Önceki gün Kozlu’da meydana gelen heyelan nedeniyle tehlike devam ediyor.

İpekevler Konut Yapı Kooparatifi’ne ait 4 bina ile 4 müstakil binanın boşaltıldığı heyelan sonrası ekipler gece boyu gözlem yaptı.

Yapılan izlemede zaman zaman küçük çaplı da olsa toprak kaymasının devam ettiği belirlendi.

Dün evlerine gelen vatandaşlardan bazıları eşyalarını almak istedi. Ancak dört faklı kolda geçişleri engellemek için hazır bulunan zabıta memurları buna izin vermedi. İpekevler Sitesi’nde bulunan apartmanlardan birine ise bir vatandaşın kısa süreliğine girmesine isin verildi. Akrabalarının yanına veya misafirhanelere sığınmak zorunda kalan vatandaşlar perişan oldu. Öğrencilerden bazıları okullarına gidemediler. Bazı öğrenciler okullarına gidemediler.

Evlerinden olan vatandaşlardan bazıları gün boyu oradan ayrılmayarak zaman zaman parçalar düşen heyelandaki hareketliliği izlediler.

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör yapılan son değerlendirme toplantısının ardından Pusula’ya yaptığı açıklamada; “Kozlu Belediyesi tarafından burası için bir proje hazırlanıyor. Bugün teslim edecekler. Risk altında olan binaları nasıl kurtarabiliriz diye bakacağız. Ancak heyelan kısmen devam ettiği için yakından inceleme şansı bulamadık. Uzaktan yaptığımız gözlemlere göre akıntı devam ederse risk büyür. Proje bize teslim edildikten sonra Kozlu Belediyesi hemen çalışmalarına başlayacak” dedi.

VATANDAŞLARA KİRA YARDIMI YAPILIYOR

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşların durumuyla ilgili olarak; “Vatandaşlarımız bir kısmı akrabalarının yanlarına bir kısmı ise misafirhane ve otellere yerleştirildi. Kozlu Belediye Başkanımız kendileriyle bizzat ilgileniyor.Bizler afet yasası kapsamında raporumuzu hazırladık. Belediye kira desteği vereceğini söyledi ancak hem vatandaşlarımıza kira desteği olarak hem de heyelan bölgesinde alınacak tedbirlerde kullanılmak üzere para talep ediyoruz. Bu para kısa sürede gelir. Ancak Kozlu Belediyesi bu sürede çalışma yapmaya başlayacak. Vatandaşlarımızın böyle bir durumda mağdur olmalarını istemiyoruz. Sayın Valimiz Erol Ayyıldız’ın da bilgisi dahilinde en iyisini yapmaya çalışıyoruz”

YAĞMUR BEKLENİYOR, RİSK ARTAR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör Çarşamba gününden sonra bölgede etkili olması beklenen sağanak yağışın heyelan bölgesinde olumsuz etkiyi arttırabileceği endişesi yaşadıklarını belirterek tehlike tamamen geçmeden ve önlem alınmadan vatandaşların evlerine sokulmayacağını söyledi.

Yağmur nedeniyle kurumları uyardıklarını belirten Güngör, inşaat veya başka nedenlerle yapılacak çalışmaların böyle dönemde büyük risk taşıdığını tekrarladı.

HEYELAN NEDENİ DİNAMİT VEYA KAZI DEĞİL

Kozlu Belediyesi soğuk hava deposunun bulunduğu mevkide yaklaşık 70 metre yükseklikten kopan kaya parçaları cadde üzerinde yapımı süren bina inşaatı ve yanında bulunan elektrik trafosunun üzerine düştü. Olay esnasında inşaatta çalışan 5 işçi, öğle paydosunda oldukları için facia ucuz atlatıldı. Heyelan bölgesinde inceleme yapan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, heyelan olan bölgede 30-40 sene önce kurulu kireç ocaklarının sebep olmuşl olabileceğini ifade etti.

Kireç ocakları için yapılan patlatmalarda esneyen bölge zemininin suyla buluşması ile heyelanın meydana gelmiş olabileceğini belirten Bektaş, bölgede daha önceden gelen şikayetler üzerine ise bazı ahır ve evlerin boşaltıldığını ifade etti. Burada ne belediye ne başka biri tarafından kazı ya da çalışma olmadığını anlatan Bektaş, şöyle konuştu: "Burada iki inşaat var ancak bunlar yapılırken çalışma ya da kazı olsaydı, onun esnemesi olduğunu düşünebilirdik. Dinamit atılması veya kazı çalışması söz konusu değil. Doğal sebeplerden bu heyelan meydana geldi. Daha doğrusu, bu bölge hep taş ya da kireç ocağı olarak alınmış. Tahminimize göre burası bir kireç ocağıydı. 20-30 yıl önce yapılan patlatmalarda, bölgenin zemininde bir esneme oldu. Farkındaysanız killi bir toprak gözüküyor. Son yağışlardan sonra fazla su sızınca, böyle bir akma, kayma meydana geldi. Biz bunu bir blok, taş kayması olarak düşünüyoruz." Doğal felaketin altından kalkabileceklerini belirten Bektaş, can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yağışın fazla olduğu bölgelerde bu tür felaketler olabiliyor. Olmasa daha iyi olurdu ama oldu. Altından kalkabileceğimiz bir durum. Belediyemiz güçlü, çok kısa sürede bu işin altından kalkacaktır. Bir duvarla vatandaşları sağlama alacağız."

Başkan Bektaş, bölgede boşaltılan evlerin sahiplerinin de mağdur edilmediğini, geçici olarak otel ve misafirhanelere yerleştirildiğini kaydetti.

ATİLLA ÖKSÜZ NEDENLERİNİ ARAŞTIRDI

Pusula Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz dün heyelan bölgesinde yaptığı araştırmada çarpıcı detaylara ulaştı.

Buna göre heyelan olan bölgenin üzerinde bir süre duran kadınlar ve çocuklar ayrıldıktan 10 dakika sonra olay meydana gelmiş. Zemindeki hareketliliği fark eden kadınlardan birinin anlattığına göre 5-6 kişi son anda kurtulmuşlar. Kadınların uzaklaşmasının ardından zemin kayarak 70 metre aşağı inmiş.

Bir başka detay ise dört adet müstakil binanın kanalizasyon ve evsel atıklarının yıllardır zaten altı boş olan ve sağlam olmayan zemine rastgele bırakılmış. 70 metre yüksekliğinde 80-90 derece eğimi eğimli alanın tepesinde bulunan evlerden gelen evsel atıkların zemini oynatması çok kolay. Yoğun kar ve yağmurlar da dikkate alındığında heyelan zaten kaçınılmaz olmuş. Kozlu’da bir başka iddia ise heyelan olan bölgenin altında bulunan ve büyük maddi hasar gören inşaatın sahibi Servet Aydın’la ilgili. Buradaki inşaatın yapımı sırasında dinamit atıldığı ve kazı yapıldığı yönündeki iddialar ise çevredeki esnaf tarafından doğrulanmıyor.

Söz konusu binalardan üçünün durumu çok kritik. Bu şekilde kullanılmaları büyük risk taşıyor. Yapılacak en doğru işin binaların yıkılması yönündeki görüşler ise dikkat çekiyor. Çevrede başka büyük çatlaklar var. Ancak mahalle halkı o çatlakların heyelanla ilgisi olmadığı görüşünde.

Editör: Pusula Gazetesi