Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Kutlu Doğum Haftası nedeniyle cami imamları, kadın vaizeler, Kur’an Kursu öğreticileri okullarda anasınıflarına ve ilköğretim birinci kademe sınıflarına girerek konuşmalar yapıp, çocuklara dini sözlerin yazılı olduğu balonları dağıtmalarını eleştirdi. Sendikadan yapılan açıklamada son dönemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülükler kendilerince fiili bir durum yaratarak, görev alanlarında olmayan okullara müdahale ederek eğitimin dinselleştirilmesinde aktif görevler almaya başladığı söylenerek; “Geçtiğimiz Ocak ayında öğrencilerin “Umre”ye götürülmesinde olduğu gibi, “Kutlu Doğum Haftası” etkinliklerinde de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülükler tarafından bilimsel ve laik eğitim ilkesine aykırı bir şekilde fiili durum yaratılarak, Milli Eğitim üzerinden okullar ve öğrenciler dini etkinliklere dahil edildi.

Çaycuma Müftülüğü de, fiili bir durum yaratarak, “kendi iznini kendi vererek” Çaycuma ilçe merkezi, belde ve köylerde anasınıflarını ve ilköğretim birinci kademe öğrencilerini de Kutlu Doğum Haftası etkinliklere kattı. Cami imamları, Kadın vaizeler, Kur’an Kursu öğreticileri okullarımızda anasınıflarına ve ilköğretim birinci kademe sınıflarına girerek konuşmalar yapıp, çocuklara dini sözlerin yazılı olduğu balonları dağıttılar. Sınıflara girmeleri için izinleri olup olmadığını soran bazı okul yöneticilerine sözlü olarak “Milli Eğitimden iznimiz” var diyen imamlar, Kadın vaizeler ile Kur’an Kursu öğreticilerine ‘sözlü iznin’ nasıl verildiğini Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü acilen yanıtlamak zorundadır.

Yine Çaycuma Müftülüğü, kendi web sayfasında; “Bu yılki Kutlu Doğum Haftası’nda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma yaparak ilçemizdeki tüm anaokulu ve ilköğretim birinci kademe öğrencilerinin sayılarını aldıklarını ve 10.000 adet balon bastırıldığını” belirtmektedir. Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, yapılan bu koordineli çalışmayı neye göre yaptığını da açıklamak durumundadır.

Diğer taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kutlu Doğum Talimatnamesi”nin 12. maddesi doğrultusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar arasında şiir yarışması, ortaöğretim okulları arasında da kompozisyon yarışması düzenlenmesi için Çaycuma Müftülüğü’ne izin verilmiştir. Çaycuma Müftülüğü tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla okullara gönderilen yazıda ve yarışma şartnamesinde; söz konusu yarışmalarda birinciye 300, ikinciye 200, üçüncüye 100 TL verileceği belirtilmiştir.

Milli Eğitimde görevli tüm yöneticilerin de çok iyi bildiği gibi; “Millî Eğitim Bakanlığı Eylül 2005 Tarih ve 2569 Sayılı Tebliğler Dergisinde Yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği Çerçevesinde İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Kutlanacak Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde Kutlu Doğum Haftasının adı geçmemektedir.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Kutlanacak Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde Kutlu Doğum Haftası yokken, Diyanet İşleri Başkanlığının sadece kendisini bağlayan Kutlu Doğum Talimatnamesi doğrultusunda Çaycuma Müftülüğüne niçin ve nasıl izin verilmiştir?”denildi.

Editör: Pusula Gazetesi