Ekmekte yaşanan fiyat karmaşası devam ederken, sorunun çözümü yolunda henüz bir adım atılamadı. BİM ve ŞOK gibi zincir marketlerin, 75 kuruşa satılması gereken ekmeği müşteri çekebilmek için 35-40 kuruşluk maliyetle satmaları, hem fırınları, hem de bakkalları zor durumda bıraktı.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, fırıncılar arasında yaşanan fiyat rekabetiyle ilgili Pusula’nın sorularını yanıtladı.

Vali Ayyıldız, ekmeği ucuz satan fırın ya da market sahiplerine bir şey yapamayacaklarını, fakat pahalı satan kişilere engel olabileceklerini belirterek, bu sorunun çözülmesi için Esnaf Odaları Birliği, Fırıncılar Odası ve Bakkallar Odası’nın makul bir fiyatta anlaşması gerektiğini vurguladı.

Ayyıldız, açıklamasında şunları söyledi:

AYYILDIZ: “EKMEK FİYATLARINDA ODALARA GÖREV DÜŞÜYOR”

“Ekmek fiyatları çok fazlaymış gibi bir dert yok. Ekmek fiyatlarının düşüklüğünden dolayı rekabet ortamı olmadığından şikâyet var. Onun içinde vatandaşımıza, ‘siz ucuz ekmek yiyin ya da şöyle yapın’ deme durumumuz yok. Çünkü sırf ekmek yiyen fakir vatandaşlarımız var. Buradaki esas unsur; fırınlar, marketler ve bakkallar arasındaki rekabetin doğru ve düzgün yapılması. Onun için Esnaf Odaları Birliği, Fırıncılar Odası ve Bakkallar Odası’nın belli bir dayanışmayla bu işin halledilmesi gerekir. Siz her ne kadar, ‘ekmek şu fiyata satılacak’ deseniz de, marketler bunu zarar da olsa ucuza satıyorsa, ‘satma’ deme şansınız yok. O nedenle burada Odalara, özellikle Esnaf Odaları Birliği’ne sorumluluklar düşüyor. Sonuçta bu bir pazardır. Makul bir fiyat belirleyip, rekabette zarar görmeyecek şekilde anlaşılması lazım. Düşük fiyattan satan adama bir şey diyemezsin, ama yüksek fiyattan satanı engelleyebilirsin. Önemli olan fiyat belirlemekte… Bunu da belirleyecek olan Esnaf Odaları Birliği’dir. Kimsenin bu işten zarar etmemesi lazım... İlin Valisi olarak benim, ‘siz ekmeği niye ucuza satıyorsunuz?’ deme gibi bir durumumuz yok. Dolayısıyla bu işi yapması gereken Esnaf Odaları Birliği... Belli fiyat koyacak. Bu fiyatın üzerine geçenlere belli cezalar olacak ve bu işin önüne geçecek.”

COŞKUN: “BİZİM VATANDAŞIN LEHİNE OLAN KONULARDA BİR ŞEY DEME ŞANSIMIZ YOK”

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun da, ekmek fiyatlarında yaşanan rekabet sorunu için bakkalların tedarik merkezlerini oluşturmaları gerektiğini belirterek, bu konuda da gerek Bakkallar Federasyonu, gerekse Konfederasyonun çalışması gerektiğini söyledi.

Büyük mağazaların fırınlarla anlaşmaları olduğunu ve satışlarda kar marjından öte müşteri çekmek olduğunu belirten Coşkun, açıklamasında şunları söyledi:

“Zonguldak’taki hemşehrilerimize kaliteli ekmeği ucuz veriyorlarsa, biz buna teşekkür ederiz ve arkadaşlara bu konuda bir şey deme şansımız olmaz. Bizim vatandaşın lehine olan konularda bir şey deme şansımız yok. Halk otobüslerinde var, minibüslerde var, kahveciler ve lokantacılarda var. Verdiğimiz taban fiyatın üzerine çıkarlarsa, biz yaptırım gücünü kullanıyoruz. Büyük mağazalardaki bazı arkadaşlarımızın fırınlarla anlaşmaları var. Onlar ekmekte kar marjına gitmiyorlar. Müşteriyi ekmekle ayaklarına çekip orada başka satışlar yapıyorlar. 300 gram ekmeğin şu andaki maliyeti 60 kuruş. Bu konuda Vali Bey ile görüştük. Bakkalların kar marjı biraz düşüyor. Bazı bakkal arkadaşlara, ‘siz 40 kuruşa alın, vatandaşa 50 kuruşa satın’ dedik. Zonguldak’ta kaliteli ekmek yapıp da marjını düşürmeyen üç-dört tane fırıncı var. Bu arkadaşlar da ekmeği her yerde 75 kuruşa satıyorlar. Normalde bayat ekmek de satılmaması lazım. Bakkala giden vatandaş ekmek için gidiyor. Ama büyük marketlerde ekmek ucuz olduğu için bakkala hiç gitmiyor. Bakkala sadece veresiye alışveriş yapanlar gidiyor. Peşin alışveriş yapanlar marketlere gidiyorlar. Ama semt bakkallarımızı da yaşatmak zorundayız. Bakkalların tedarik merkezlerini oluşturmaları gerekiyor. Bu konu da gerek Bakkallar Federasyonu, gerek Konfederasyonun çalışması gerekiyor. Biz bunları defalarca kez yukarıya gönderdik. Marketlerin sattığı fiyata, bakkallar ürünleri alamıyor. Bu sefer insanlar kafalarında farklı farklı yorumlar yapıyor, ‘bakkallar bizi kazıklıyor’ gibi, ama işin aslı öyle değil. Bakkallardaki sıkıntı, fırıncıların kendi aralarındaki rekabet ve Zonguldak’ta fırın enflasyonunun olmasından kaynaklanıyor.”

Editör: Pusula Gazetesi