Kamuoyunda ´kentsel dönüşüm yasası´ olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Zonguldak’ı çok yakından ilgilendiriyor. Uygulamayla birlikte, imar af yasasının rafa kaldırıldığını belirten Öztürk, yapılması gerekenler konusunda vatandaşları uyardı.

Pusula’nın sorularını yanıtlayan Öztürk şunları söyledi;

“Bakanlık yasayla ilgili yönetmelik hazırlayacak. 31 Mayıs tarihinde yasa resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Yasanın amacı afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esasları düzenlemektir. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve belediyeler arasında bir çalışma olacak. Bu çalışma sürecinde TOKİ ya da belediyeler çalışma alanlarını belirledikte sonra Bakanlığa sunacaklar. Bu çalışmaların onayını da Bakanlık verecek. Bu risk alanlarını Bakanlık’da, TOKİ’de, belediyelerde kaldırabilecek.

Bu yasada başka bir husus daha var ve bu Zonguldak’ımızı en çok ilgilendiren bölümü 2981 sayılı imar af yasası, bu yasa ile kaldırılıyor. 31 Mayıs itibariyle 3 yıllık bir süre tanındı. 3 yıl içersinde çalışmaların tamamlanması ve tamamlanmadığı takdirde o yasanın yürürlükten kalkması söz konusu. 2981 sayılı imar af yasası gereği tapu tasdik belgesi alan vatandaşlara, çalışmaların yapılıp tapularını verme süresidir. Bu süre içersinde vatandaşların haklarının verilmesi gerekiyor. Bu sayede tapusuz kimse kalmamış oluyor. Bu çalışmaların belediyeler tarafından tamamlanması gerekiyor. Bu çalışmalar olduktan sonra da kentsel dönüşümde kendiliğinden oluşacaktır. Zaten yasada da öncelikle vatandaşların binalarıyla ilgili kendi değerlendirmeleri gerekiyor. Onlar yapılmadığı takdirde belediyeler ve Bakanlığın yaptırabileceği öngörülüyor. O zamanda ücretinin ilgilisinden tahsil edilmesi söz konusu.

Tüm belediyelerimizle birlikte bu çalışmalarımızı yapacağız. Yönetmelik ve bakanlığın verdiği yetkiler doğrultusunda bizde çalışma yapacağız. Kısacası Zonguldak adına çok önemli bir sürece girdik. Mutlaka sıkıntılar, sorunlar olacak ama bunların en az sorun yaratacağı alanlarda çalışmalara başlanılırsa ve örnek olacak alanlar olursa çalışmamız daha kolay olur. Bu sayede bunu Zonguldak’ın tamamına yaymak mümkün olacak”

Editör: Pusula Gazetesi