CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin adının, ´Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi´ olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Daha önceki yıllarda Harun Akın&[#]8217;ın benzer teklifi kabul edilmemiş, üstelik dönemin CHP İl Başkanı Ali Koçal karşı çıkmıştı. Teklifin bu defa nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.


Toprak, konuya ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin gerekçesinde, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin misyonunun, Atatürkçü düşünce doğrultusunda, çağdaş, etik değerleri benimseyen, hukukun üstünlüğüne inanan, bilim, teknoloji, kültür ve sanata ulusal, uluslararası düzeyde katkı yapabilecek araştırmacı, sorgulayıcı, yaratıcı, üretken, girişimci, rekabetçi, yurtsever bireyler yetiştirmek olarak belirlendiği, bu misyonun, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit´in de temel felsefesini oluşturduğu kaydedildi. Birçok devlet ve siyaset adamının isminin, kentlerindeki üniversitelere verildiğine işaret edilen gerekçede ayrıca şunlar yer aldı;

&[#]8220;Bülent Ecevit aynı zamanda Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin bulunduğu kent olan Zonguldak&[#]8217;la özdeşleşmiş bir isimdir. 5 dönem milletvekili seçilmesi bunun temel göstergesidir. Ayrıca Bülent Ecevit ismi, madende çalışan işçilere kazandırdığı haklarla, maden işçisiyle özdeşleşmiştir. Ülkemizde sendikal hakların yasalaşmasını sağlayarak emeğe verdiği değer ve maden işçilerinin verdikleri mücadeleye sağladığı destek onun bütün işçiler ve Zonguldak için unutulmaz bir lider haline getirmiştir. Zonguldak&[#]8217;tan seçilerek Başbakan olması ve kente yaptığı katkı hala kent insanının belleğinde unutulmaz bir yer etmektedir.

Üniversiteler yetiştikleri öğrencileriyle, devletler de adları kadar yetiştirdikleri devlet adamlarıyla anılır ve yaşarlar. Büyük devlet adamlarına verilen değerler yeni büyük devlet adamlarının çıkmasına öncülük edecektir. Ülkeye hizmet eden devlet adamlarına gösterilmesi gereken vefa örneği; Şehirlerimizden yetişen devlet adamlarının o şehrin insanları tarafından ömür boyu hatırlanmaları ve gelecek nesillere öncülük olabilmeleri için şehirlerin önemli kuruluşlarına isimleri verilmesidir. Bugün birçok devlet ve siyasete adamının ismi kentlerindeki üniversitelere verilmiştir. İsmet İnönü&[#]8217;den Turgut Özal&[#]8217;a, Celal Bayar&[#]8217;dan Abdullah Gül&[#]8217;e, Süleyman Demirel&[#]8217;den Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;a birçok ismin adı üniversiteye verilmiştir. Rahmetli Bülent Ecevit&[#]8217;te bu vefayı hak etmektedir.

Bu sebeple Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin adının &[#]8216;Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi2 olarak değiştirilmesi arzusu içerisindeyiz. Zonguldak halkının her zaman kalbinde yaşayan ve yaşayacak olan devlet adamı Bülent Ecevit isminin sonsuza kadar yaşatılması gerekmektedir. Bu hem bütün bir ülke olarak bizim hem de Zonguldak halkının vefa borcudur. Bu görevi yerine getirmede herkes üzerine düşün sorumluluğu yerine getirmelidir&[#]8221;

KÖKTÜRK ZONGULDAK&[#]8217;TA OLDUĞU İÇİN İMZALAYAMADI

Konuyla ilgili olarak Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, isim değişikliğiyle ilgili değişiklik teklifinin 4 aydır gündemde olduğunu belirterek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun bilgisi dahilinde görüşünün alındığını söyledi. Soğuksu Pazar Yeri&[#]8217;nde meydana gelen çökme olayı sonrası Zonguldak&[#]8217;a gelmek zorunda kaldığını belirten Köktürk, teklife imza atamadığını ancak desteklediğini belirtti. Köktürk, Zonguldak&[#]8217;ın kömür ve Ecevit&[#]8217;le anıldığını, Bülent Ecevit&[#]8217;in siyasi kimliğinin ötesinde ülkeye çok büyük hizmetleri olmuş saygın bir devlet adamı olduğunu belirtti.

2006&[#]8217;DA HARUN AKIN ÖNERMİŞTİ

İlk olarak 2006 yılında dönemin CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın, Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan ile Tuncay Ercenk, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin İsminin Bülent Ecevit Karaelmas Üniversitesi olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunmuştu.

Akın o günkü teklifinde şunları demişti;

"Kendi yetiştirdiği değerlere sahip çıkmayan ülkeler yok olmaya mahkumdur. 5 dönem Zonguldak´tan milletvekili olarak seçilmiştir. Zonguldak´a ve madenciye verdikleriyle adı Zonguldak ili ve maden işçisiyle özdeşleşmiş olması nedeniyle Zonguldak halkının kalbinde hep sevgiyle yer almıştır. Şehirlerimizden yetişen devlet adamlarının isimleri o şehrin halkı tarafından ömür boyu hatırlanması yeni yetişecek devlet adamlarına öncülük edebilmemiz için şehirlerin önemli kuruluşlarına isimleri verilmiş ve ölümsüzleştirilmiştir. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin adının ´Bülent Ecevit Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´ olarak değiştirilmesi, Zonguldak halkının her zaman kalbinde yaşayacak olan bir devlet adamının adının sonsuza kadar yaşayacak olması açısından son derece önemlidir. Bu kanun teklifiyle başka illerin üniversitelerinde örneği olan ve büyük devlet adamlarının isimlerinin yaşatılması uygulamasına, Zonguldak halkı ile adı özdeşleşmiş olan bir devlet adamı adı konularak devam edilmesi öngörülmüştür"

Ancak Akın ve arkadaşlarının çabasına karşın bu teklif kabul edilmedi.

ALİ KOÇAL VEYSEL ATASOY DEMİŞTİ

Harun Akın&[#]8217;ın Milletvekilliği döneminde CHP İl Başkanı olan Ali Koçal ise Akın&[#]8217;ın bu fikrine katılmayarak ANAP döneminin Bakanlarından Veysel Atasoy&[#]8217;un Zonguldak&[#]8217;a daha fazla faydalı olduğunu belirtmişti.

Dönemin DSP İl Başkanı Nurhan Başoğlu Harun Akın&[#]8217;a teşekkür ederek; &[#]8220;Harun Akın&[#]8217;a teşekkür ediyorum. Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nin adının Bülent Ecevit olması için meclise teklif verdi. Ama AKP Milletvekilleri destek vermedi. Bu siyasette şaşıracak bir durum değil. Ama CHP İl Başkanı Ali Koçal&[#]8217;ın; &[#]8216;Bülent Ecevit Zonguldak için ne verdi, Veysel Atasoy daha çok hizmet etti&[#]8217; açıklaması bir siyasi gaf tır. Bu açıklaması partili partisiz herkes tarafından kınanmıştır&[#]8221; demişti.

Editör: Pusula Gazetesi