Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınması gündemde olan 3 bin işçi işçiye uygulanmak istenen ücret pazarlığında, TTK ile GMİS’in uzlaşma noktasına yaklaşması, kentte memnuniyet yarattı. Ankara’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili bürokratları ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın da katıldığı toplantıda, sendika, bin 500 liranın altına düşmezken, TTK ise, rakamını bin 230 liraya çıkardı. Bu fiyatların yanında 650 kilogram üzerindeki kişi başı üretimde ayrıca performans ücreti ödenecek. Bu şartlarda işçi alınması durumunda, işçilere ikramiye ödemesinde bir kesinti olmayacak. Yeni alınacak işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde mevcut çalışanlarla aynı oranda zam alacak.

Pusula’nın sorularını yanıtlayan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “Çok iyi bir noktaya geldik. Umut ediyorum, bundan sonra da olumlu gelişmeler olur. Hazine’nin işçi alımına onay vereceği bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Bizler olayı bir noktaya getirdik, bundan sonrası Hazine’de” dedi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, “Bu rakamlar bizim için kabul edilebilir rakamlar. Bin 500 lira sabit ücret, bizim için psikolojik sınır. TTK’nın sabit ücret konusundaki samimiyeti uzlaşı noktasında yaklaşmamızda iyi oldu. Milletvekilimiz Özcan Ulupınar bizimleydi. Milletvekillerimiz Sayın Köksal Toptan, Sayın Ercan Candan ve Sayın Özcan Ulupınar’ın Enerji Bakanımızla görüştükten sonra Hazine’den onay çıkması için desteklerini bekliyoruz. Zaten kendileri bu sürecin tamamlanmasını çok istiyorlar. Hep birlikte sonuçlandırmak istiyoruz. Hazine’nin ‘hayır’ demeyeceği bir noktaya geldik. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar’ın işçi alımının yılsonuna kadar kesinleşmesi için daha fazla çaba göstermeleri bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi