Çatalağzı&[#]8217;nda bulunan Elektrik Üretim Anonim Şirketi´nin (EÜAŞ) Çatalağzı Termik Santrali&[#]8217;nden elde edilen atık sıcak su ile Kilimli ve Zonguldak kent merkezinin ısıtılması projesi 4 senedir ciddi şekilde ele alınıp uygulanmayı bekliyor. Çatalağzı&[#]8217;nda yapılan Eren Enerji&[#]8217;nin santrali ile kapasite ÇATES&[#]8217;in neredeyse 4 katına çıktı ama atık su ile kentin ısıtılması düşüncesi o gün bugündür düşünce aşamasında kaldı. Zonguldak&[#]8217;taki kurumların bir türlü üzerinde mutabık kalıp uygulamaya sokamadığı düşünceyi Kahramanmaraş´ın Afşin İlçesi gerçekleştiriyor.

Kahramanmaraş´ın Afşin İlçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Afşin Elbistan B Termik Santrali´nin atık sıcak suyu ile 2013 yılında ilçede 12 bin konutun ısıtılması için çalışmalar yapılıyor.

Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, yaptığı açıklamada, B Termik Santrali´nden alınacak atık sıcak su ile konutların ısıtılmasına ilişkin olarak hazırlanan projenin, Elektrik Üretim Anonim Şirketi´nin (EÜAŞ) 2012 yılı yatırım programına alındığını söyledi.

Santralden alınacak olan atık sıcak suyun, ilçeye 110 derecelik bir ısı ile gireceğini ve 60 derecelik bir ısı ile çıkacağını ifade eden Aydoğan, şu bilgileri verdi:

´´Bu proje, Afşin açısından çok isabetli bir döneme denk geldi. Belediye olarak, 2013 yılına kadar içme suyu şebekemizi yenileyeceğiz. Yeni şebeke için açtığımız kanallara bu sıcak suyun gelişi ve soğuk suyun gidişi için gerekli boruları da döşemiş olacağız. Su 110 derecelik bir ısı ile şehre girecek, 60 derecelik bir ısı ile şehirden çıkacak.

İçme suyu dağıtır gibi sıcak su dağıtacağız. Atık sıcak su ile konutların ısıtılması konusu oldukça basit bir teknoloji ve çok büyük maliyet gerektirmiyor. Sıcak suyu isteyen kişi dairesine alacak. Dairelere takılacak ısıölçer cihazı ile hangi daireye ne kadar sıcak su girişi yapılmış bu cihaz sayesinde belirlenecek. Afşin merkeze 17 kilometrelik bir mesafeden sıcak su gelecek.´´

Belediye olarak, atık su ile ısınma projesi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Aydoğan, şöyle konuştu:

´´Termik santralleri ile öncelikle Afşin´in kaloriferli bölgelerini ısıtma konusunda bir çalışmamız vardı, bu proje adım adım ilerliyor. Şu an 2012 yatırım programına EÜAŞ almış durumda ve Devlet Planlama Teşkilatı Resmi Gazetede yayınlayarak EÜAŞ´ın yatırımını sağlayacak. Biz de EÜAŞ´tan sıcak su alımı ile alakalı ihaleyi takip edeceğiz. B santrali esas alınmak üzere ihale sonucunda inşallah bir sözleşme yapacağız.

Bu sözleşmenin arkasında EÜAŞ Genel Müdürlüğü B Santraline sıcak su tesisatını kurmak için ihaleye çıkacak ve biz de onunla eş güdümlü olarak şu anda şehrin ısıtılabilecek bölgeleri için bir proje hazırlayacağız. Ümit ediyorum ki 2012 yılı bitene kadar bu işlemler gerçekleşir. 2013´ün kışında şehrimizi termik santrallerin sıcak suyundan faydalanarak ısıtacağız.´´

´´HEDEF 70 BİN KONUT ISITABİLMEK"

Başkan Aydoğan, 2013 yılında ilçedeki 12 bin konutun ısınmasını sağladıktan sonra bu alandaki çalışmaların devam edeceğini ve hedeflerinin 3-4 yıllık bir sürede, ilçede bulunan 70 bin konutun tamamını atık sıcak su ile ısıtmak olduğunu dile getirdi.

B Termik Santrali´nden çıkan sıcak atık suyun, 70 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu ifade eden Başkan Aydoğan, ´´Biz ilk etapta hazırda bulunan kaloriferli toplu konutları ve kamu kuruluşlarını ısıtacağız. Daha sonra da Afşin´in her yerinde bu sıcak su projesini uygulayacağız. Hatta çevremizde bulunan il ve ilçeler isterlerse bu sistemden yararlanabilir´´ diye konuştu.

Atık sıcak su ile konutların ısıtılmasının, ilçeye çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda da çok büyük katkı sağlayacağına işaret eden Aydoğan, şunları kaydetti:

´´Konutlarımız kaloriferli sisteme geçtikçe bu projeden faydalanacak. Bu proje hava kirliliği açısından, çevre kirliliği açısından ve maliyet açısından müthiş bir fayda sağlayacak. Hemşehrilerimiz zaman zaman doğal gaz ile alakalı çalışmaları duyuyorlardır. Doğalgaz, termik santrallerine gelecek, biz şehrimize de getirebiliriz.

Ancak maliyet açısından sıcak su yüzde 30 doğalgaza nazaran daha ucuz ve sıcak suyun tesisat döşemeciliği ve işletmeciliği de doğal gazagöre ucuz. Doğalgaz dışarıya bağımlı bir sistem ama sıcak su her zaman elimizde bulunan ve boşa giden bir su. Şu anda, son tespitlere göre Türkiye´de 4 milyar liralık atık ısı var ve maalesef ülkemiz bu ısıdan faydalanamamaktadır. İnşallah Afşin ilk faydalanan şehirlerden birisi olacaktır.´´

BACA GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETECEK

Batıçim Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Murahhas Üyesi Tufan Ünal, Grup şirketi Batıenerji´nin enerji alanında özelleştirme ihalesiyle Kovada 1 ve Kovada 2 hidroelektrik santrallerini 49 yıllığına işletmeye aldığını, bu iki santralden yıllık 70 milyon kilovat saat enerji üretmeyi öngördükleri söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi