Filyos’un turistik bir belde olduğuna dikkat çeken Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, buna rağmen beldede otel olmadığını söyledi. Filyos’a çok amaçlı kullanılabilir bir otel yapılacağı müjdesini veren Başkan Ömer Ünal, Zonguldak-Filyos, Zonguldak-Filyos-Saltukova yolu ile ilgili çalışmaları da şöyle aktardı:
“Filyos turistik bir beldeydi. Filyos’ta kalınacak bir otel yoktu. Bu sorunumuzu da çözdük. Belediye olarak belediyemize ait olan iki dönüm arazimizi geçtiğimiz hafta ihale ettik. Kayserili Güpgüpoğlu Firması ihaleyi kazandı. Filyos’a çok amaçlı kullanılabilir bir otel yapacaklar. Dolayısıyla Filyos’ta da kullanılabilir bir otel olacak. Belediye olarak biz de buradan gelecek olan gelirle sahil düzenlemesini yapmayı planlıyoruz. Belirli bir kısmını yaptık. Halkımız bundan memnun oldu. Biz de halkımızın memnun olduğu işleri yapmak için buradayız. Filyos kabuğunu kırmış olacak. Saltukova-Zonguldak arasındaki yol projesini yapan firma ile görüştüm. Proje çalışmaları devam ediyor. Bu gün yarın için sondaj makineleri gelecek. En kısa zamanda da yol yapılacak. Yani Zonguldak-Filyos yolu 20 dakika, Zonguldak-Filyos-Saltukova yolu 25 dakika olacak. Filyos olarak mahalle aralarında çalışmalarımız yavaş gidiyor. Kanalizasyon ve su çalışmaları yapılıyor. Ancak bunları bitirdikte sonra da bütün mahallelerimize çocuk oyun alanları, spor aletleri hizmetlerimiz olacak.”

“YEREL HALK ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
Zonguldak’ın Kozlu beldesinde yapılan çalışmalarla Kozlu’nun kabuğunu kırma aşamasında olduğuna dikkat çeken Başkan Ömer Ünal, Filyos ile ilgili sıkıntısını dile getirdi. Filyos’un yerel halkının elini taşın altına koymadığını söyleyen Ünal, şöyle devam etti:
“Kozlu kabuğunu kırma çerçevesindedir. Ancak Kozlu’nun yerel halkı taşın altına elini koymuş. Yani belediyeye bir şekilde destek veriyorlar. Orada belediye ihale yapıyor. İnşaat yapılıyor, Kozlulu müteahhitler ihaleye giriyor. Belediye de yüksek fiyatla satıp kendine gelir elde ediyor. Bizim Filyos olarak sıkıntımız şudur. Yerel halkımız fazla elini taşın altına koymaktan çekiniyor. Yani hiçbir şeyi yerel imkanlarla yapma şansımız yok. Yap-İşlet-Devret modeli ile düğün salonu ve yüzme havuzu yapacağız. Buna yerel halktan teklif verecek insanlar arıyorum. Yerel halkımız bunu yapsın çalıştırsın. Biz şu anda tesisleşmeyi yapamadığımız için tanıtıma da geçemedik. Oteli ya da düğün salonu olmayan bir yere turist gelir mi? Biz çalışmalarımızı sürdürüyor. Şurada yaptığımız küçük bir yer için bizim halkımızdan çok dışarıdan gelen vatandaşlar Filyos’un reklamını çok iyi yaptı.”

FİLYOS’TAKİ KAZI ÇALIŞMALARI
Filyos’taki kazı çalışmalarının kendisi için handikap olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ömer Ünal, Filyos’a ZKܒden bölüm açılacağını söyledi. Ünal, şunları kaydetti:
“Filyos’taki kazı çalışmaları benim gözümde bir handikaptır. Kazı çalışmaları ilk baştan Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak yapılmış, daha sonra Karabük Üniversitesi koordinatörlüğünde bu iş yapılıyordu. Bu yıl için normal çalışılan zaman 35-40 gündür. Bu süre içerisindeki çalışmayla bir şeyleri ortaya çıkartıp turist çekmeye imkanımız yok. Kazı başkanımız Filyos’a sadece kazı döneminde geliyor, diğer zamanlarda gelmiyor. Bu da bizim için handikaptır. Bizim projemize göre burada bir Sosyal Sigortalar’a ve Maliye hazinesine kayıtlı bir binamız var. Bu bina boş duruyor. Burayı Karaelmas Üniversitesi adına tahsis ettirip üniversitenin buraya bir bölümünü açtırmayı istiyoruz. Bu konuda bize rektörümüz sıcak bakıyor, YÖK Başkanımız bize sıcak bakıyor, valimiz bize sıcak bakıyor. Ancak Çaycuma bürokrasisinde Mal Müdürlüğü’nde biraz sıkıntımız oluyor. Bir evrağı 10 metrelik odaya 40 günde geçiremiyorum. Bu konuda sorunları çözdük. Valimiz yazısını yazdı. Filyos’un Mal Müdürlüğü ile işleri çoktur. Filyos’a üniversitenin bölümünün açılmasının kimseye zararı olmaz. Mal Müdürlüğü’nde çalışan arkadaşlarımızdan da destek istiyorum.”
Editör: Pusula Gazetesi