Dün akşam 17.30 sıralarında üzerinde fazla biriken kar nedeniyle Zonguldak halk pazarının çatısı çöktü. Gece boyunca sürdürülen çalışmalara arama kurtarma köpekleri de dahil edilmişti. Çalışmalar, dinleme yapılmak için zaman zaman durdurulmuştu.
Yapılan arama kurtarma çalışmalarının sonunda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 20 vatandaşın yaralandığı belirtilmişti. Günün ilk ışıklarıyla sürdürülen enkaz kurtarma çalışmalarında, iş makineleri de aralıksız çalışmalarını sürdürdü.
Yaklaşık 30 yıldan beri pazarcılık yapan 36 yaşındaki Zeki Karataş, Zonguldak Belediyesi´ne sitem ederek şöyle konuştu: "Bizi pazar yerinden boşalttırmadılar, tezgah açtılar. Burada bir dünya insan kaldı. İnsanlar çığlık içerisindeydi. Burayı yapan müteahhit çatının dayanmayacağını söyledi. Belediye başkanı da geldi çatıya bir şey olmayacağını söyledi ama çatı çöktü"
KİMSE ÇATIYI BÖYLE İSTEMİYORDU
Pazarcı esnafının çatının şeklini istemediğini söyleyen Halil Alkin ise şunları söyledi: "Burası yapılırken, kimse bu çatının şeklinin böyle olmasını istemiyordu. Kar yağdığı için çatı çöktü. Çatının uzay çatı şeklinde olmasını istemiyordu. Allah´tan kar yağdığı için kimse buraya gelememişti. Köy yolları kapalıydı. İnsanlar pazara gelememişti. Hava biraz iyi olsaydı, herkes pazara gelseydi facianın boyutu daha büyük olurdu. Çoğu insan kar nedeniyle evinden dışarıya çıkamadı."
Çocuklarının faciadan ucuz kurtulduğunu anlatan Hüseyin Özdoğan ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Çatı iki üç gündür çatırdıyordu. Salı günü mühendisler ve belediye başkanı buraya gelmişti. Dayanır, çatı yaylı sistemdir diyorlardı. Vatandaşın da zaten durumları iyi değil, tezgah açıp da beş kuruş para kazanacak. Şükürler olsun mahalleler kapalıydı da vatandaşlar gelemedi"

İTFAİYE ÇATIYA SU SIKIYORDU
Çatı faciasına tanık olan Taner Körükçü isimli esnaf ise olaydan bir gün önce itfaiyenin kar biriken çatıya su sıktığını bunun üzerine de kendisinin müdahale ettiğini şöyle anlattı: "Akşam saatlerinde işyerinde otururken pazar yerinden büyük bir ses duyduk. Döndüğümde pazar yerinin yarı bölümü çökmüştü. O panikle koşup vatandaşlara yardım etmeye koştuk. Kimse bir tarafa geçemiyordu. Biz çatının çöken yerinden karşıya geçip, arkadaşımla birlikte iki üç kişi çıkardık. Çıkardıklarımızdan biri vefat etti.
Arkadaşlarımızla birlikte enkazdan yaralı çıkartmaya çalıştık. Geçen gün buraya itfaiye gelip çatıya su sıktı. O günden giriş bölgesi çökmeye başlamıştı. Buradaki demir büyük bir şekilde basınç yapıyordu. Pazarcı arkadaşlara da tezgahlarını açmamalarını söylemiştik. Allah´tan akşam saatlerinde olduğu için enkazda az kişi vardı"

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Zonguldak Acil Afet Durum Müdürlüğü ekiplerinin sabah 8´den itibaren çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör ise şöyle dedi: "Sabah 8´den itibaren ekiplerimiz çalışmaya başladı. İki taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yürütüyoruz. Aynı zamanda hasar tespit çalışmaları yürütülüyor. Akşam üzeri hasar tespit çalışmaları tamamlanacak. Alanda çok fazla araç olduğu için vatandaşların araçlarına zarar vermemek için çalışmaları biraz ağır yapıyoruz. Kısa sürede enkaz kaldırma
çalışmalarını tamamlayacağız. Ölü ve yaralı sayısı hakkında herhangi bir değişme olmadı. Enkaz nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti, 20 vatandaş yaralandı."
Öte yandan enkaz kaldırma çalışmaları için özel maden ocaklarından da işçi desteği istendiği belirtildi. Faciadan hafif yaralananlar taburcu edilirken, iki yaralının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
Editör: Pusula Gazetesi