Kozlu&[#]8217;da geçtiğimiz yıl başlayan Leb-i Derya konutlarıyla ilgili bir süredir yaşanan krizde dün önemli bir aşama kaydedildi.

Leb-i Derya ortakları Mehmet Ali Arslan ile Mehmet Murat Yüksel, hak sahipleriyle Tabip Odası Lokali´nde buluştu.

Hak sahiplerinin mağduriyetlerini en kısa zamanda gidereceklerini belirten Murat Yüksel, evler üzerindeki hacizlerin ve piyasaya olan borçların kapatılması için ortağı Mehmet Ali Arslan ile birlikte değerli gayrimenkullerini satılığa çıkarttıklarını söyledi.

&[#]8216;Kaçtı, ortağı ile arası kötü, telefonlara bile çıkmıyorlar&[#]8217; yönündeki eleştirilere yanıt veren Mehmet Ali Arslan ise; &[#]8220;Biz bu iş kötü olsun diye başlamadık. Bir tek çekimizin lüzumsuz bir şekilde yazılması bizi bu hale getirdi. Zarar ederdik ama bu işin içinden çıkardık. Biz kaçmıyoruz ve Murat&[#]8217;la da aramız kötü değil&[#]8221; dedi.

YÜKSEL: 650 BİN DOLARA EVİMİ SATIYORUM

Leb-i Derya ortaklarından Murat Yüksel, Haziran ayı sonuna kadar evleri teslim edeceklerini belirterek, hak sahiplerine şu açıklamaları yaptı:

&[#]8220;Biz İstanbul&[#]8217;da olduğumuz zaman bize çok farklı şeyler geliyor. Biz gitmişiz, kaçmışız deniliyor. Tabi bu işin doğasıdır. Bu duruma düştüğünüz için telefona bakmıyorsunuz&[#]8217; deniliyor. Ama beni günde 100 kişi arıyor ve ben bunun 20&[#]8217;sine bakabiliyorum. Biraz benim açımdan da değerlendirmek lazım. Ama daha öncede söylediğim gibi bir bu işi tamamlayacağız ve herkesin problemlerini çözeceğiz.

Biz Haziran sonu itibariyle bütün daireleri teslim edeceğiz. Bununla beraber dairelerinde problemleri olanları da çözeceğiz.

Ben 650 bin dolara evimi satıyorum. Somut dediğiniz için bunlardan bahsediyoruz. Mehmet Ali Bey yine arsasını satıyor.

Biz buradan çıktıktan sonra her daire sahibi dairesini kaça aldığını söylesin ve ne kadar para toplanmış bulun. 30 trilyon falan değil. Sattığımız gayrimenkullerle de tüm borçlar ödenecek ve her şey yoluna girecek.&[#]8221;

