Ak Parti Genel Merkezinin Zonguldak İl Koordinatörü olarak görevlendirdiği Düzce Milletvekili Osman Çakır&[#]8217;ın bir açıklaması Düzce ile Bolu&[#]8217;yu da karıştırmış&[#]8230;

Ak Parti Genel Merkezinin Zonguldak İl Koordinatörü olarak görevlendirdiği Düzce Milletvekili Osman Çakır&[#]8217;ın &[#]8220;&[#]8220;Bolu uzun yıllar önce il olan bir yer. İl olma mantığı oturmuş. Ama biz Bolululardan zekiyiz. Daha kısa sürede bunu hazmeder ve ileri gideriz&[#]8221; şeklindeki açıklaması iki komşu kent arasında da sıkıntılara neden oldu. Düzce ve Bolu yerel basını tartışmalara geniş bir şekilde yer verdi.

İşte o haberlerden biri&[#]8230;

Ak Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, kalabalık basın mensubu grubun takipçisi olduğu bir toplantıda öyle bir gaf yaptı ki, adeta ağzından çıkanı kulağı duymadı. Düzce yerel basınında yer bulan konuşmasında Milletvekili Çakır, &[#]8220;&[#]8230;biz Bolululardan zekiyiz&[#]8221; ifadesini kullandı.

Düzce Belediyesi Meclis Salonu´nda önceki gün yapılan Düzce Kent Konseyi Gençlik Meclisi Olağan Toplantısı´na Ak Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır´ın yaptığı açıklamalar damga vurdu.

Milletvekili Çakır, Düzce´de yayınlanan Parantez Gazetesi´nde de yer bulan açıklamalarda, &[#]8220;Zamanında sanayi yapılmış, hastane yapılmış veya üniversite yapılmış bunların yolları yok. Basın mensupları da bu kötü yolları devamlı gündeme getiriyor. Burayı tercih edecek öğrenciler ise bunu Türkiye´nin diğer ucunda olsa görüyorlar. Bu kez Düzce´yi tercih etmeleri zor oluyor. Birileri bu yolla Düzce´ye zarar veriyor. Tekrar söylüyorum. Gelin benim kafamı koparın. Ama Düzce´ye ya da makamlara zarar vermeyin&[#]8221; ifadelerini kullandı.

Milletvekili Çakır, toplantıda bir gencin, &[#]8220;Bolu´da neden bu sorunlar yok, Düzce´de var?&[#]8221; sorusuna ise, çarpıcı bir yanıt vererek, &[#]8220;Bolu uzun yıllar önce il olan bir yer. İl olma mantığı oturmuş. Ama biz Bolululardan zekiyiz. Daha kısa sürede bunu hazmeder ve ileri gideriz. Umarım 2014-2015 yıllarında Düzce´de bu sorunları konuşmayacağız&[#]8221; dedi.

Çakır´ın bu ifadeleri Düzce yerel basınında da yer bulurken, milletvekilinin ağzından çıktığı haberlerde verilen çarpıcı ifadeler Bolu´da infiale yol açtı. Milletvekili Çakır´ın konuya ilişkin yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

Sonra inkar etti

Bolu basınıyla irtibata geçen Çakır, &[#]8220;Bolu´da hakkımda yayınlanan haberlere yorum yapan tüm okuyuculara hakkımı helal ediyorum ama bu sözlerin benim söylediğimi ilk olarak haberleştiren basın kuruluşuna ve yöneticilerine hakkımı helal etmiyorum. Hem Bolu ve hem de Bolulularla çocukluğumdan beri gönül bağı olan bir kardeşiniz olarak Bolulular hakkında kötü söz söylemem mümkün değildir. Yaptığım konuşmada, Bolu´yu ve Boluları övdüm. Ancak Düzce´de malum medyada yayınlanan haberlerde maksatlı yayın yapılmıştır. Aradan cümle kaldırılmıştır. Benim konuşmamda, ´Düzceliler Bolululardan zekidir´ ifadesi yoktur. Bolu´yu övücü cümlelerden sonra, &[#]8220;Düzce de melez ırk var. Düzceliler zekidir&[#]8221; ifadesi vardır. Tüm Bolululara saygı ve hürmetlerimi sunuyorum&[#]8221; diye açıklama yaptı.

