Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü ile Zonguldak Fırıncılar Odası Başkanlığı&[#]8217;nın ortaklaşa düzenlediği toplantıda, 1 Temmuz&[#]8217;da yürürlüğe girecek &[#]8220;Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği&[#]8221; hakkında fırıncılara bilgiler verildi.
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantı Salonu&[#]8217;nda düzenlenen toplantıya katılan fırıncılara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Gıda ve Yem Şube Müdürü Vekili Hüseyin Çakır ve Gıda Kontrol Görevlisi U.Barış Yılmaz tarafından, 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı gıda ve yem kanunu uygulamaları, işletmelerin kayıt ve onayı, gıda hijyeni ve ekmek tebliği konularında detaylı bilgi verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, &[#]8220;Ekmek ve çeşitleri ile ekmekle ilgili diğer bütün hususlar 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete&[#]8217;de, &[#]8216;Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği&[#]8217;nde yayınlanmıştır. Fırıncılarımız, 1 Temmuz 2012 tarihine kadar tebliğ hükümlerine kendilerini uydurmak zorundalar. Halkımızın temel besin kaynağı olan ekmek konusunda bakanlık olarak çok duyarlıyız. Tebliğ uygulama tarihinden itibaren denetimlerimiz daha da artacak ve numuneler alarak, ürettiğiniz ekmeği analiz ettireceğiz. Uygun olmayan analiz sonuçlarına göre, işletmelere idari para cezası uygulanacak. Özellikle kodekse aykırılığın cezaları çok yüksek ve ağır... Herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamak için tebliğ hükümlerini çok iyi anlayıp uygulamak işletmelerin kendi lehine olacaktır&[#]8221; dedi.
YÖNETMELİK NE GETİRİYOR?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği 1 Temmuz&[#]8217;dan itibaren yürürlüğe girecek.

Buna göre pazarda, manavda ve kasapta ekmek satışı yapılamayacak. Ekmekler dolapta, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek. Alıcı, ekmeğe dokunamayacak. Ekmekteki tuz miktarı da yüzde 1&[#]8217;i geçmeyecek.

Bakanlık tarafından tüm il müdürlüklerine gönderilen genelgeye göre ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinin Resmi Gazete&[#]8217;de yayınladığı, ekmeğin ambalajlı ve ambalajsız olarak satışı, dağıtımı ve depolanmasıyla ilgili kuralların 1 Temmuz&[#]8217;dan itibaren uygulanacağına dikkat çekilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

"Ekmek üretiminde tip 650 un kullanılacak, tüm ekmek çeşitlerinde tuz miktarı yüzde 1&[#]8217;i geçmeyecek. Ekmek ve ekmek çeşitleri kasap, manav ve pazar yerlerinde satılamayacak. Diğer satış noktalarında ise kapalı bir dolap içinde tüketicilerin elleyemeyeceği şekilde, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek. Ekmek taşımada kullanılan araçların içi yıkanabilir, temizlenebilir, pürüzsüz malzemeden yapılacak. Ekmek, kapalı kasa araçlarda, yolcu ve diğer yüklerin arasında taşınmayacak. Ekmek taşıyan araçlar sık sık temizlenerek, dezenfeksiyona izin verilen malzemeden yapılacak. Ekmek kasaları da taşıma araçlarına uygun şekilde ve mikrop bulaşma riskini engelleyecek şekilde yerleştirilecek. Tüm satış noktalarında normal ekmeğin yanı sıra, tam buğday ve tam buğday unlu ekmek çeşitlerinden en az biri bulundurulacak. Satış noktalarında tüketicinin görebileceği yerlerde ürünlerle ilgili belirtilmesi zorunlu bilgileri içeren gıdanın adı, üretim yeri, adresi, içeriği, raf ömrü, saklama ve tüketimle ilgili dikkat edilmesi gereken konuları içeren etiket asılacak."

KANTİNCİLER DE BİLGİLENDİRİLDİ

Öte yandan Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü&[#]8217;nün organizasyonu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü katılımları ile okul kantinlerine yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Gıda hijyeni ve yeni gıda mevzuatı konulu bir sunum yapan Gıda Kontrol Görevlisi Uğur Barış Yılmaz, kantin işletmecilerini mevzuat uygulamaları ile ilgili uyararak özellikle müdürlüğün işletme kayıt belgelerini almaları konusunda vakit kaybetmemelerini istedi. Yılmaz ayrıca, mevcut uygulamada yılda en az iki defa kantinlerin denetleneceğini, ihbar ve şikayetlerde bu sayının artabileceğini, yapılan her türlü denetimde mevzuat gerekliliklerinin aranacağının vurguladı.
Editör: Pusula Gazetesi