İstanbul Zonguldaklılar Derneği&[#]8217;nin tamamen amatör bir ruhla, yıllar önce çıktıkları gurbette iş yaşamında başarı sağlamış isimlerle Zonguldak&[#]8217;ta ki iş çevrelerini ve protokolünü Bakacakkadı&[#]8217;da buluşturma çabası büyük bir ayıba sahne oldu.

İstanbul&[#]8217;dan 20&[#]8217;nin üzerinde gurbetçi işadamı ve işkadınının katıldığı toplantıya Zonguldak, protokolü, siyasetçileri, TSO&[#]8217;ları ve iş çevreleri sesiz kaldı. Zonguldak protokolünün ve iş çevrelerinin, siyasetçilerin gösterdiği bu ilgisizlik karşısında şaşkına dönenler; &[#]8220;Bunlar bizim Zonguldak sevdamızı, memleket sevdamızı bitirmez. Ancak böyle olması gerçekten düşündürücü. Bizim memlekette bazı şeylerin neden hala çözülemediğini daha iyi anladık gördük&[#]8221; diyerek dernek Başkanı Orhan Bayraklı&[#]8217;ya çabaları için teşekkür edip yılmamasını istediler.

CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Çaycuma Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir dışında toplantıya önemli bir katılım olmadı.

Açılış konuşmasını yapan dernek Başkanı Orhan Bayraklı, 15-20 sene önce Zonguldak&[#]8217;tan ayrılmak zorunda kalmış gurbetçiler arasında önemli işlere imza atmış ve istihdam yaratmış çok sayıda Zonguldaklının olmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, amaçlarının ticari işbirliğinin kurulması ve baba ocağı Zonguldak&[#]8217;ta yatırım yapabilecek gurbetçilerin kafalarındaki soruları netleştirmek olduğunu söyledi. Katılımın ve bu köprünün kurulması için ellerinden geleni yaptıklarını, herkese tek tek ulaşıp davet ettiklerini belirten Bayraklı; &[#]8220; Sadece Zonguldaklı işadamlarıyla değil başka bölgelerdeki işadamlarıyla da görüşüyoruz.Taşınması gündemde olan OSB&[#]8217;lere gidip oradakilerle görüşerek bu bölgeye yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz.

2-3 haftadır Zonguldak&[#]8217;taki işadamlarının sorunlarını dinliyoruz.

Zonguldak&[#]8217;ın en büyük sorunu kalkınmada öncelikli bölge olmamamsı görülüyor.

Bir işadamına yatırımını Zonguldak&[#]8217;ta yapmasını istediğimiz zaman bize ilk sordukları soru kalkınmada öncelikli bölge olup olmadığı oluyor.

Aramızda yatırım yapmak isteyen işadamlarımız var.

Bu işadamlarımızın önerilerini beklentilerini anlatacaklar.

Zonguldak zamanında emeğin kentiydi maalesef şimdiler de emeklinin kenti oldu. Bu durum gurbette olan bizleri üzüyor. Çalışanlarıyla ayakta duran bir kent olarak duran Zonguldak&[#]8217;ta bugün izne geldiğimizde köylerde kimseyi bulamaz oluyoruz.

Zonguldak&[#]8217;ta az da olsa sanayiciler var. Çanakçılar, Yurtbay, Eceler, Çaycuma Süt başta olmak üzere dünya markası firmalar var. Bunlar bizim gururumuz. Bunların yanına yeni girişimciler ve küçük çaplıda olsa yatırımlar gerekiyor. Biz dernek olarak bu firmalarımızın gurbette destek olmak istiyoruz.

İstanbul&[#]8217;da 180 bin Zonguldaklıyız&[#]8221; dedi.

FİLYOS İÇİN ORTAK BASKI KURMALIYIZ

Bayraklı konuşmasında Filyos Projesi&[#]8217;yle ilgili beklentilerini hatırlatarak şu çağrıyı yaptı;

&[#]8220;Filyos Projesinin hayata geçmesini istiyoruz. Biz İstanbul Zonguldaklılar Derneği olarak değil, tüm derneklerin bu konuda bir baskı kurması lazım. Milletvekilini, Belediye Başkanını seçip Ankara&[#]8217;ya göndermekle sorunun çözülmediğini görüyoruz. Kahve köşelerinde dedikodu yapmaya zamanımız yok. Uyuyan devi uyandırmamız lazım. Zonguldak&[#]8217;taki tüm STK ve derneklere sesleniyorum. İstanbul&[#]8217;daki dernekler olarak her ay düzenli olarak bir araya geliyoruz. Buradan Ankara&[#]8217;daki derneğimize, Zonguldak&[#]8217;taki derneklere görev düşüyor.

Tüm organizasyonlar arasında en faydalı organizasyonu görüyorum&[#]8221;

Bayraklı, konuşmasının sonunda bundan sonra birlik beraberlik duygularının daha fazla pekişmesi için katılımcıların ayağa kalkarak el ele tutuşmasını istedi. Bir süre el ele tutuşan katılımcılar bu çağrıyı alkışlayarak destek verdiler.

__

GÜLŞEN KONUŞTU DÜĞÜNE GİTTİ

Toplantıya destek veren isimlerden biri olan Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen konuşmasında toplantının faydalı olacağını belirterek Zonguldaklı bazı işadamlarının iş bağlantısı için Afrika ülkelerine gittiği halde gurbetçi işadamlarını görmemesini eleştirdi.

Siyasi ve ticari alanda soyut değil somut adımların atılması gerektiğini belirten Gülşen, doğalgazın gelmesi için gösterdiği çabayı anlattı.

Gülşen; &[#]8220;Geriye baktığımızda yaşananlara baktığımızda gözümüzü dört açamadık. Gözünü dört açanlar kentlerini gerçek anlamda kalkındırdılar.

Biz dedik ki doğalgaz gelsin. Zonguldak lobisi dedi ki hayır olmaz.

İhalesi yapıldı. İnşallah yakında konutlarda da doğalgaz kullanılmaya başlanacak&[#]8221; dedi.

TTK&[#]8217;nın çalışma şeklini de eleştiren Gülşen, geçtiğimiz yıl başı Çalışma ve Enerji bakanı ile Karadon&[#]8217;da girdikleri ocakta yaşadıklarını anlatarak; &[#]8220;Kartiyede olması gerekenlerden 90&[#]8217;ı içerde 60&[#]8217;ı dışarıda. Olmaz. O 60 kişi ocağa girecek. Böyle şey olur mu?&[#]8221; diyerek Zonguldaklıların kendi kurumlarına yeterince sahip çıkmadığını için zarar eden, göze batan bir hale geldiğini söyledi.

Zonguldak bürokrasisinin daha hızlı olması gerektiğini belirten Gülşen; &[#]8220;Koordinasyonumuz eksik&[#]8221; dedi.

Gülşen konuşmasının ardından İstanbul&[#]8217;da bir akrabasının düğününe katılmak zorunda olduğunu belirterek salondan ayrıldı.

_-

KÖKTÜRK; &[#]8220; YAPILACAK EN DOĞRU ŞEY TEŞVİK İÇİN BASTIRMAK&[#]8221;

Toplantıya katılan tek Milletvekili olan CHP&[#]8217;li Ali İhsan Köktürk ise meclisteki çalışmalarını bir tarafa bırakarak bu toplantıya özel olarak katılmak istediğini söyledi.

Gülşen&[#]8217;in TTK başta olmak üzere farklı söylemlerini de eleştiren Köktürk, TTK&[#]8217;nın stratejik önemini hatırlatarak özetle şöyle dedi; &[#]8220;TTK&[#]8217; ya vur abalıya saldırıyoruz. Sanayi ile kurum karşı karşıyaymış gibi gösteriliyor. TTK doğalgaz yokken vardı. Doğalgaza karşı değiliz ama doğalgaz politikasının da doğru yönetilmesini istiyoruz.Türkiye almadığı doğalgaza 5 milyon dolar verilirken bu paranın bir miktarı TTK&[#]8217;ya yatırım ve istihdam için harcanmıyorsa bunu düşünmek lazım. Doğalgaz ile maden üretimini karşı karşıya getirmek kimseye yarar sağlamaz&[#]8221; dedi.

G 20 ülkelerinin imza attığı anlaşmayla fosil yakıtların kademeli olarak azaltılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Köktürk, Türkiye&[#]8217;nin de bu anlaşmaya imza attığını belirterek bu anlaşmayla TTK&[#]8217;nın geleceğinin baskı altında olacağını söyledi.Köktürk bu anlaşmanın uygulanmaması gerektiğini belirterek bu konuda çağrı yapılması gerektiğini hatırlattı.

Köktürk, Zonguldak&[#]8217;ın iktidarın uyguladığı teşviklerden yararlanamadığını belirterek, sektörel teşvikte ise Zonguldak&[#]8217;ta lokomatif olan sektörlere teşvik verilmediğini hatırlattı.

Köktürk özetle şunları söyledi; &[#]8220;

Yıllarca teşvik kapsamı dışında olduk. Buradaki işadamlarımız bile bu teşvikler olmadığı için yatırımlarını dışarıya yapmak zorunda kaldılar.

Siz Zonguldak&[#]8217;ı teşvik dışında bırakır, teşvik edilecek sektörleri doğru saptayamaz, asıl sektörleri teşvik dışında tutarsanız yatırımcı gelmez.

Bu teşvik sisteminin işe yaramadığı görüşüldü. Sektörel teşvikten de vazgeçiliyor. Yeni bir teşvik sistemi için çalışmalar başladı. Bu teşvik sisteminin oluşturma aşamasında odalar ve STK&[#]8217;ların birlikte hareket ederek desteklenmesi gereken sektörlerle ilgili çalışması lazım. Bizler bu konuda destek vermeye hazırız. Ancak zaman geçirilmeden hareket etmek durumundayız&[#]8221;

__

BURASI HABERAL&[#]8217;A REKLAM YAPMA YERİ DEĞİL

Gurbetçi girişimcileri temsilen üç isim kürsüye çıkıp düşüncelerini paylaştı. Karaelmas firmasının sahibi işadamı Hayri Ayyıldız konuşmasıyla toplantıya damga vuran isim oldu. Sunucunun Milletvekillerinin katılmadıklarını hatırlatarak tutuklu CHP Milletvekili Mehmet Haberal için alkış istenmesini, ardından konuşan Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ile CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk´ün konuşmalarında siyaseti öne çıkarmasını sert dille eleştiren Hayri Ayyıldız&[#]8217;ın tepkisi salondan da alkış aldı.

Gurbete çıkış hikayesini ve iş yaşamındaki başarısını anlatan Ayyıldız; Köktürk´e dönerek, "Siz hiç aç kaldınız mı? Ekmeği suya bandırıp yediniz mi? Burası siyaset yapma yeri değil. Haberal´ı reklam yeri değil, alkışlatma yeri değil. Bizim en başarılı olduğumuz nokta alkış işidir. Belediye Başkanımız Gülşen ve milletvekilimiz Köktürk, ortaya bir şey koymadı. İş adamlarının bölgeye yatırım için neler yapılabileceğini ortaya koymaları gerekiyordu. Ama burayı siyasi arenaya çevirdiniz. Bunları halkımız biliyor. Halkımızın bilmediğini söyleyin. Halkı yatırım için teşvik edin, önümüzü açın" diye konuştu.

1985 yılında Zonguldak´tan askerlik görevi için gittiğini sonrasında da işsizlik nedeniyle dönmediğini hatırlatan Ayyıldız, "Aç kaldım. Aklıma geldikçe tüylerim ürperiyor. Ayakkabılarım eskirdi, param olmadığı için kağıt parçasından ayakkabı alırdım. Köye geldiğimde ´Nereden aldın bu ayakkabıyı?´ diye sorarlardı. Ama yağmur yağmasın diye dua ederdim. Ben memleketimizin ve insanımızın hastasıyım. Artık kabuğumuzu kıralım. Çaycuma ve Devrek ilçelerine yatırım yapmayı planlıyorum. Firmasında 15-20 kişi çalıştırmak bir insan için en güzel duygudur."

Ayyıldız´ın konuşmasının ardından diğer iş adamları da sorunlarını ve düşüncelerini katılımcılara aktardı. Toplantıya ara verilirken, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve beraberindeki CHP´li yöneticiler ve belediye başkanları toplantıdan ayrıldı.

MUSTAFA SEMERCİ ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Toplantıya sonradan katılan Sudan ucuz fabrika! Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci bir süre önce işletme hatalarından dolayı kapanan Devrektaş Yonga Levha(sunta) Fabrikası´yla ilgili yaptığı çağrıyı bir kez daha hatırlatarak bu çağrıya yanıt veren tek kişinin EMKO ve Arı Madencilik şirketlerinin patronu Yusuf Günay olduğunu söyledi. Günay&[#]8217;ın ekibiyle birlikte ertesi gün gelerek detaylı bilgi aldığını belirten Semerci ilgisinden ötürü kendisine teşekkür etti. Semerci yatırım düşüncesi içinde olan gurbetçilere de destek olmaya hazır olduğunu belirtti.

KALKINMA AJANSI VE ZKÜ SUNUM YAPTI

Toplantının son bölümünde Kalkınma Ajansın&[#]8217;dan bir ekip ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;ndan Halil Yıldırım, girişicilere yön gösterebilecek konulara açıklık getirdiler.

Özellikle kalkınma ajansının sağladığı imkanlar hakkında bilgi alan gurbetçi girişimciler daha sonra davet üzerine çıktıkları kürsüde kendileri ve firmaları hakkında bilgiler verdiler. Sıcak ve samimi bir ortamda biten toplantı sonrasında ilk kez birbirleriyle tanışan gurbetçi girişimciler İstanbul&[#]8217;da görüşmek üzere ayrıldılar.

Editör: Pusula Gazetesi