Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Akçakoca Şube Müdürü İbrahim Ağmil, ekmek israfının önlenmesi için TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse´nin önderliğinde başlatılan kampanyaya destek istemek amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor. Köse´nin önderliğinde, 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nde düzenlenen toplantıda tanıtılmış, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse´nin araştırma yaptırdığı ve ekmek israfının büyük boyutlara ulaştığı tespit edilmişti. TMO Şube Müdürü İbrahim Ağmil de, başlatılan kampanya sonrasında kampanyaya destek verilmesi konusunda önceki gün Ereğli’de, dün de Zonguldak’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu.

TMO Akçakoca Şube Müdürü İbrahim Ağmil, dün Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre’yi makamında ziyaret ederek, kampanya hakkında bilgiler verdi. Ağmil, ziyarette yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“GÜNDE 6 MİLYON ADET EKMEK ÇÖPE ATILARAK İSRAF EDİLİYOR”

“Ülkemizde hububat piyasalarının düzenlemesi görevini titizlikle ve başarı ile yürütmekte olan Toprak Mahsulleri Ofisi, kanayan bir yaraya daha parmak basarak, büyük boyutlara ulaşan ekmek israfını, halkımızın gündemine taşımak, israfın önlenmesine ilişkin gerekli duyarlılığı sağlamak, ekmek israfını en aza indirmek için, ülke genelinde bir kampanya başlattı. TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse´nin, ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ kapsamında başlattığı ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ ile ilgili olarak yerel yönetimlerimizin de desteğinin alınması kapsamında ziyaretlerde bulunuyoruz. Ekmek, tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun kutsal değerlerden birisi, zengin-fakir bütün sofralarımızın baş tacı. İsraf edilen aslında, çiftçinin alın teri, el emeği, milli servetimiz ve dünyanın birçok bölgesinde açlıktan ölen insanların haklarıdır. Ekmek israfı ile milli servetimizin önemli bir kısmının heba oluyor. TMO Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde 101 milyon adet ekmek üretiliyor, bunun 95 milyon adedi tüketiliyor, 6 milyon adet ekmek ise çöpe atılarak israf ediliyor. İsraf edilen günlük 6 milyon adet olmak üzere yılda 2,1 milyar adet ekmeğin yıllık maliyeti ise, 1,546 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu israf yapılmasa, bu para ile 80 adet hastane, 500 adet yurt, 500 adet okul ya da 500 kilometre duble yol yapılabilirdi. Bizim kültürümüzde ve inancımızda israfın hoş karşılanmadığı ve dinimizde de haram kılındığı unutulmayarak, ekmek tüketimi konusunda çok daha hassas davranmamız gerekiyor. Ekmeği alın teri ve velinimet sayan, ekmeğini her zaman taştan çıkarmayı bilen, ömür boyu ekmek kavgası veren bir kültürün mensupları olarak, herkesin, ekmek tüketiminde daha duyarlı olması, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, artan ekmeklerimizi çöpe atmak yerine, kızartma, tatlı vs. gibi değerlendirmeleri konusunda halkımızın daha hassasiyet göstereceğinden eminiz. Kampanyanın kısa zamanda iyi sonuçlar alacağımıza gönülden inanıyoruz.”

Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre de, kampanyaya destek vereceklerini belirterek, “Bu kampanya zaten Başbakanımızın önderliğinde başlayan bir kampanyadır. Bizler de gereken ne ise, o konuda yardım etmeye hazırız. Bu, bizim başlıca görevimizdir. Bu konuda vatandaşlarımızı aydınlatacağız. Konuyu, düzenleyeceğimiz panel ve toplantılarla yaymaya çalışacağız” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi