Demir Madencilik’e ve sahasındaki kaçak ocaklara yönelik operasyonun ardından yeniden gündeme gelen kaçak kömür ocaklarıyla ilgili henüz net bir adım atılamadı. Kaçak ocakları teşvik ettiği suçlamasıyla evraklarına el konulan Demir Madencilik ile ilgili adli inceleme süreci devam ederken, kaçak ocak sorununun “sosyal bir yara mı, yoksa suiistimal edilen bir durum mu?” olduğu yönündeki tartışmalar ise yanıt bekliyor.

İlk olarak Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas ve çok sayıda muhtarın bir araya gelerek yaptıkları çözüm çağrısı, sonrasında ise MHP Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay’ın çağrısı ile bir araya gelen muhalefet partilerinin önerileri havada kalmış görünüyor.

Muhtarlar Derneği yönetimi, Vali Erol Ayyıldız’ı ziyaret ederek, önerilerini dile getirmiş, siyasi partilerin çabası ise politize edildiğinden amacına tam olarak ulaşamamıştı.

Bu süreçte yaşananlarla ilgili Pusula’nın sorularını yanıtlayan Vali Erol Ayyıldız, kaçak ocak açanların fakir olmadığını belirterek, asıl garibanların oralarda çalışmak zorunda olan işçiler olduğunu söyledi.

Rödevanslı sahaların kendi bölgelerini denetim altına almaları gerektiğini belirten Ayyıldız, gerekirse rödevanslı saha sahiplerinin çalışma izinlerinin iptalinin de gündeme gelebilmesi gerektiğini ifade etti.

İşte Ayyıldız’ın açıklamaları:

“KAÇAK OCAK AÇAN ADAM FAKİR DEĞİLDİR”

“Kaçak ocak, kanuna aykırı bir şey ve yapmayacaklar. Belki mecburiyetten yapıyorlar, ama kanunen, hukuken yapılmaması gereken bir şey. Biz diğer kanunsuz şeylerle nasıl mücadele ediyorsak, bunlarla da sonuna kadar mücadele ediyoruz. Kaçak ocak varsa, ‘bu işin emniyet boyutu var’ demektir. Dolayısıyla kanuna aykırı bir işlemde gereken neyse, o uygulanır. Biz kaçak ocakların olmamasıyla ilgili sıkı bir denetim yapıyoruz, ama kaçak ocakların cazibe merkezi olmaktan çıkması lazım. Vatandaş, kaçak ocakla ilgili iş yaparken, bundan fayda getirmeyeceğini bilecek. Kaçak ocaklar, kazanç kapısı gibi göründüğü için buna devam ediyorlar. Ben yanıma gelenlere de söyledim. Kaçak ocak açmak bir maliyettir. Kaçak ocak açacak olan adam da, demek ki fakir adam değildir. Dolayısıyla orada çalışan garibandır.”

“TTK’YA ALINACAK İŞÇİLER KAÇAKTA OCAKTA ÇALIŞANLARDAN ALINABİLİR”

“Ben diyorum ki, ‘TTK’ya 2 bin 500 işçi alınacak’ deniyor. TTK’ya da işçi alınacaksa, bunlarda zaten kaçak ocakta çalışıyor, deneyimliler, alınacak işçilerde bunlardan olsun. Sendikamız kaçak ocaklarda ne kadar kişi çalışıyor, bunu belirler. Bunun için bazı şartlar konulur. Mesela en az bir senedir Zonguldak’ta oturma şartı veya 5 sene ocak deneyimi olması şartı konulur. Bu gibi şartlar konulursa, toplamda kaçak ocakta çalışan 2 bin 500 işçi çıkmaz.”

“KAÇAK OCAKLARA İZİN VEREN SAHALARIN İZİNLERİ İPTAL EDİLEBİLMELİ”

“Bunun yanı sıra başka düzenlemeler yapılıp önüne geçilebilir. Rödevansçılara hükümlülük verilebilir. Mesela, rödevans sahalarının için de bulunan kaçak ocaklar olursa, rödevansçıların belgesinin iptal edilmesi gibi bir madde konulabilir. Ya da rödevanslı saha sahipleri kendileri bir mekanizma kurarak, kendi güvenlik sistemlerini kendileri kurabilirler. Kendi sahalarını kontrol altında tutarlar.”

“KAÇAK OCAĞI MEŞRU SAYMADIKTAN SONRA KALICI ÇÖZÜM OLMAZ”

“Sonuçta kaçak ocaklar kanuna aykırı bir işlem. Dolayısıyla bunu yaparken, yakalandığınızda suçlu olursunuz. Kaçak ocaklar alelacele yapılan, hepsi tehlikeli, insanların korunamadığı bir yerdir ve siz bunları meşru yapamazsınız. Biz bu çalışmalarımızı da öncelikle vatandaşımızın sağlığını düşünerek yapıyoruz. Yazık, günah. Adam ölüme gider gibi, şartı belli olmayan bir yere ekmek parası için çalışmaya gidiyor. Bir kaçak ocakta çalışana ‘sen devam et, işe git’ demek, yarı yarıya ‘mezara git’ demektir. Kaçak ocağı meşru saymadıktan sonra bu işin çözümü yoktur.”

Editör: Pusula Gazetesi