Zonguldak´ta kentlilik bilincinin sağlanması ve sorunlara ortak çözüm aranması amacıyla başlatılan lobi toplantıları sürecinde oluşturulan Zonguldak Platformu son toplantısında ilke ve hedeflerini belirledi. Böylece, Zonguldak sorunlarının ortak akıl ve çoğulcu katılımla sistemli olarak çözümlenmesi hızlandırılacak.


Zonguldak Platformu ön çalışma grubunda bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda alınan kararlar arasında, Zonguldak - Karabük - Bartın Dernekleri, Ankara Platformunca (ZKB) yapılması planlanan "Ankara´da Tanıtım Günleri Programı" için işbirliği ve koordinasyon yapılması da bulunuyor.


"Kentlilik bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak hedefiyle, sivil toplum kuruluşları arasında güç birliği yapılmasını sağlayarak, Zonguldak´ın sorunlarının ve çözüm yollarının gündeme getirilmesine katkıda bulunarak bu konularda kamuoyu oluşturmak" misyonuyla yola çıkan Zonguldak Platformu´nun 17 kurumdan oluşan Çalışma Grubu toplandı.


Zonguldak Platformu Çalışma Grubu´nda bulunan 17 sivil toplum örgütü başkan ve temsilcisi bir araya gelerek Zonguldak Platformunun misyon, vizyon ve ilkelerini belirleyerek yapılacak çalışmaları görüştü.


İlki AKM Salonunda 80 dernek, sendika ve oda başkan ve yöneticisinin katılımıyla gerçekleşip bir süre ara verilen, Zonguldak lobisinin etkin olması için arayışa giren Zonguldak Platformu, 2009 senesinin 2. toplantısını gerçekleştirdi. Geçen ayki toplantıda her ayın ilk cumartesi günü düzenli toplanma kararı alınan Zonguldak Platformu Çalışma Grubu, GMİS Başkanlar Kurulu toplantı salonunda 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.


Toplantıda, Platformun çalışmalarına rehber olacak vizyonu, misyonu ve ilkeleri belirlendi.


Buna göre; Zonguldak Platformu´nun vizyonu "Zonguldak´ın hızlı ve etkin bir gelişme ve kalkınma sürecine girerek yeniden bölgemizin ve Anadolu&[#]8217;nun yıldızı bir il olması" şeklinde belirlendi.


Platformun ilkeleri ise "katılımcılık, işbirliği, sorumluluk bilinci, öncü ve yenilikçi yaklaşım" olarak benimsendi. Hazırlanan logonun da Platformun kurumsal kimliğini oluşturması bakımından önem taşıdığından kullanılmasına karar verildi.


Sekretaryalığını Karaelmas Gazeteciler Derneği adına Osman Sav´ın yürüttüğü Zonguldak Platformu Çalışma Grubunda TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Ali Özer, GMİS adına Genel Sekreter Taci Alkaya, Trabzonlular Derneği Başkanı Adil Bahadır, Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Ardıç, Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldaklılar Derneği Başkanı Necati Başar, Yeniceliler Derneği Başkanı Naim Emdi, Ereğliler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, ZKÜ Vakfı Başkanı Şenol Altıntaş, Devrek-Gökçebey Derneği Başkanı Murat Ayanoğlu, Erzincanlılar Derneği Başkanı Bahattin Arı, Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Zonguldak-Bartın-Karabük Derneği Başkanı Şenol Çakar ve Kastamonu-lular Derneği Başkanı Bahattin Şenol yer alıyor.


Çalışma programında neler var?


Toplantı sonrası açıklanan ortak metinde 20 maddelik bir program açıklandı.


Açıklamada şöyle denildi;


"Platformun 15 Mart 2008 tarihli raporunda belirtilen ana hedeflere ulaşabilmesi amacıyla öncelikle bir dizi faaliyetin 2009´da uygulamaya konulması planlanmıştır.


Planlanıp karara bağlanan gündem maddeleri şunlardır:


Zonguldak Platformu´nun misyon, vizyon ve ilkelerinin tespit edilmesi


Zonguldak Platformu Web sitesinin kurulması.


Merkezi yerde Bilboard tahsisi alınarak Zonguldak Platformu´nun duyuru ve faaliyetlerinin buradan kamuoyuna iletilmesi.


Katılım olmayan İlçe ve beldelerden katılım sağlanması


Fon oluşturulması/sponsor konusu


Belediye Bakan Adaylarına Açık Mektup´un Cevaplarının Değerlendirilmesi


Zonguldak Platformu´nun logo ve kurumsal kimliğin sunumu


Kent Müzesi Projesi


AB projelerinden faydanılması için proje önerileri


İŞ-KUR projelerinden faydanılması için proje önerileri


İlin temel sorunlarına ilişkin konferans ve paneller düzenlenmesi


Kent ödülleri verilmesi


Her yıl Kent Ödülleri adı altında tespit edilecek dallarda objektif bir yöntemle belirlenerek kişi ve kurumlara Zonguldak Platformu tarafından ödül verilmesidir.


Kurtuluş Günü kutlaması


Her yıl rutin bir törene dönüşmüş olan kurtuluş günü törenlerine 2009´da Zonguldak Platformu olarak katkı sağlayarak , günün anlam ve önemine uygun bir biçimde kutlanmasını sağlamak.


Zonguldak Karabük Bartın Dernekleri Ankara Platformunca (ZKB) yapılması planlanan "Ankara´da Tanıtım Günleri Programı" için işbirliği ve koordinasyon yapmak


Filyos´un yeniden serbest bölge ilan edilmesi nedeniyle serbest bölgelerin imkan ve avantajlarının değerlendirileceği toplantı düzenlenmesi.


DPT tarafından hazırlanmış olan Zonguldak-Karabük-Bartın Bölgesel Gelişme Programının etüdü ve güncellenerek bölge için yeni hedeflerin belirlenmesi


ZKB Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının Hedefleri ve Uygulaması


İlin ana sorunlarından bazıları için Platform açısından hareket stratejisi belirlenmesi


Zonguldak Platformu Ortak Akıl Toplantıları´nın düzenlenmesi


MİSYONUMUZ


Kentlilik bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak hedefiyle, sivil toplum kuruluşları arasında güç birliği yapılmasını sağlayarak, Zonguldak´ın sorunlarının ve çözüm yollarının gündeme getirilmesine katkıda bulunarak bu konularda kamuoyu oluşturmak.


VİZYONUMUZ


Zonguldak´ın hızlı ve etkin bir gelişme ve kalkınma sürecine girerek yeniden bölgemizin ve Anadolu´nun yıldızı bir il olması.


İLKELERİMİZ


Katılımcılık, işbirliği, sorumluluk bilinci, öncü ve yenilikçi yaklaşım"

Editör: Pusula Gazetesi