Uzun süredir gündemde olan İncivez ve Bahçelievler mahallesindeki zemin hareketlilikleri yeniden masaya yatırıldı. Daha önce Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (BEÜ) Hakan Kutoğlu ve akademisyen arkadaşları tarafından yapılan araştırmada tehlikenin çok ciddi boyutlara geldiği ve yapılaşmaya sınırlama getirilmesi gerektiği belirtilmişti. Yaklaşık 3 yıldır gündemde olan sorunuyla ilgili daha kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), AFAD ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle Zonguldak İncivez ve Bahçelievler Mahallesi’ndeki tasman sorunu ile ilgili protokol imzalandı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden aktarılan 200 bin lira ödenek ile 1 ayda tamamlanması planlanan çalışmada 20 kişilik ekip görev yapacak.

Protokol töreninde açılış konuşmasını yapan Vali Erol Ayyıldız, bu konunun aciliyeti olduğunu ve tehlike arz ettiğini belirterek, şimdiye kadar yapılması gereken bir proje olduğunu söyledi.

BUGÜNE KADAR YAPILMALIYDI

Vali Ayyıldız konuşmasında: “Herkesin malum bildiği Zonguldak İncivez ve Bahçelievler Mahallesi’nde zemin hareketleri var. Dolayısıyla bu bölgemizdeki zemin hareketlerinin sebep, nedenler konusunda da her kafadan ve her yerden ayrı ayrı sesler geliyor. Nedeni konusunda yıllarca bir şeyler söylenmiş ama işin teknik alandan boyutu ya da araştırma sonucu ortaya konmuş daha önce çalışma söz konusu değildi. İncivez ve Bahçelievler Mahallesi’ndeki bu zemin hareketlerinin sebep, neden ve sonuçları itibariyle hem üzerinde yapılaşma yapanlara, hem de altında çalışacak olanlara rehberlik edecek bir çalışma bugüne kadar yapılmadı. Fakat tehlike arz ediyor. Tehlike arz etmesi şu, üzerinde yapılaşma var zaman zaman göçmeler oluşuyor. Bu göçmeler sonucunda da üzerinde yaşayan insanlarda tedirgin oluyor. Sebep ve nedenleri konusunda bir çalışma olmayınca yetkilerde bir şey yapma konusunda adım atmaya zorlanıyorlar. Valiliğimizce mutlaka bir çalışma yapılması gereği olacağı konusunda, Afet Acil Yardım Başkanlığı’ndan belli bir ödenek istenerek, üniversitemizde donanımlarıyla ve bilim adamlarıyla üniversitemizin bu çalışma konusunda her zaman olduğu gibi bize yardımcı olacağını, bu konuda hizmetlerinden faydalanabileceğimizi bizlere ilettiler ve özveride bulundular. Birlikte bir çalışma yapılması gereği ortaya çıktı. Bu çalışma sonucunda da İncivez ve Bahçelievler Mahallesi’ndeki bu boşlukların sebep ve nedenleri ortaya konularak, alınacak önlemler neler olabilir ve bundan sonraki yapılaşmalar nasıl olabilir, hem üzerinde yaşayan insanların hem de yetkililerin önünü açacak bir çalışma ortaya konulacak. Afet Acil Yardım Başkanlığımızdan 200 bin lira bir ödenek geldi. Bu ödenek üniversitemize aktarılarak bu çalışma tamamlanacak. Şuanda onun protokolünü yapmak üzere de bir arada bulunuyoruz ve protokolü imzalayacağız.

AFET MÜDÜRLÜĞܒNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Öncelikle ben İncivez ve Bahçelievler Mahallesi’nde dolayısıyla Zonguldak’ın belki geneline bir fikir sahibi olacak bu çalışmaya öncelikle destek ve çalışmada bulunan üniversitemize teşekkür ediyorum. Afet ve Acil Yardım Başkanlığına ve buradaki Afet ve Acil Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımıza çabaları ve gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah yapılacak olan bu çalışma bizlere ışık tutar. Gerek imar yapılaşmalarında gerekse yapılacak diğer çalışmalarda bize rehberlik eder. Bu çalışma önemli bir çalışma. Zonguldak’ta en önce yapılması gereken çalışmalardan bir tanesiydi. Artık yapılaşma yaparken üniversitemizin yapacağı bu çalışmayı esas alarak ne gibi düzenlemeler yapılabilecek, neler göz önünde bulundurulacak ellerinde bir rehber olmasını ortaya çıkaracak. Ben bu çalışmayı önemli buluyorum. Geç kalınmış bir çalışmada olsa bu zamanda bunun yapılarak, bundan sonra atılacak adımlara rehberlik etmesi konusunda ciddi anlamda önemli bir hareket olarak nitelendiriyorum. Üniversitemize teşekkür ediyorum. Bu protokolünde taraflara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ÖZER: 1 AYDA TAMAMLANACAK

