Zonguldak’ın tarihinin, acılarının, umutlarının ve ülkeye kazandırdıklarının anlamlandırıldığı ‘Karaelmas’ ismi üniversiteden kaldırılarak Bülent Ecevit oldu. CHP’nin geri çektiği önergeye Ak Parti kurmayları sahip çıktı. Zonguldak Milletvekilleri kentten yükselen karşı görüşleri Ankara’ya taşımakta yetersiz kaldı.

Eşi Rahşan Ecevit’in bile ‘Bülent Bey istemezdi” diyerek istemediği isim değişikliğinde Zonguldak’ın iradesini hiçe sayan hükümete daha önce çağrı yapan STK’ların şimdi ne yapacakları merak ediliyor. Üniversite öğrencilerinden değişikliğe tepki var. Rektör Mahmut Özer’e ise suskun kalmayı tercih etti.

Milletvekili Ercan Candan; “Partimizden mecliste 300 vekil varsa bunun en az 250’si benim bu işle uğraştığımı biliyor. Elimden gelen gayreti gösterdim. Rahşan Hanıma gittim. O da Karaelmas isminin değiştirilmesini istemedi” dedi. Candan, Köksal Toptan’ın da Başbakan görüşmesine karşın sonucun değişmediğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu´nda 4+4+4 olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 295 kabul, 91 ret ve 1 çekimser oy ile kabul edildi.

CHP tarafından verilen ancak geri çekilen öneriye Ak Parti sahip çıkınca Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değişti.

Zonguldak´ta günlerdir bu değişikliğe karşı çıkan sivil toplum örgütlerinin talebine Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri de sahip çıkamayınca değişiklik önerisi yasa tasarısından çıkarılamadı.

Genel Kurul´da 91 red, 1 çekimser oya karşın, 295 oyla kabul edilen kanuna göre, zorunlu ilköğretim çağı, 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İlköğretim; 4 yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşacak.
8 yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kurulacak. Ancak ortaokullar, imkan ve şartlara göre ilkokul veya liselerle birlikte de kurulabilecek.
İlköğretimin, özel idare bütçelerinden yıllık gelirin en az yüzde 20´si oranında elde edilecek gelirleri; ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılacak.
İlköğretim ve Eğitim Kanunu´nda yapılan bu değişiklikler, Milli Eğitim Kanunu´nda da yapılıyor.

ÜNİVERSİTELERİN ADLARI DEĞİŞTİ
Yasayla, Rize Üniversitesi´nin adı ´´Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi´´, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi´nin adı ´´Abdullah Gül Üniversitesi´´, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin adı ´´Bülent Ecevit Üniversitesi´´, Konya Üniversitesinin adı da ´´Necmettin Erbakan Üniversitesi´´ şeklinde değiştirildi.

Bu değişikliğin ardından Zonguldak Milletvekilleri’ne ulaşmak mümkün olmadı.

RAHŞAN HANIM İSTEMEMİŞ CHP TEKLİFİ GERİ ÇEKMİŞTİ.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin isminin değiştirilmesi gündeme geldikten sonra 44 sivil toplum örgütü üniversitenin önünde toplanarak "Karaelmas’a dokunmayın" eyleminde bulunmuştu. Sivil toplum kuruluşları, TBMM Başkanı, parti grup başkan vekilleri ile bakanlara toplanan imzaları fakslamıştı.

CHP hem uygulanmak istenen eğitim sistemi modeline hem de Zonguldak’tan gelen tepkilere sessiz kalmamış öneriyi geri çekmişti.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşinin de tartışmalardan rahatsız olduğu ve Bülent Ecevit isminin polemik konusu yapılmamasını istemişti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti; “Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Merhum Bülent Ecevit isminin, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde yaşatılması için bir kanun teklifi TBMM’ne sunulmuştur. Ancak, aradan geçen süreçte; kanun teklifimizin birleştirildiği teklifin, Türk eğitim sistemini taşıyacağı olumsuz nokta, Bülent Ecevit isminden yola çıkılarak, toplumun tüm kesimlerince Sayın Bülent Ecevit gibi ortak payda oluşturmayan, bugün hayatta olan ve belli bir siyasal klikle özdeşleşen isimlerin başka üniversitelere de veriliyor olması ve Zonguldak Kamuoyunda Sayın Bülent Ecevit isminin tartışmaların odağına çekilmeden yaşatılması arzu ve isteği, Sayın Rahşan Ecevit’in de, yaşanan süreçten rahatsızlığı göz önünde tutularak vermiş olduğumuz kanun teklifimiz geri çekilmiştir.

