Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi İhsaniye İncirharmanı Ocağı&[#]8217;nda 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenci, facianın 17. yılında törenle anıldı.


TTT Kozlu Müessesesi Kuyubaşında düzenlenen anma törenine Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Kozlu Belediye Başkanı Hüdai Dökmeci, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, siyasi partilerin belediye başkan adayları ve il genel meclisi adayları, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, KESK&[#]8217;e bağlı ESM Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, Yeniceliler Derneği Başkanı Naim Emdi, GMİS Genel Başkan Yardımcıları Dursun Oğuz ve İsmet Demirhan, GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, GMİS&[#]8217;e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, maden işçileri ile şehit madencilerin aileleri katıldı.


Muslu; Üretim kültürünün simgesiyiz


Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma töreninde bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, &[#]8220;Dünyanın en zor ve riskli mesleğinde çalışan bizler, gösterdiğimiz özveri, ortaya koyduğumuz fedakarlıkla üretim ekonomisinin, üretim kültürünün simgesi durumundayız&[#]8221; dedi.


Muslu şöyle konuştu;


&[#]8220;17 yıl önce 3 Mart 1992 tarihinde burada büyük bir grizu faciası yaşadık ve 263 arkadaşımızı şehit verdik. Bizler 1848 yılından bugüne ülkemizin ve ulusumuzun kalkınması için yerin yüzlerce metre altında alın teri döküyoruz. Dünyanın en zor ve riskli mesleğinde çalışan bizler, gösterdiğimiz özveri, ortaya koyduğumuz fedakarlıkla üretim ekonomisinin, üretim kültürünün simgesi durumundayız. Ve Zonguldak denilince Emeğin Başkenti akla gelir.


Biz 160 yıldır bu yolda mücadele veriyoruz. 4 bin 500 şehidimiz var.


Taşkömürü koklaşabilir özelliği ile yüksek kalorisi ile hâlâ sanayinin vazgeçilmez ürünüdür. Bugün ülkemizin yılda yaklaşık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Bu yılbaşından itibaren işbaşı yapan 3 bin arkadaşımızla birlikte tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak üretimi artıracak ve TTK&[#]8217;nın yılda 5 milyon ton üretmesi için işçi alımlarının devamını sağlayacağız. 3 bin işçi alımının yeşerttiği umudu gerçeğe dönüştürmek için çalışacağız.


Biz, üretmek ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yolda biz üzerimize düşeni, işçisiyle, sendikasıyla yapıyoruz. Kararlılıkla yapmaya da devam edeceğiz.


Geçtiğimiz hafta TTK ve MTA İş Sözleşmesi görüşmelerimize devam ettik.


Kamu İş ile yürütümüz toplam 86 maddelik TTK 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi&[#]8217;nde 3 oturumda 33 madde üzerinde anlaşma sağladık. 4.oturum 11 Mart&[#]8217;ta Ankara&[#]8217;da gerçekleştirilecek. Türkiye&[#]8217;deki tüm sendikaların da sorunu olan aynı iş kolunda farklı ücret uygulaması bildiğiniz gibi TTK ve MTA&[#]8217;da da var. Bu farklılığın giderilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Toplu iş sözleşmesiyle ilgili tüm gelişmeleri Genel Merkez yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz ve temsilcilerimizden öğreneceksiniz. Bunlar dışında gazetemiz ve internet sitemizden de takip edebileceksiniz.


Ortak bir kültürü paylaşan, birbirlerine can emanet biz maden işçileri olarak her zaman birlik ve beraberlik içinde hareket etmek durumundayız.


Birlik ve dayanışma içinde, omuz omuza olduğumuz sürece başaramayacağımız hiçbir şey olmaz. Geçmişte bunu kanıtladık. Bugün ve gelecekte de kanıtlamaya hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.


Bizim işimiz üretmek ama unutmayınız ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir.


Çalışırken mutlaka iş güvenliği önlemlerine uyun. Ve en küçük bir ihmalde mutlaka bizi bilgilendirin. Biz gerekeni yaparız. Tüm maden şehitlerimize tekrar Allah&[#]8217;tan rahmet diliyorum.&[#]8221;



Dağdelen; Madencinin kazandığı para kutsaldır


TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, 3 Mart 1992 tarihideki kazanın dünya madencilik tarihine geçtiğini belirterek, &[#]8220;Bu tür kazaların tekrarlanmaması için hepimizin dikkatli olması gerekiyor&[#]8221; dedi.


Dağdelen şöyle konuştu;


&[#]8220;Bugün burada toplanmamızın nedeni dünya madencilik tarihine geçmiş büyük bir maden faciasının hatırlanması vesilesiyledir. Her yıl neden bu kazanın hatırlanmasını istiyoruz. Çünkü bu tür kazaların tekrar yaşanmaması için gereken dikkati göstermemiz ve sürekli uyanık olmak içindir. Aslolan bu kazaların nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Bu tür kazaların nedeni metan patlaması, yeraltında çıkan yangınlar, göçükler. Bu kazaların olmaması için hepimizin mutlaka gereken tedbirleri almamız ve azami dikkati göstermemiz gerekiyor.


Örneğin bir taban yolunda ya da başyukarıda sondaj yoksa, ben Genel Müdür olarak söylüyorum, orada çalışmayın. Mutlaka sondajı yapın ya da yaptırın ondan sonra çalışın. Ayrıca ocaklarımızı gelişmiş ülkelerin ocaklarının seviyesine çıkarabilmek için elimizden gelen her şeyi yaptığımızın farkındasınız. Elbette yapılacak daha çok iş var ve mutlaka bunu başaracağız.


Madencinin kazandığı para kutsaldır. Taşkömürünün de ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Çünkü Türkiye her yıl 20 milyon ton taşkömürü tüketiyor. Uzun uğraşlar sonucunda kurumumuza 3 bin işçi almayı başarmış bulunuyoruz. Bundan sonra işçi alabilmemiz yapacağımız hazırlıklara, sizlerden ve yeni aldığımız işçilerden alacağımız randımana bağlı. Üretimi ne kadar artırırsak, Ankara&[#]8217;ya gidip işçi aldık üretimi şu kadar artırdık, şu kadar daha işçi alırsak üretimi de şu kadar artıracağız deme şansımızın olması gerekir. Sizlerden çok şey bekliyoruz ve bunları başarabileceğinize inanıyoruz.&[#]8221;


Konuşmaların ardından şehit madenciler için Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Editör: Pusula Gazetesi