BOLU´DAN OSMAN ÇAKIR&[#]8217;A MÜTHİŞ TEPKİ
&[#]8220;DERHAL MANTIKLI BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ&[#]8221;

Ak Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın:
Bu sözlerin sahibi bu konuyla ilgili muhakkak bir açıklama yapmak zorundadır. Artık özür mü diler, yoksa yanlış anlaşıldığını mı beyan eder bilemem. Ama Boluluları tatmin edecek bir açıklama da bulunması zaruridir.Kendisiyle herhangi bir görüşmede bulunmadım. Bir kişinin söylediği bir sözün Bolu ile Düzce arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini umuyorum ve diliyorum. Birinin çıkıp böyle sözler sarf etmesi bizim Düzce´ye ve Düzceli vatandaşlarımıza bakışımızı değiştirmez.

&[#]8220;DÜZCE MİLLETVEKİLİNİN SÖZLERİ BOLULULARI İNCİTMİŞTİR&[#]8221;

MHP Bolu İl Başkanı Sabri Şatıroğlu:
Kimin daha zeki olduğunun ölçümü yok. Siyasiler, bulundukları şehirlere hizmet eden, bilgi ve tecrübeleriyle başkalarını hakir görmeden şehirlerine katkı sağlayan kişilerdir.
Yoksa bu tarz söylemler kimseye hiçbir şey kazandırmaz. Düzce Milletvekilinin bu sözleri Boluluları incitmiştir. İstenmeden söylenmiş olsa dahi bu sözleri hoş karşılayamayız. Özür dilemekte bir erdemdir. Sözlerin sahibi tarafından gereği yapılmalıdır.

&[#]8220;BU SÖZLERİ KINIYORUM&[#]8221;

CHP Bolu İl Başkanı Mehmet Karakaşoğlu:
AKP Düzce Milletvekili Osman Çakır´ın sözlerini hayretler içinde okudum. Milletvekili kimdir? Adı üzerinde milletin vekilidir. Vekilin böyle ayrışma yaratacak söylemini kınıyorum.
Bu ve benzeri sözleri kompleksli kişiler söyler. Bu şahsın elinde zekâ ölçer bir alet mi varda böyle konuşmuş. Hayret doğrusu, AKP Bolu İl Başkanı bu sözlere ne diyecek merak ediyorum.

&[#]8220;AÇIKLAMAYI BİR MANTIK ÇİZGİSİNE KOYMAKTA ZORLANIYORUM&[#]8221;

Ak Parti Mengen İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Nuri Gürsoy:
Gazetede haberin içeriğini okuduğumda inanmak içimden gelmedi açıkçası. Şu anda bile, maksadı aşan, belki de bir dil sürçmesi olarak ifade edebileceğim &[#]8220;Biz Bolululardan zekiyiz&[#]8221; cümlesini bir mantık çizgisine koymakta zorlanıyorum. Çoğul olarak kullanılan &[#]8220;biz zekiyiz&[#]8221; cümlesinin, Bolu Düzce gibi, iki güzide il üzerinden değerlendirmeye alınması doğrusunu söylemek gerekirse beni, bizleri, hepimizi incitmiştir. Ben sayın milletvekilimizi eleştirecek, ya da farklı bir açılımla vakıa´nın boyutuna yeniden eksiler ekleyecek değilim.
Bunun yanı sıra, ilçem Mengen ve Bolu ilimin hassasiyet ve hasletlerini de dile getirmem gerektiği ile sorumluluğumu da bu vesile paylaşmak, dile getirmek isterim.Bir dil sürçmesi olarak algılamak istediğim, habere konu vakıa ile ilgili üzüntülerimi paylaşıyor, değil Düzce, Bolu, tüm ülkem insanlarının kardeşlik duygularına özenen, zeki insanlardan oluştuğunu düşünüyorum.

&[#]8220;ÖZÜR DİLESİN&[#]8221;

Öte yandan Osman Çakır&[#]8217;ın bu sözlerini köşe yazarları da yorumladı.. Birçok yazar, Milletvekili Çakır´ın Bolululardan özür dilemesi gerektiğini belirtti.

&[#]8220;İLAHİYAT EĞİTİMİ ALMIŞ BİRİNİN BU AÇIKLAMALARI YAPMASI ESEF VERİCİ&[#]8221;
Hasan Dinç:
İnsanların din ve renkleri gibi akıl ve zekâları da Allah vergisidir. Bir bölgeye ya da şehre ayrıcalıklı bir lütuf olamaz. İlahiyat eğitimi almış birinin yaptığı bu açıklama esef vericidir. Bu değerlendirme adı geçen kişinin ne eğitimini aldığı dini, ne de fiilen yapmaya çalıştığı siyaseti iyi bilmediğini göstermektedir. Söylediklerinin doğru olduğuna inanıyorsa, kendisinin Düzceli olmadığı da bir gerçektir.

&[#]8220;BU SÖZLER ÖZÜR GEREKTİRMEKTEDİR&[#]8221;
Gülay Albayrak:
Düzce Milletvekilinin sarf ettiği sözleri gazetede okuduğumda hasta yatağımda idim ve hasta halimle bu sözlere güldüm. Milletvekilinin bu sözleri özrü gerektirmektedir. Bolululara laf edeceğine kendisi bir milletvekili kapasitesinde midir, bence buna bakmalıdır.

&[#]8220;BOLU MİLLETVEKİLLERİ ÜZERLERİNE DÜŞENİ YAPMALI&[#]8221;
Volkan Özcan:
Bolu Belediye Başkanının şu ana kadar ki sözleri karşısında yeterli tepkiyi gösteremeyen Bolu kamuoyunun bu ifadeler karşısında da sesini yükseltebileceğini sanmıyorum. Bolu Milletvekilleri bu konuda üzerlerine düşeni yerine getirmelidir.

&[#]8220;BU SÖZLER İKİ ŞEHİR ARASINDA GERGİNLİĞE YOL AÇABİLİR&[#]8221;
Fevzi Engin: Düzce Milletvekilinin bu ilginç sözleri Bolu ve Düzce şehirleri arasındaki ilişkilere zarar verebilir, gerginliğe yol açabilir. Bu açıklamalar sonrası Bolu´dan pek çok vatandaş yargı yoluyla mücadeleye girişebilirler ve bu konu uzun bir dönem iki şehrin arasında tartışmalara neden olabilir. Düzce Milletvekilinin Bolululardan özür dilemesi gerektiği kanaatindeyim.

&[#]8220;BU SÖZLER, DÜZCELİ SİYASİLERE VERİLEN TAVİZİN BİR GÖSTERGESİ&[#]8221;
Şeref Özkurede:
Gazetede haberi okuyunca neye uğradığımı şaşırdım. Düzceli bir siyasiye verilen bu tavizden dolayı da Bolu´daki siyasilerimize öfke duydum. Geçmiş yıllarda, Düzce´nin ilçe olduğu dönemlerde, öncelikler hep Düzce´ye tanındı.

&[#]8220;ZEKİCE BİR YAKLAŞIM DEĞİL&[#]8221;
Tuncay Alnıak:
Bu açıklamanın çok da önemsenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Toplumlar değil, bireyler zeki olurlar. Bu yapılanın da zekice bir yaklaşım olmadığı kanaatini taşıyorum.

&[#]8220;BOLU BELEDİYE BAŞKANININ SÖZLERİ SONRASI BU YAŞANAN NORMAL GELİYOR&[#]8221;
Nadir Gürkan Yetkin:
Düzce Milletvekilinin bu açıklamalarına yorum yapmak istemiyorum. Bu konuda söz Ak Partili milletvekilleri ve belediye başkanları ile Ak Parti teşkilatlarınındır. Belediye Başkanının halkına ´Afyon yutmuş gibi´ dediği şehre yönelik bu ifadeler bana normal geliyor.

&[#]8220;DÜZCE MİLLETVEKİLİ, SANIRIM REKLAM YAPMA GAYRETİ İÇİNDE&[#]8220;
Bülent Dinçtürk:
Düzce Milletvekili Osman Çakır, zeki olarak ne yapmış? Bu ifadeleri Bolu ile Düzce´nin arasını açmaktan başka ne işe yarar? Yıllarca Bolu ile Düzce bir arada yaşadı. Bu açıklamalar bölücülük girişimidir. İki şehre de fayda sağlamaz. Bu sözler özür gerektirmektedir. Hem adı geçen milletvekili çocuk iken Düzce Bolu´nun bir kazasıydı. Kendisi Akçakocalıdır. Sanırım kendisi bu sözlerle isminden söz ettirmek istiyor. Fakat bunlar prim yapacak açıklamalar değil.

Osman Çakır kimdir?

Ak Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır´ın TBMM resmi internet sitesinde yer alan özgeçmişinde şu bilgilere yer veriliyor: &[#]8220;1 Ağustos 1964´te Düzce Akçakoca´da doğdu. Babasının adı Sabri, annesinin adı Hayriye´dir. Eğitimci, Kamu Yöneticisi; Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Uşak Eşme İmam-Hatip Lisesi, Merzifon Lisesi, Akçakoca Kız Meslek ve İmam-Hatip Liselerinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Akçakoca Lisesi Müdürlüğü görevini üstlendi. Düzce Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde İl Müdürü olarak görevlendirildi. İyi düzeyde Arapça bilen Çakır, evli ve 3 çocuk babasıdır.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi