Pusula Zonguldak&[#]8217;ın sorunlarının çözümüne önemli bir katkı daha sağladı.


Şehir merkezine yaklaşık 15- 20 kilometre mesafeden ana boru hattı geçmesine rağmen yapılan ihalelere kimse katılmadığı için rafa kaldırılan Doğalgaz&[#]8217;ın dağıtımıyla ilgili projeyi gündeme getiren Pusula&[#]8217;nın haberi üzerine başlayan süreç dün nihayet ihaleyle sonuçlandı.


Pusula&[#]8217;nın haberi üzerine Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ilk destek veren ve düğmeye basan isim olmuştu. Dönemin Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref bizzat Ankara&[#]8217;ya giderek APDK yetkilileri ile görüşmüş ve yetkilileri Zonguldak&[#]8217;a davet etmişti.


Devam eden günlerde Zonguldak&[#]8217;a gelen EPDK yetkilileri kentten gelen bu talep karşısında Zonguldak ve Bartın için tek dağıtım ihalesi yapılmasına karar vermişti.


Zonguldak-Bartın doğalgaz dağıtım lisansı ihalesinde, en düşük teklif 0,050 sent/kWh ile Akmercan Turizm Ticaret Limited Şirketi´nden geldi.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen, Zonguldak, Bartın, Kozlu, Kilimli, Çaycuma ve Devrek bölgelerinden oluşan doğalgaz dağıtım ihalesine 4 firma katıldı.


İhaledeki ilk zarflarda, Palgaz Doğalgaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş. 0,521 sent/kilovatsaat (kWh), Çorum Elektrik Doğalgaz Dağıtım A.Ş. 0,195 sent/kWh, Akmercan Turizm Ticaret Limited Şirketi 0,089 sent/kWh, Seltan Ticaret A.Ş. de 0,238 sent/kWh birim hizmet amortisman bedeli teklif etti.


Birinci zarfların açılmasının ardından en düşük teklifi veren Çorumgaz, Akmercan ve Seltan şirketleri açık eksiltmeye davet edildi. Açık eksiltmenin 4. turunda Çorumgaz, 5. turunda ise Seltan Ticaret yetkisi ihaleden çekildiklerini açıkladı.


Böylece ihalede en düşük teklifi 0,050 sent/kWh ile Akmercan şirketi verirken, ihale de teknik olarak sonuçlanmış oldu.


İhale sonrasında açıklama yapan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bugünkü ihale ile 56 dağıtım lisansı ihalesinin tamamlandığını belirtirken, ´´Yapılan ihaleler sonucunda Türkiye genelinde doğalgaz ulaştırılan il sayısı Zonguldak ve Bartın dahil 69´a, ilçe sayısı ise 200´e ulaşacak´´ dedi.


Zonguldak-Bartın doğalgaz dağıtım lisansı ihalesinin uzun bir aradan sonra gerçekleştirilen ihale olduğunu kaydeden Köktaş, oluşan rekabet sonucunda iki kentin tüketicinin ekonomik bir hizmet alacağı bir ihale ile sonuçlandığını söyledi.


Karaelmas diye de anılan kömür diyarı Zonguldak´ın önemli bir sorunu olan hava kirliliğinin çözülmesinde doğalgazın çok önemli bir alternatif olacağını ifade eden Köktaş, ´´İhalede çıkan birim hizmet amortisman bedeli 8 yıl boyunca sabit kalacak. Lisans ise 30 yıllığına verildi. İhaleyi kazanan şirket lisans yürürlük tarihinden itibaren şehirlerde ayrı ayrı olmak üzere en geç 6 ay içerisinde yatırıma başlayacak´´ diye konuştu.


Editör: Pusula Gazetesi