Ancak, Sayın Bülent Ecevit, tüm Zonguldaklıların ve ülkemizin vazgeçilmez, unutulmaz değeridir. Sayın Bülent Ecevit bütün tartışmaların dışında en müstesna yerini tüm Zonguldaklıların kalbinde sonsuza kadar koruyacaktır. Onun isminin her türlü tartışmanın dışında yaşatmaya çalışmak hepimizin ortak arzu ve isteğidir”

__

ERCAN CANDAN; “DEĞİŞMEMESİ İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPTIM”

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin isminin Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmemesi için çok çırpındığını fakat beceremediğini söyledi. Candan Pusula’nın sorularına verdiği yanıtta şunları söyledi;

Ben olaya duygusal yönden bakmak istemiyorum. Siyasi yönden de bakmak istemiyorum. Neticede ben üniversiteden gelen bir bilim adamıyım. Üniversitelerin uluslar arası platformlarda neye göre derecelendirildiğini biliyorum. Bu konuyla ilgili düşüncelerimi de Sayın Başbakanımıza bilgi notu halinde ilettim. Gruba da ilettim. Beklide bu işle en çok ilgilenen kişilerden biri benimdir. Ben bu olay ilk çıktığında da Köksal Bey’e de bunu söyledim. “Buradaki mesele politik veya siyasi olarak isim değiştirmek değil, üniversiteler uluslar arası arenada, öğretim üyesi, uluslar arası projeler ve uluslar arası yaptığı yayınlarla belli bir seviyeye gelir” dedim. Aynı futbol takımları gibidir. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi diğer kurulan üniversiteler içerisindeki tek eski üniversitedir. Yani diğer üniversitelerin hepsi yeni kurulmuştur. Sıfırdan başladılar. Dolayısıyla burada siyasi bir tercih kullanılabilir. Buna hiçbir şey diyemem ve gayet normaldir. Ama 20 yıllık bir üniversitenin geçmişini silip tekrar sıfırdan başlatılması diğer akademik camia açısından kolay kabul edilebilir bir durum değildir. Yani ikinci ligdeki bir takımı pat diye amatör kümeye düşürüyorsunuz.

Diğer bir yönden de bakarsak 20 yıl önce mezun olmuş kişiler var. Bu adamlar 30-40 yıl sonra çocuklarına yada torunlarına Karaelmas Üniversitesi’nden mezun olduklarını söyleyecekler. Ama böyle bir üniversite yok ki. Bu tür şeyler dikkate alınabilirdi. Ama biz demokrasiyle yönetiliyoruz. Siyasi böyle bir karar alındı ve bize düşende buna saygı duymaktır.

Ben Ak Parti’nin bir mensubuyum ve ben her ne kadar buna karşı dursam da benim partim böyle bir karar almışsa buna uymak zorundayım. Ben söylemem gerekenleri her tarafa söyledim. Yani benim kadar uğraşan çok az insan vardır. Bizim partimizden mecliste 300 vekil varsa bunun en az 250’si benim bu işle uğraştığımı biliyorlar. Ben elimden gelen gayreti sonuna kadar gösterdim. Daha bunlar basına yansımadan Rahşan Hanıma gittim ve bizzat görüştüm. Kendi düşüncelerini aldım. Oda Karaelmas Üniversitesi’nin isminin değiştirilmesini tasvip etmediğini söyledi. O nedenle bu kararın çıkmaması için ben elimden geleni yaptım”

KÖKSAL BEY BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞTÜ

Candan bu TBMM eski Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın da konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirterek şunları söyledi; “Kim ne derse desin benim vicdanım önemli. Vicdanıma ‘Ercan sen elinden geleni yaptın mı? diye soruyorum. Ben hakikaten elimden geleni yaptım. Ecevit Üniversitesi olsun diye önerge verilmesi konusunda bana teklif bile edilmedi. Özcan Bey’e teklif edildi. Özcan Bey’de ‘Ben halkıma rağmen bunu yapamam ve imza atamam” dedi. Özcan Bey’de imza atmadı. Zaten bana sorma gereği bile duymadılar. Çünkü benim bu işe ne kadar hararetle karşı durduğumu biliyorlardı. Gidip başka illerdeki vekillere imza attırdılar. Köksal Bey’de Başbakanımızla bu konuyu bizzat görüştü. 20 bin üniversite içerisinden Karaelmas Üniversitesi Bin 200’cü sıraya çıkmıştır. Şimdi 1200’cü sıradan pat diye 20 bininci sıraya döndü. Bu kolay bir şey değil. Benim elimden gelen her türlü şeyi yaptım. Rektörümüzde benim yaptıklarımı biliyorlar. Kendileri de bana istemedikleri yönünde mail atmışlardı ve ben o mailleri Sayın Başbakanımızın özel kalemine de ilettim. Biz o kadar uğraştıktan sonra bu konu gündeme düşmeye başlamıştı. Yani biz duyar duymaz harekete geçmiştik. Ama başaramadık. Ben bunu kabul ediyorum. Başkanımız Köksal Bey’de, Özcan Bey’de ben de elimizden gelen her şeyi yaptık. Hakikaten elimizden geldiğince uğraştık ama ben beceremedim. Çok üzgünüm ama yapabilecek bir şey yok. Ben bu üniversitenin içinde yetiştim. Bu üniversitede 16 sene çalıştım. Çalıştığım bir üniversitenin kendi ellerimde kökünün kurumasını ister miyim? Ama dediğim gibi beceremedim. Bu karar çıktığı zaman bir köşeye çekilip durmak istedim. İçim o kadar taştı ki. Ama daha fazla bir şey yapamadım. Herkes ‘Ercan Hoca istediği zaman bunu yapar’ zannediyorlar. Ama böyle bir şey olmuyor. Orada bizim gibi 326 kişi daha var ve o 326’da bir sayılıyorsunuz. Bende bu partinin bir mensubuyum ama bu benim başarısızlığımdır”

Editör: Pusula Gazetesi