Kozlu Belediyesi’ne ait otobüsle Zonguldak’tan hareket eden gazeteci grubu Çömlekçi Köprüsü üzerinde ise Zonguldak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar, Filyos Belediye Başkanı Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kalpaklı, bazı köylerin muhtarları ve köylüler çiçekle karşıladı. Temenler Köyü’ne hareket eden gruba çay ikram edildi. Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü’nün de katıldığı grup, burada köylülerle sohbet eden gazeteciler, 550 rakımlı Gali Tepesi’ne çıktı. Saltukova Muhteşem manzarayı seyir eden gazeteciler, doğa ve hayvan fotoğrafları çekti. Dönüşte ormanlık alanda kestane ve dağ üzümü ve mantar toplayan gruba kestana balı ve yoğurt ikram edildi. Öğle yemeğinde ise balık ikram edildi. Filyos sahilinde balık yiyen gazeteciler, sahilde ise bol bol fotoğraf çekti. Gazetecilere burada ise Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen’e katıldı. Salıncağa binen gazeteciler, programın devamında ise Tarihi Filyos Kalesi’ne çıkarak, kazı çalışmalarının yapıldığı alanı yakından gördü. Kalenin doğal güzelliklerinde ve kazı çalışmalarında da bol bol fotoğraf çeken grup, Saz Köy’e geçti. Burada bölgenin kestane balı, manda yoğurdu, elma, üzüm ve fındık ikram edelin gruba semaverde demlenen çay ikram edildi.
Gazetecilere bilgi veren Zonguldak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar, kursun Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karaelmas Gazeteciler Derneği arasında imzalanan protokolle gerçekleştirildiğini hatırlattı. Uçar, “Fotoğraf çekimi kursu bittikten sonra derneğin binasında törenle sertifikaları verildi. Vali Erol Ayyıldız’da katıldı, çok memnun kaldı. Sergi ve yarışmalar yapılmasını istedi. Bu kapsamda uygulama için bu bölgeye gelindi. Hem memleketimizi tanıyoruz. Çok güzel neticeler alınacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Bölgeye hayran kaldığını belirten Karaelmas Gazetecileri Derneği Başkanı Osman Sav ise şöyle konuştu: “Uygulamayı düşünüyorduk. Müdürümüzün heyecanı nedeniyle bu bölgeye geldik. 3 amacımız vardı. Kursta öğrendiklerimizi pekiştirmek. Sürekli Filyos diyoruz ama yörenin tanıtımı anlamında bize düşen görevi yapmayı düşündük. Üçüncüsü ise arkadaşlar arasında kaynaşmayı sağlamaya niyetlendik. Doğma büyüme Zonguldaklıyım, buraya ilk defa geldim. Bundan sonra inşallah gazeteci arkadaşların gelmesini, vatandaşların gelmesini hem de yetkililerin burayla ilgili düşüncelerine yön vermeyi planlıyoruz. Biz bunu görev adletdik.
Gali Tepesi’ndeyiz. Manzara çok güzel. Hem yetkililere hem yatırıcılara sesleniyorum. Eko turizm deniyor. Yer aranıyor. Gelsinler görsünler. Başka söze gerek yok. Burası gerçekten eko turizm anlamında, hem de yatırım anlamında çok güzel bir yer. Belediye başkanlarımızla tanışsınlar. Zaten yetkililer, öncülüğünü yapacaklar, gerekli kolaylığı sağlayacaklardır”
Gali Tepesini Zonguldak nüfusunun büyük bir bölümünün bilmediğini ve duymadığını ifade eden Filyos Beldesi Belediye Başkanı Ömer Ünal ise, şöyle devam etti:
“Filyos’un Gali Tepesi’ndeyiz. Zonguldak’ın yerleşik nüfusu, 650 bin kişi. Burayı bilen 10-15 bin kişidir. Geriye kalan insanlar, ne Gali Tepesi’ni görmüş, ne de gezmiştir. Gelsinler, hem Filyos’a hem Saltukova’ya yol var. Buralar görülmesi gereken harika yerler, Doğa, yürüyüş turizmleri başta olmak üzere her türlü yatırımın yapılabileceği bir yer. Bunun için ilk kez gazeteciler görsün istedik. Basın mensuplarının da burayı Türkiye’ye, hatta dünyaya duyurmak için elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum. Vali Ayyıldız’ı da davet edip, devlet eliyle neler yapılabileceğini tartışacağız.”
Bölgeye ziyarete gelen gazetecilere, dernek yöneticilerine Halkeğitim Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, “Düzenlenen etkinlik, fotoğraf becerisini arttırmaya yönelik bir kurs. Tabi bu kursun neticisinde uygulama yapılacak alan olarak, bize teklifte bulunulduğunda, bölgemize gelinmesinin bölge tanıtımına faydası olacağını ilettik. Bugün buradayız. Filyos Beldesi’nden başlayan Mengene kadar giden havza, gerçekten doğal, tarihi ve kültürel zenginleri ile görülmesi gereken bir yer. Aynı zamanda havaalanı ile sanayi alanları ile denize ve doğası ile komple entegre olmuş bir yer. Burası 550 rakımlı Gali Tepesi. Buradan Bartın’a kadar, Çaycuma’nın en ücra köşelerini görmek mümkün. Ulaşım zor değil. Yolları genelde ulaşıma açık. Halkın gezip, dolaşabileceği, dinlenebileceği çok güzel yerler. Yaz aylarında buraya kahvaltı etmeye gelip, dinleniyoruz. Doğa sporlarını yapıyoruz” dedi.
Saz Köy gölünde motor gezintisi yapan gazeteciler, manzara ve kuş türleri üzerinde fotoğraf çekme imkanı yakaladı. Programın bitiminde yapılan vedalaşmanın ardından gazeteciler, evlerine geri döndü.
Editör: Pusula Gazetesi