TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, geçtiğimiz hafta sonu AK Parti Milletvekilleri Ercan Candan ve Özcan Ulupınar, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ve partililerle yaptığı toplantıyla ilgili bilgiler verirken, Fevkani Köprüsü ile ilgili ise net konuştu.

Fevkani Köprüsü’nü artık Zonguldak’ın sorumlularının düşünmesi gerektiği bir konu olduğunu vurgulayan Milletvekili Köksal Toptan, “Madem burada tehlike yok, üzerinde park yapmayı niye yasaklıyoruz? Demek ki, bir sorun var. Bir sorun varsa da, bunun halka açıklanması lazım. Bizim yapabileceğimiz bir şey varsa, onu da bizim bilmemiz lazım” dedi.

“ZONGULDAK İLE İLGİLİ HER ŞEYİ GÖZDEN GEÇİRDİK”

Pusula’nın, geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantıda hangi konuların görüşüldüğü ve Fevkani Köprüsü ile ilgili düşüncelerinin ne olduğu yönündeki sorulara AK Parti Milletvekili Köksal Toptan, şu yanıtları verdi;

“Amacımız şehrin sorunlarını masaya yatırmaktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz bize bu konuda bilgiler verdi. Yerel yönetimler olarak, merkezi hükümet olarak neler yapılması lazım, onlar üzerinde durduk ve fikir alışverişinde bulunduk. Her şeyi gözden geçirdik.

“ÇOK BÜYÜK BİR FACİAYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ”

“En başından beri söylüyorum Zonguldak’ın sorumlularının artık Fevkani Köprüsü’nü düşünmeleri lazım. ‘Metal yorgunluk’ denilen bir kavram var. Benim çocukluğumda Fevkani Köprüsü yapıldı ve aradan aşağı yukarı 60 seneye yakın bir zaman geçti. Çaycuma’daki köprü yıkılınca, ‘60 yıllık köprü ancak bu kadar dayanır’ değerlendirmeleri yapıldı. Çaycuma’daki köprünün kuşkusuz dere riski var, ama Fevkani Köprüsü de şimdiye kadar park yeri, geçiş yeri olarak Zonguldak’ın trafik yükünü çok büyük oranda taşıdı. O nedenle oradaki metal yorgunluğun Fevkani Köprüsü için de olacağını hesap etmemiz lazım. Burada çalışan insanlar var. Bir kısmı çok yüksek hava parası vererek buraları aldılar, ama sonuç itibariyle buralar belediyenin kiraya verdiği yerler. O nedenle mutlaka burası için belediyenin öncülüğünde çözüm bulmamız lazım. ‘Burası sağlam, yıkılmasın’ diyenler varsa, bir diyeceğim yok. Ama bilimsel olarak tespit ettirilmesinde fayda var. Yoksa Allah korusun çok büyük bir faciayla karşı karşıya kalabiliriz.”

“SORUN VARSA, HEM BİZE, HEM DE HALKA AÇIKLANMALI”

“Şunu da belirtmek lazım; madem burada tehlike yok, üzerinde park yapmayı niye yasaklıyoruz? Demek ki, bir sorun var. Bir sorun varsa da, bunun halka açıklanması lazım. Bizim yapabileceğimiz bir şey varsa, onu da bizim bilmemiz lazım. Kimseyi suçlamak için bir şey söylemiyorum, ama Zonguldak’ın böyle önemli bir sorunu var.”

“HER ŞEYİN BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMASI MÜNKÜN DEĞİL”

“Biz diğer yapılması gerekenleri zaten yapıyoruz. Mithatpaşa Tüneli ihale edilmek üzere ve çift tünel yapılacak. Biraz gecikti, ama gecikmesinin sebebi benim. Tekti, ‘onu çifte çevirin’ dedim ve işi biraz uzattı. Ama mecburen öyle yapacağız. Sapça Tüneli’nde itiraz olmasaydı, şimdiye kadar kazmayı vurmuştuk. Sapça 1 ve Üzülmez 1-2 tünellerine de... Filyos’la Kilimli arasındaki tüneller yine tekliydi, çifte çıkınca uzadı, ama bu yıl içerisinde projesi bitiyor. Filyos Endüstri Bölgesi olması için gerekli çalışmalar yapıldı. Geçen hafta içerisinde oraya bir heyet geldi ve incelemelerde bulundu. Bende bu Cumartesi (yarın) orada bir değerlendirme yapacağız. Eksik var mı, yok mu, onları gözden geçireceğiz. Ankara’da yapılacak olan her şeyi biz yapıyoruz. Hepsini önümüze koyduk ve çözmeye çalışıyoruz. Ama Zonguldak’ın her şeyinin bizim tarafımızdan yapılması mümkün olamaz. Ben gücüm yettiği kadarıyla koşuyorum, uğraşıyorum, ama Fevkani Köprüsü ile ilgili kararı ben veremem. Ben sadece sorunu dile getiriyorum. Lavuar Alanı’na ben karar veremem, ama sorunu dile getiriyorum. Zonguldak’ta belediyesiz bir şey yapma imkanımız yok. ‘Kampus Hastane’yle ilgili de sona gelindi. Sağlık Bakanlığı’nda yer teslimi söz konusu. Sayın Valimiz oradaki iş yerlerinin nakliyle ilgili görüşmeler yapıyor. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi