Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, beraberinde Dywidag Finans Müdürü Christoph Czogalla, PASCH Firması&[#]8217;nın sahibi Guillermo Pasch, İspanyol Proje Müdürü Eduardo Villatanez Neira, Dywidag Proje Koordinatörü Nikolaus Baerens, Dywidag Türkiye Yetkilisi Süleyman Çiçek ile birlikte İspanya&[#]8217;dan sağlanan 23 milyon Euro&[#]8217;luk kredi ile yapımına başlanan 40 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi hakkında bilgiler verdi.

Başkan Akdemir, yapılan işlerin sürekli denetlendiğini ve projenin bitiminde Zonguldak&[#]8217;a hizmet etmenin mutluluğunu ve onurunu yaşacaklarını söyledi. Akdemir, Kanalizasyon ve Atıksu Projesinin Türkiye&[#]8217;de bir ilk olduğunu belirterek; &[#]8220;Arıtma tesisimizin çalışmalarını her üç ayda bir ilgili firma ve yabancı şirketler bizzat yerinde görerek inceleme yaparak değerlendirmelerini kendi raporlarına aktararak ülkelerine işlerin nasıl yürütüldüğünü hangi aşamaya geldiğini hangi mesafeleri kat ettiğini yerinde görerek inceliyorlar. Daha öncede gelmişlerdi. Şimdi vakit buldular İspanyol ve Alman ortaklar gelerek yapılan işleri yerinde inceleyip görerek hangi aşamada olduğunu kendileri bizzat gördüler. Geçen sefer geldiklerinde iyi bir mesafe kat edildiğini ve daha da ileride olduğunu söylemişlerdi. Şimdi yine aynı görüşteler. İşin hızlı yürüdüğünü ve gayet güzel bir mesafe kat edildiğini işin zamanında bitirileceğini ifade ediyorlar. Bizde bundan mutluluk duyuyoruz. Ben her zaman denetliyorum. Denetim nerde olursa olsun mutlaka yapılmalı. Kaldı ki bu uluslar arası bir anlaşma. Bunları halkımıza anlatmaktan onur duyuyoruz. Arıtma tesisi ülke, şehir ve belde için çok önemli konulardan bir tanesidir. Keşke Avrupa ülkelerinde olduğu gibi buna çok daha önce başlanmış olsaydı. Ama geç kalınmış değil. Her başlangıç çok önemlidir. Biz de Zonguldak&[#]8217;a bizden önce karar alınan bu hizmetin devamlılığını sağlıyoruz. Bu bizim için bitirebildiğimizde ayrı bir mutluluk olacaktır. Biz de bu işin sağlıklı yürütülmesi anlamında takip ediyoruz. Zonguldak halkımız için bu çok önemli. Türkiye&[#]8217;nin en modern arıtma tesisine kavuşacak. Bu da benim Zonguldak halkı adına duyduğum sevinç, mutluluk ve gururdur. Çünkü Türkiye&[#]8217;de böyle bir tesis kurulmamış bile. Bu tesis ile bizler birinci durumda olacağız. Diğer illerden arkadaşlarımız bu projeyi incelemek için geleceklerini söylüyorlar. Bu da bizim için büyük bir mutluluktur. Zonguldak halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah temiz bir Zonguldak, temiz bir deniz, temiz bir dere ve temiz bir halk olacak. Bu sloganlarla inşallah Zonguldak&[#]8217;ı daha da güzelleştireceğiz. İnsanların görmek istediği bir Zonguldak için çalışacağız. Zaten söz vermiştim. Çalışmayı seviyorum. Zonguldak&[#]8217;a vefa borcum var ve bu borcu şartlar ne olursa olsun ödemek istiyorum. Projenin yüzde 80 özellikle arıtma tesisimizin bitmiş durumda. Yeni makinelerimiz geldi. İnşaat ve yol kazım işleri olarak ta yüzde 75&[#]8217;i bulduk. Çok az bir bölüm kaldı. Hava koşullarımız da elverdiğinde çok çabuk bitirmeye çalışacağız. Gayretlerimiz devam ediyor&[#]8221; diye konuştu.

Projenin kendileri için prestij olacağını ifade eden Dywidag Türkiye Yetkilisi Süleyman Çiçek; &[#]8220;Bizim için prestij bir projedir. Ne kadar hizmet edebilirsek bizim için onur kaynağıdır. Bu güne kadar çevreye bazı rahatsızlıklar verdik. Bu konuda tabii ki mazeretimiz şudur, ileride inşallah yaz sezonunda denize girilebilecek noktaya getirirsek böylece kusurlarımızı, mazeretlerimizi örter diye düşünüyorum. Verdiğimiz çevre kirliliği olsun, iş kazaları olsun, eksiklikler olsun bu işin kaderidir. Ama sonuçta çevreye ve halka hizmet ediyoruz&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi