Zonguldak&[#]8217;ın Çaycuma ilçesinde 6 Nisan&[#]8217;da meydana gelen köprü faciasında 15 kişi hayatını kaybederken, ırmakta kaybolan 5 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor. Facianın ilk günü yaptığı açıklamaların ardından eleştirilerin hedefi olan ve faciada babası ile yeğenini kaybeden Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, olayın ardından suskunluğunu ilk kez bozdu. Yıkılan köprünün yerine yapılacak yeni köprü için ihaleyi beklediklerini belirten Başkan Gülşen, 3-4 sene içerisinde ilçeye 3 ve 4&[#]8217;üncü köprü yapımları için gerekli altyapının hazırlanacağı müjdesini verdi. Yıkılan köprünün yeniden yapılması ve yanındaki ikiz köprünün bakımdan geçirilmesi için gerekli çalışmaların yakın zamanda başlanacağını anlatan Başkan Gülşen, gerekli çalışmalar için Maliye Bakanlığı&[#]8217;ndan yaklaşık 3 milyon TL ödeneğin gönderildiğini ifade etti.
Çalışmalar için en yakın zamanda ihalenin gerçekleştirileceğini anlatan Başkan Gülşen, &[#]8220;Maliye Bakanlığımız geçen hafta 3 milyon TL&[#]8217;lik bir ödeneği Valilik emrine, yani Zonguldak İl Özel İdaresi&[#]8217;ne gönderdi. Valimiz Erol Ayyıldız, yakında ihaleye çıkılacağını kendileri bizzat söyledi. Yeni yapılacak köprünün eski yerine yapılacağına ve mevcut köprü ile aynı modelde olacağını, yalnız ayak fore kazıklarının daha uzun, yani 25 metre olacağı bize iletildi. Önceki köprümüz 20 metre, bazı yerleri 27 metreydi. Yeni köprümüz öncekinden daha uzun olacak. 25 metre yüksekliğin altında kazık boyu olmayacağı belirtildi. Teknik olarak bize bu bilgiler iletildi. Yakın zamanda ihaleye çıkarılarak, eski köprü malum yıkılacak. Yeni köprünün de tahrip olan ayakları da onarılmış olacak&[#]8221; dedi.

Köprünün kontrolörlüğünün ise Karayolları tarafından yapılacağını da vurgulayan Gülşen, ilçeye 3. ve 4. köprülerin yapılacağı müjdesini de verdi. 3 ve 4&[#]8217;üncü köprüler için altyapı çalışmasının bile 3-4 yıl süreceğini anlatan Başkan Gülşen, şöyle konuştu:
"Çaycuma&[#]8217;da yeni köprünün, mevcut köprünün 2,5 kilometre aşağısından veya yukarısından yapılması için talepler olabilir. Biz bunlara saygı duyuyoruz, ama 2,5&[#]8217;şer kilometre aşağıda ve yukarıdaki bölgelerin imarında köprü kavşaklarından belirsizlik var. Zaten oralarda teknik çalışma yapılmadan, kamulaştırma yapılmadan, kurum görüşleri alınmadan jeoetik, jeoteknik çalışma yapılmadan buralara kısa vadede köprü yapılmaz. Oralara yapılacak köprülerin hizmete girmesi 4-5 seneyi bulur. O yönden mevcut yıkılan köprümüzün, bir an önce ihaleye çıkarılması gerekiyor. Bizde belediye olarak aşağıdan ve yukarıdan ilçemizin imar planındaki köprülerimizin teknik çalışmalarını süratli bir şekilde başlatacağız. Karayolları ve ilgili kurumlarla görüşerek, bu süreci çabuklaştıracağız ama en az bu süreç yani teknik anlamda yeni köprülerin yapımına başlanılması 3-4 yıl sürer. Çünkü, belediye olarak, kamulaştırılması gereken özel mülkiyet varsa, hazine arazisi varsa bunların tespitini, Orman ve Çevre Bakanlığı ile DSİ, Karayolları gibi ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışmaların yapılması gerekiyor. Aynı zamanda yerler ile ilgili tüm jeolojik ve teknik çalışmalar da yürütülecek. Bu çalışmaların tamamlanması yani köprülerin alt yapısının hazırlanması yaklaşık 3-4 yılı bulur. Çaycuma olarak o kadar bekleyecek vaktimiz yok. Biz en kısa sürede yıkılan köprünün yerine yenisini yapılmasını istiyoruz. Tahribata uğraması muhtemel olan mevcut köprünün de, bakımını talep ediyoruz. 3 ve 4&[#]8217;üncü köprü için düşünülen yerlerde zeminin kötü çıkması gibi aksilikler olması halinde zaman daha da uzayabilir, köprülerin yeri de, başka bölgelere kaydırılabilir. Zemin de sıkıntı çıkmazsa, o bölgelerde kamulaştırma kararı almamız ve kamulaştırma yapmamız gerekir. Yazışmaların ardından resmi ölçümleri, kamulaştırması, hudutları tespit edilecek. Bunlar az süre değil. Filyos Liman Projesi gibi, serbest bölge gibi çok zaman gereken konular.&[#]8221;
Başkan Gülşen, yıkılan köprünün yerine yapılacak köprünün taşıma kapasitesinin de yükseltileceğini ve bu nedenle ırmak kenarındaki küçük bir bölgenin kamulaştırılacağını da ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi