Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, TTK Kozlu Müessesesi’nde yaşanan ve 8 madencinin hayatını kaybettiği olayla ilgili sessizliğini bozdu. Facianın yaşandığı Star Madencilik’in MHP milletvekilinin eşine ait olmasından dolayı susmakla eleştirilere hedef olan Başkan Ayan, sessiz kalmalarının bununla bir alakasının olmadığını söyledi.

Star Madencilik’in MHP Eskişehir Milletvekilli Ruhsar Demirel’in eşinin olduğunu doğrulayan Ayan, “Kazanın oluşumunda ismi geçen firmanın MHP’li milletvekilinin eşi olduğu doğrudur. Bu firma, Kozlu’da 9 yıldır faaliyet gösteren, ilk kez de ölümlü kazası olan bir firmadır. Milletvekilimiz, milletvekili olmadan önce Star Firması zaten Kozlu’da faaliyet gösteriyordu” dedi.

Kazanın idari ve adli yargı sürecinde olduğu gerekçesi ile açıklama yapmadıklarını, kazadan sonra MHP’nin Genel Merkezi’nden kimsenin gelmemesi ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Ayan, sözlerine şöyle devam etti:

“STAR, İLK KEZ ÖLÜMLÜ KAZA OLAN BİR FİRMADIR”

“TTK Kozlu Müessesesi’nde Star Madencilik firmasının -630 kodunda galeri açarken ve bu galeriler içerisinde de reküp lağımı çalışması sırasında şiddeti ölçülemeyen, ‘önceden önlem alınabilir miydi?’ sorularını gündeme getiren, bir deprem şiddetinde bir kaza yaşanmıştır. Bu kazada, çok değerli 8 madenci arkadaşımızı şehit verdik. Bu süreç içerisinde kendim de kurumda çalışan biri olarak, bu acıları paylaşan, olayları bizzat gören, son şehitlerimizi çıkartana kadar çalışmaların içinde olan biriyim. Bu arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Geride bıraktıkları ailelerine Allah sabırlar versin. Ben de 1968 yılbaşı gecesi babasını Kozlu’da maden şehidi vermiş birisiyim. Bu acının ne olduğunu bilen bir insanım. Bu süreç içerisinde konuyla ilgili gerek idari, gerek adli yönden soruşturma başlatıldı. MHP, kesinlikle bu tür olaylara bir yön verme çalışması içerisinde olmamıştır. Dolayısıyla idari ve adli yargı sürecinde bizlere düşen sükunetle sonuçları beklemektir. Bu konu ile alakalı kazanın oluşumunda ismi geçen firmanın MHP’li milletvekilinin eşi olduğu doğrudur. Bu firma, 2004 yılında Kamu İhale Kanunu çerçevesi dahilinde ihalesini almış ve Kozlu’da 9 yıldır faaliyet gösteren, ilk kez de ölümlü kazası olan bir firmadır. MHP İl Başkanı olarak, firma sahibi ile 2004-2005 yılları arasında tesadüfen iki kere karşılaşmış biriyim. Milletvekilimiz, milletvekili olmadan önce Star Firması zaten Kozlu’da faaliyet gösteriyordu. Burada kaybımız ve acımız büyüktür. Dolayısıyla MHP İl Teşkilatları olarak böyle yaşanmış bir hadisede, ‘MHP ülkücüdür’ gibi bir savunmanın içerisinde olmayız. Gerek TTK açısından, gerek firma açısından sonuçları ne olacaksa, hem kamuoyu, hem de bizler razı oluruz. Asla savunma mekanizması içerisine girmeyiz. Bir hata, bir ihmal söz konusu ise, sonuçları zaten önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

“GENEL MERKEZİMİZ İLE SÜREKLİ GÖRÜŞME İÇERİSİNDEYİZ”

“Bu süreç içerisinde 8 madencimizin önceden zehirlenerek rahmetli oldukları dönemde MHP’den Genel Merkez boyutunda kimsenin gelmediği ile alakalı Zonguldak’ta bir gündem oluşmuştur. Kazanın olduğunu öğrendiğim an, hemen Genel Sekreterimizi aradım. Olayın vahametini ve göçük altında kalan arkadaşlarımızın olduğunu söyledim. Kendisi bize, ‘5 cenazeye gelsek mi uygun olur? Diğer arkadaşlarımız çıktığında onların cenazesine gelip, diğer arkadaşların ailelerine taziyeye mi gitsek mi uygun olur?’ diye bize sordu. Bizce de böylesi daha uygun olmuştur. En azından geldiklerine hem cenazelere, hem de aile ziyaretlerine katılmış olacaklar.”

“BÖYLE BİR UYGULAMA HEM TTK’YI, HEM MADEN İŞÇİSİNİ BİTİRİR”

“TTK içerisinde icralık işçiler ile ilgili bir genelge yayınlandı. Maden işçilerimiz arasında 2006-2009 girişli arkadaşlarımız zaten maaşlarını düşük ücretten almaktadırlar. MHP olarak bu maaşların dengelenmesi konusunda elimizden geldiği kadar çaba ve gayret içerisindeyiz. Ama TTK’nın yıpranmaması noktasında elimizden geldiği kadar fazla bir şey söylemedik. Kurum, kendi içerisinde böyle bir karar almıştır, fakat zamanı yersiz olmuştur. Madende çalışanların ekonomik durumunun kötü olduğunu, böyle bir uygulamanın maden işçisini bitireceğini, dolayısıyla TTK’yı bitireceğini düşünüyoruz. Bu noktada kurum yetkilileri ve bakanlıklar olsun, eminim geri adım atacaktır. Başka bir hal çare bulacaklardır. Uygun olmayan bir açıklama olmuştur.”

Editör: Pusula Gazetesi