Şubat ayında Ankara´da gerçekleştirilen eşleştirme toplantısında, Zonguldak Belediyesi ve Karadeniz Ereğli Belediyesi ile eşleşen iki İtalyan kentinden biri olan Birindisi Belediyesi´nden gelen heyet önce Zonguldak belediye Başkanı Muharrem Akdemir´i makamında ziyaret etti. Birindisi Belediye Başkanı´nı temsilen İmar ve Kentsel Planlama Sorumlusu Mimar Valerio Constantino, Birindisi Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu ve ALDA yetkilisi Francesco Fiera, yine Fiera´nın yardımcısı ve ALDA yetkilisi Daniele Palmiseno, ALDA yetkilisi Diego Santaliana yer aldı. Delegasyona, Avrupa Birliği Kardeş şehirler Projesi Koordinatörü Ferhat Emil ve Proje Koordinatör Asistanı Oya Otman´ın bulunduğu heyeti, Zonguldak belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, bazı belediye meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcıları karşıladı. Her iki kentin, sosyal, idari ve ekonomik yapıları hakkında bilgi alışverişinin bulunduğu ziyaretin sonunda ise hediyeler verildi. Başkan Akdemir, İtalyan misafirlerine madenci heykeli, dünyaca ünlü Devrek Bastonu ile Türk Bayrağı´nın da yer aldığı belediye flamasını verdi. İtalyanlar ise, Akdemir´e romanın simgesi olan bir sütun ile birlikte bölgeyi tanıtıcı, kitap ve hediyeler verdi. Ziyaretin ardından belediye meclis salonunda protokol imza törenine geçildi. Akdemir, ´hayırlı olsun´ temennisi ile imzayı atarken, &[#]8220;Türkiye ve İtalya´nın dostlukları uzun yıllar öncesine dayanıyor. Bizde, bu proje ile dostluğumuzu pekiştiriyoruz. Bu imzaladığımız protokolle, protokolün gereği olan iş birliğini her alanda gerçekleştiririz. Kağıt üzerinde kalan bir protokol olsun istemiyoruz&[#]8221; diye konuştu.
Avrupa Birliği Kardeş Şehirler Projesi Koordinatörü Ferhat Emil de, projenin yaklaşık 1.5 yıldır üzerinde titiz bir şekilde çalışıldığını kaydetti. Her iki belediyenin, bazı kağıt üzerinde kardeş şehir gözüken diğer kentler gibi olmayacağını belirten Emil, &[#]8220;Yaklaşık 800´ü aşkın kardeş kent var. Bunlardan bir çoğu kağıt üzerinde kardeş kent. Öyle umuyoruz ki bu proje kağıt üzerinde olmayacak. 1.5 yıllık titiz çalışma ile bu noktaya gelindi. Protokol ise 5 yıllığına yapılıyor. İstenilirse bir 5 yıl daha uzatılabilecek. En üst düzeyde iş birliği ve ortak çalışmanın gerçekleşeceğine inanıyoruz&[#]8221; dedi.
ALDA yetkilisi ve Birindisi Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Francesco Fiera da, aynı duyguları paylaştığını söyledi. Birindisi Belediyesi İmar ve Kentsel Planlama Sorumlusu Mimar Valerio Costantino, işbirliğinin kültürel alandan, teknik alana en üst düzeyde iş birliğini umut ettiklerini kaydederek imzayı attı.
Editör: Pusula Gazetesi