Zonguldak Valiliği iler böyle bir projede çalışmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer ise, “Yerleşim bölgelerindeki zemin hareketleri sismik ve jeolojik yöntemlerle araştırılacak, 1 ayda tamamlanması planlanan çalışmada 20 kişilik ekip görev yapacak. İlk defa Valilik ve üniversite arasında Zonguldak’la ilgili böyle çok önemli bir projeye imzalamış bulunuyoruz. Kendi adıma ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hakan Kutoğlu uyarmıştı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, 2005- 2010 arasında Bahçelievler ve İncivez Mahalleleri’nde yaptıkları çalışmada 30 santimlik çökmeler saptadıklarını belirterek daha detaylı araştırma için kaynak aktarılmasını istemişti.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, altında maden ocakları bulunan Bahçelievler Mahallesi ve çevresinde 30 santimlik çökmeler saptadıklarını söylemiş ve yapılan ilk araştırmanın sonuçlarını geçtiğimiz yıllarda ilgili kurumlarla paylaşmıştı.

Bu durumun depremden daha büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kutoğlu, 1.5 yıl önce Valilik ve belediyeyi uyardıklarını, ancak bir çalışma yapılmadığını söylemişti.

Doç. Dr. Kutoğlu, tasman (Yerleşim yerlerinin altında kömür çıkaran maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların zamanla yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binalarda meydana gelen çatlama) nedeniyle 1 kişinin burnu bile kanasa Savcılığa şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, 1995´ten bu yana kentteki tasman hareketlerini, Küresel Konumlama Sistemi ve Radar İnterferometrik yöntemlerle izlediklerini söyledi. Doç. Dr. Kutoğlu, 1995- 1999, 2005- 2007, 2007- 2010 yılları ile Mart 2011 ve Eylül 2011 arasında yaptıkları çalışmalarda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel şirketlere ait maden ocaklarının bulunduğu Kozlu, Üzülmez, Gelik, Karadon, Dilaver, Bağlık ve İnağzı bölgelerinde 1- 2 santimden, 11 santime kadar çökmeler saptadıklarını belirterek mağara ve kanalizasyon atıklarına dikkat çekmişti.

Doç. Dr. Kutoğlu, 2005- 2010 arasında Bahçelievler ve İncivez Mahalleleri’nde yaptıkları çalışmada 30 santimlik çökme saptadıklarını belirterek şunları söylemişti;

"Buralarda maden ocaklarının yanı sıra çok geniş mağara sistemlerinin olduğunu da görüyoruz. Altta çökme başlayıp yukarıya sirayet ettiğinde buradaki mağara sistemlerini kıracaktır. Mağaraları tetikleyecek, mağaraların meydana getirdiği boşluklar da derin çökmeler meydana getirecektir. Şimdi siz buraya 20 sene boyunca kanalizasyonu akıtırsanız, bu mağaralar büyük bir ihtimalle genişlemiştir, yapıları bozulmuştur ve daha kırılgan bir hale gelmiştir. Şimdi korkumuz şu; Bu hareket devam edecek mi? Bu hareket devam ederse problem. Bu hareket durursa ben yine korkarım. Çünkü kırılma noktasına da gelmiş olabilir. Bu bölge birdenbire göçerse ne olur? Üstündeki insanlarla birlikte 50 metre 100 metre aşağıya düşebilirsiniz.

Biz erken uyarı yapıyoruz. Bunun gereğinin yapılması lazım. Ama biz hala görüyoruz ki uyarılara rağmen buralarda yeni binalara ruhsat veriliyor. 8- 10 katlı binalar yükseliyor. Halbuki o binalar için yapılan temel açma çalışmaları sırasında yaratılan titreşimler burada bir kırılmayı tetikleyebilir. Ben bunları söyleyerek kendimi riske atıyorum. Ama üniversite hocası elde ettiği doğru bilgiyi söylemezse olur mu? Bunu söylememiz lazım. Birilerinin de bir şey yapması lazım. Daha derinlemesine araştırmalar, etütlerle buradaki durumun tam olarak resminin çekilmesi gerekiyor.

Bizim bu tabloya baktığımızda depremden daha büyük sorunumuz var. Zonguldak´ta bu konularda hareket etmesi gereken insanlar çok şanslı. Şimdiye kadar kimse ölmedi. Ama birinin burnu kanasa, ben Savcılığa şikayette bulunacağım. ´Biz bunları yaptık, duyurduk, uyardık, kimse de bir şey yapmadı´ diyerek bunu yapacağım
Bizdeki önlem çalışmaları, AFAD da öyle yapılandırılmıştır; ´Olay olsun, vatandaş altında kalsın, biz onu kurtaralım´ mantığına dayalı. Olayları engelleme yönünde bir çalışma maalesef söz konusu değil. Bu yüzden bu tip çalışmalara kaynak bulmak çok zor".

Vali Erol Ayyıldız ve İl Afet acil Durum Müdürlüğü’nün de desteğiyle aktarılan 200 bin lira kaynak aktarılarak 1 ayda tamamlanacak çalışmanın sonucu merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi