcı olun” şeklinde uyarıldıkları öğrenildi. Yemek kaplarının da yer fırçasıyla yıkandığı görüntülendi.

Muhabirimiz Yeliz Alagöz, Doyuran adlı firmanın Bakacakkadı’daki tesisini dışarıdan görüntülemeyi başardı. Tesisin önünde mermer kamyonundan indirilen yemek kaplarının yer fırçasıyla yıkandığı net bir şekilde görülüyor. Ve o kaplara yeniden yemek dolduğu belirtiliyor.

Şimdi Vali Erol Ayyıldız ve İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek’e soruyoruz: Siz yer fırçasıyla yıkanan kaplara konan yemeği yiyebilir misiniz? Çocuklarınıza yedirebilir misiniz? 12 bin 500 öğrencinin hayatını nasıl riske atarsınız? Her önüne gelen okullara yemek dağıtabilir mi? Ya çocuklara bir şey olsaydı, bunun hesabını kim verecek?

Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek’in, “Adam yemeği hayrına dağıttı” şeklindeki açıklamaları ise, tam bir skandal. Devlet, 100 bini aşan Suriyeli mülteciye üç öğün sıcak yemek verip, her ihtiyacını karşılarken, Türkiye Cumhuriyeti Zonguldak Valiliği, 12 bin 500 çocuğun yemeğini veremiyor mu? Bu Doyuran firması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden büyük ve zengin mi?

Pusula, bu skandala neden olan ihaleyi yapan, ihalesiz yemek dağıtılmasını sağlayan, öğrencilerin hayatını riske atan kim varsa, soruşturulmasını ve hesap vermesini istiyor.

Editör: Pusula Gazetesi