Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki (TSO) seçim sürecini ve hazırlıkları değerlendiren Zonguldak Değişim Hareketi´nin Başkan Adayı Şenol Altuntaş, gösterilen ilgi ve desteğe teşekkür etti. Zonguldak Değişim Hareketi olarak yola çıktıklarını ve işadamları olarak Zonguldak’ın kaderini değiştirmek istediklerini belirten Altuntaş, çalışmalara devam ettiklerini belirterek, değişime olan inancı gördüklerini söyledi. TSO’nun belli başlı kişilerin odası değil, herkesin odası olması gerektiğini belirten Altuntaş, belge bedellerinin ise alınmayacağını söyledi.

Altuntaş’ın açıklamaları şöyle:

“ÜYELERİMİZİN TAMAMINI SANDIĞA BEKLİYORUZ”

"Zonguldak´taki değişim ihtiyacının bilinciyle oluşturulan, farklı mesleklere mensup, değişik siyasi görüşlere sahip bir kitlenin güç birliği ile Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine hazırlanıyoruz. Hafta başından bu yana Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Beycuma, Elvanpazarcık ve Karaman´daki üyelerimizi gruplar halinde ziyaret ettik. Tüm ziyaretlere bizzat katılma imkanım olduğu için net gözlemlerimi de tüm açıklığı ile ifade etmek istiyorum. Öncelikle ziyaretlerimizde ekibimize, görüş ve tespitlerimize aldığımız ilgi ve destek bizleri ziyadesiyle memnun etti. Ayrıca ziyaretlerimizin tamamında üyelerimizin sandığa gelecek olmalarına yönelik söylemleri, 9 Şubat seçimlerini Oda’nın asırlık geçmişindeki en çok katılım sağlanan seçim olarak tarihe geçirecektir.”

“BELLİ BAŞLI KİŞİLERİN ODASI DEĞİL, HERKESİN ODASI OLACAK”

“Üyelerimizin beklenti ve sıkıntıları genelde aynı... Öncelikle birçok üyemizin Oda ile ilişkileri sadece muhasebecileri ile sınırlı. İhtiyaç duyulan belgeler, muhasebeciler tarafından alınıyor, belge ücretleri ve aidat ödemeleri, üyemiz adına yine muhasebeciler tarafından yapılıyor. Yani kişilerin Oda ile herhangi bir ilişkisi, bağlantısı hemen hemen hiç yok. Hele merkezde değil de, civardaki üyelerin Zonguldak’a geldiklerinde kendi Odalarına uğramak, bir çay içmek akıllarına bile gelmiyor. İşte bu anlamda tespitlerimizin doğruluğuna inanın sevinemedik. Zira bu olumsuz durum bizleri üzdü. Oda yönetimine talip bir ekip olarak amacımız her gün belirli kişilerin Oda’ya gelmesi yerine tüm üyelerimizin sık sık Oda’yı ziyaret edecekleri ortamları hazırlamak. Bunun için yönetim ve meclis olarak tüm üyelerimize kucak açacak projelerimizle üyelerin Oda’ya gelmesi için adeta birer bahane bulacağız. Bu bahane, bazen üyelerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda bir eğitim, bazen sektörel bir toplantı, kimi zaman Oda imkanları çerçevesinde bir sosyal etkinlik, kimi zaman ise yurtiçi/dışı iş heyeti ziyareti ya da fuar katılımı olacak. Mutlaka, ama mutlaka üyemiz Odamıza gelecek, gerek yönetim ve Meclis üyeleri ile gerekse de Genel Sekreterlik ve Oda personeliyle güzel bir iletişim halinde olacak.”

“BELGE BEDELLERİNİ KALDIRACAĞIZ”

“Ziyaretlerimizde daha etkin ve faal bir Oda beklentisi ile birlikte Odamız tarafından verilen ve üyelerimizin en yoğun kullandığı belge ücretlerinin yüksekliği de sık sık dile getirildi. Üyelerimize yüz yüze ifade ettiğimiz gibi tüm kamuoyu ile de paylaşmak istediğimiz bir husus var. Yönetime geldiğimiz zaman en sık talep edilen belgeler olan Oda Kayıt Belgesi ve Faaliyet Belgesi´nden herhangi bir bedel almayacağız. Bu konuda üst kuruluşumuz olan Birliğimize de başvurduk, TOBB´den alacağımız görüş ve ilgili mevzuat çerçevesinde bu belge bedellerini tamamen kaldıracağız. Zaten halihazırda ciddi meblağlarda yıllık ve munzam aidat ödeyen üyelerimizden bir de yüksek miktarda belge bedeli alınması oldukça yanlış bir uygulama.”

“KOSGEB VE KALKINMA AJANSI’YLA DAHA FAZLA KOORDİNE İÇİNDE OLACAĞIZ”

“Üyelerimizden aldığımız diğer bir sıkıntı ise, işletmelerde yaşanan finansman güçlükleri. Yönetime geldikten sonra ilk iş olarak farklı finansman kaynakları ile ivedilikle iletişime geçeceğiz. İl merkezi dururken, Ereğli TSO´nun yoğun gayretleri ile Ereğli ilçemizde faaliyete geçen Kredi Garanti Fonu Temsilciliği’nin yanında finansman konusunda ciddi katkılar sağlayan KOSGEB İl Hizmet Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı gibi kurumlarımızla konuyu etraflıca değerlendireceğiz. Ayrıca inanıyorum ki, TSO´da başlayan değişimin sinerjisi; hem özel, hem de kamu bankalarının dikkatini çekecek ve üyelerimizin menfaatine yönelik yeni çözüm önerilerinin hazırlanmasını da beraberinde getirecektir.”

“ODANIN PARASI ÜYELERİN MENFAATİ İÇİN HARCANACAK”

“Ziyaretlerimizde bizlere iletilen ‘tok açın halinden anlamaz’ eleştirileri sonrasında bu konuda görevlendirdiğimiz tecrübeli arkadaşlarımız şu an Odalar ve Borsalar mevzuatını inceliyor. Odamızın mali durumunun yeterliliği ve bağlı olduğumuz yasaların imkan vermesi halinde gerçekten zor durumda olan üyelerimize öz kaynaklarımızdan finansman desteği sağlanması yönünde ciddi bir çalışma başlatacağız. Ayrıca bu konuda başarılı uygulamaları gerçekleştiren diğer Oda ve Borsaların da uygulamalarını inceliyoruz. Seçime yönelik çalışmalarımızın başından beri söylediğimiz gibi Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, sadece, ama sadece üyelerine ait. Eğer Oda kasasında üç kuruş birikiyorsa, üyelerin menfaatine harcanacaktır.”

“ART NİYET Mİ VAR?”

“Seçim sürecinde tarafımıza uygulanan antidemokratik davranışlara da değinmek istiyorum. TOBB tarafından yeni NACE kodlarına uygun olarak yaklaşık 15 gün önce oluşturulan yeni listelerin gerek seçim mevzuatında bulunması, gerekse de teamüllerde olmasına rağmen hala Oda web sayfasında yer almamasının nedenine bir anlam veremiyoruz. Ereğli ilçemizin Odasına ait web sayfasında hem de 10 gün önce tüm bilgileri içeren güncel listeler şeffaf bir şekilde ilan edilebiliyorsa, bizim Odamızdaki sıkıntı acaba ne olabilir? Bilgi işlem konusuna hakim bir uzman personel mi yok Odamızda, yoksa Odamızın web sitesi tabanı mı yetersiz? Yoksa bu nedenlerin haricinde başka bir sebep mi var? Ya da eksik bilgilerden ötürü seçim hazırlıklarını engellenmesine yönelik bir art niyetin olabileceğine ihtimal vermeli miyiz?”

“GÖSTERİLEN İLGİYE TEŞEKKÜR EDERİZ”

“Bu günlerde il merkezimizde ticaretin yoğunlaştığı bölgelerde ziyaretlerimize devam ediyoruz. Fevkani Köprüsü altında faaliyette olan üyelerimizin sorunlarını bir kez daha dinleyecek, kendi çözüm önerilerimizle birleştirecek ve ortak akıl yürüterek esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi yönünde çalışmalar yapacağız. Ayrıca, son dönemde il merkezindeki ticaret erbabının büyük ilgi gösterdiği Soğuksu bölgesindeki üyelerimizin talep ve sıkıntılarını paylaşacağız. Bir kentte iş merkezlerinin sayısı ve lokasyon farklılığı ilin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesidir. Son dönemde Gazipaşa Caddesi’ne adeta rakip olarak gelişen Soğuksu esnafımızın Odamızdan beklentileri çalışmalarımıza ve projelerimize yön verecektir. Amacımız, şehrin daha farklı bölgelerinin de gelişimine destek olmak, yerel idarelerle işbirliği halinde altyapısı tamamlanmış, ulaşım sorunları çözümlenmiş, güvenli, düzenli ve sağlıklı ticaret merkezlerinin oluşumuna katkı sağlamaktır. Üyelerimizin ekibimize gösterdiği ilgi ve destek için tekrar çok teşekkür ederiz. TOBB çatısı altındaki 365 Oda ve Borsa içinde en erken seçim yapılacak yerlerden ikincisi Zonguldak. Birlik merkezinden tanıdığım çok eski bir dostumun tabiriyle; değişim, Zonguldak TSO’dan başlayacak..."
Editör: Pusula Gazetesi