ARSLAN: EN ÖNEMLİ VARLIĞIMI SATIYORUM

Murat Yüksel&[#]8217;in asla yalan söylemediğini ve hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Ali Arslan ise; &[#]8220;Uzun süredir burada ciddi bir mağduriyet yaşandığını uzakta olmama rağmen izliyorum. Gerçekten bu mağduriyet çok zor. Siz belki bir yaşıyorsunuz ama inanın ben yüz yaşıyorum. 54 yaşındayım ve yıllardır esnaflık yapıyorum. Hayatımızda böyle bir şeyi hiç yaşamadık, görmedik. Burada ciddi bir şanssızlık yaşanmıştır. Bizim borcumuz var deniliyor. Ama bizim borcumuzun tamamı 5 ile 6 Trilyon lira arasındadır. Bu borcun tamamıdır. Murat&[#]8217;ın da dediği gibi biz bu işi kendi başka gayrimenkulümüzü de devreye koyarak tüm borçları kaldırıp bu işi başlatacağız. Yerlerimizi satıp başlatacağız. Şerefimizi namusumuzu kurtaralım diye en önemli varlığımı satıyorum. Sizlerin yerine kendimi koyuyorum ve haklısınız söyleyecek çok şeyiniz var. En geç 15-20 gün içerisinde yine bir araya geleceğiz. Geçmişte Murat yalan söylüyor diyenleriniz oldu. Ama Murat yalan falan söylemiyor. Murat da kendini paralıyor ki bu iş bitsin diye. Paranızın nereye gittiğinin hesabını da birkaç tane adam oluşturursunuz ve tek tek size anlatırım. Ama omuz omuza yürümeliyiz ve burayı bitirmeliyiz. Biz bu iş kötü olsun diye başlamadık. Bir tek şanssızlık bizim işimizi bu hale getirdi. Bir tek çekimizin lüzumsuz bir şekilde yazılması bizi bu hale getirdi. Yoksa bu işlerin hiçbiri olmazdı. Zarar ederdik ama bu işin içinden çıkardık. Biz kaçmıyoruz ve Murat&[#]8217;la da aramız kötü değil. Ben bir rahatsızlık geçirdim ve Murat da yalnız kaldı. Onunda acemilikleri vardı. Ama bugünden sonra bende hep buradayım. Ortalığı germeyelim ve birlikte hareket edelim. En fazla 15-20 gün içerisinde de işe başlayacağız. Kimsede sizin dairenizi satamayacak. Biraz zaman içerisine yayılacak ama hepsi çözülecek&[#]8221; diye konuştu.

DAİRELERİ BİTİRECEKLERİNDEN YÜZDE YÜZ EMİNİZ

Toplantıya katılan Türk Ekonomi Bankası yetkilileri, Leb-i Derya Firmasının en kısa zamanda işe başlayıp bitireceklerine yüzde yüz emin olduklarını ve yıkıcı değil yapıcı olmaya çalıştıklarını söylediler.

Yetkililer hak sahiplerine yaptıkları konuşmada şunları söylediler: &[#]8220;Kasım ayında bu sıkıntı ortaya çıktığında proje ile ilgili bir ekspertiz yaptık. Projenin tamamlanma oranının ortalama yüzde 85 olduğunu tespit ettik. Projenin tamamlanması içinde 1,5-2 milyon TL&[#]8217;ye yakın bir finansmana ihtiyaç var. Murat Bey ve Mehmet Ali Bey gayrimenkullerini satışa çıkarttılar ve bunun içinde 15-20 güne ihtiyaç var. Bizim tek amacımız inşaatın biran önce tamamlanmasıdır. Yıkıcı değil yapıcı olmaya çalışıyoruz. Biz el koymaya kalkarsak inşaat durur ve sizin daireleriniz bitmediği gibi elinizden gider.&[#]8221;

Hak sahipleri ise, Leb-i Derya ortaklarına şu soruları yönelttiler:

1- 30 trilyona yakın para toplandı bu paralar ne oldu? Borsada mı kaybettiniz ne oldu bu paralar?

2- 106 kişiden sizin hiç alacağınız var mı?

3- Bundan sonra ne yapacağınızı net olarak söylemenizi istiyoruz.

4- Belediye binasını neden hızlandırdınız? Niye 4 senede bitecek olan binayı saray yavrusu gibi hemen yaptınız? O binalar o zaman bizim paralarımızla yapıldı. Kozlu Spor&[#]8217;a bir sürü malzemeler gitti. Taşeron firmaya para getirmediyseniz bunlar nasıl çivi çakacak?

5- Banka tatmin olduysa bize teminat verebilecek mi? Uyku uyuyamıyoruz artık. 10m kişinin çalıştığını görsek rahatlayacağız. Ama Zonguldak&[#]8217;a rezil olduk. 8 aydır hep yapacağız diyorsunuz. Gün verin artık.

6- Parayı peşin verdik ama tapumuzda ipotek var. 300 bin liralık dairelerimizde 340 bin liralık ipotek var. Bunu nasıl çözeceksiniz?

Soru cevap kısmında Leb-i Derya ortakları ile hak sahipleri arasında zaman zaman gerilim yaşandı. Murat Yüksel ve Mehmet Ali Arslan sakin bir şekilde tek tek açıklama yaptılar.

Editör: Pusula Gazetesi