Zonguldak´ta, yapımı süren ve Türkiye´deki ilk olacak Maden Müzesi´nde sergilenmek için madencilik tarihini yansıtan araç-gereç, fotoğraf ve kaynak bağışlanması çağrısı yapılıyor.


1848´de taş kömürü üretiminin başladığı kabul edilen kentte, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait ´´Eğitim Ocağı´´ çevresinde inşasına başlanan Maden Müzesi´nin bu yılın sonunda faaliyete geçmesi hedefleniyor.


Geçmişten günümüze TTK bünyesinde bulunanlar ile Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanlığı Odasında sergilenen madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları gibi çok sayıda araç ve gerecin yer alması planlanan müzede, materyallerin yetersiz bulunması üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerince çeşitli görüşmeler yapılıyor.


Geçmişte çok düşük ücretlerle günde 16 saat çalıştırıldığı iddia edilen işçilerin kaldığı, ´´pavyon´´ tabir edilen koğuşlarda günlük ihtiyaçlarını karşıladığı bazı eşyaların da yer alması planlanan müzeye, vatandaşların yakınlarının kullandığı madencilikle ilgili eski araç ve gereçleri bağışlaması isteniyor.


Mevcut kömür damarları yeterli olmadığı gerekçesiyle 1937´de üretime kapatılan, İkinci Dünya Savaşı döneminde sivil savunma tatbikatlarında çevrede yaşayan siviller için alarm esnasında sığınak olarak kullanan ´´Eğitim Ocağı´´nın da müzenin kurulmasıyla maden turizmine önemli katkısı bekleniyor.


EŞYALAR BAĞIŞÇISININ ADIYLA SERGİLENECEK


İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, yaptığı açıklamada, Zonguldak Valiliği, TTK Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında Türkiye´nin ilk Maden Müzesi´nin kurulacağını söyledi.


Müzedeki eserlerin kentteki madencilik tarihini yansıtmasına büyük önem verdiklerini, bundan dolayı geçmiş dönemlere ait çok sayıda araç ve gerecin müzede yer almasını istediklerini anlatan Kasap, ´´Kentte 1800 metrekare alanda inşa edilen ve 4 milyon 578 bin 388 liraya mal olacak müzenin yılsonunda tamamlanması planlanıyor. Yeraltı üretim kültürünü yansıtan her türlü eşyayı insanlar görebilecek. Yıllarca ülke ekonomisine taş kömürüyle hizmet etmiş Zonguldak´ta, madenler turizme de katkı sağlayacak. Müze için herkesten yardım bekliyoruz. İnşa çalışması bitmeden sergilenecek materyalleri belirlememiz yararlı olacak. Başta TTK olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların ellerindeki madencilikle ilgili materyalleri bağışlamasını istiyoruz. Kentte özel üretim yapan firmaların yanı sıra meslek örgütlerin sahip olduğu ekipmanları müzemizde değerlendirmek istiyoruz.´´

Zonguldak havzasında 1930´lu yıllardan sonra kurulduğu tahmin edilen Kömüriş Bandosunun malzemelerinin de TTK tarafından müzeye bağışlanmasını beklediklerini ifade eden Kasap, ´´Zonguldak´ta madencilik, kentin sosyal ve kültürel yaşamını da etkilemiştir. Müzemizi gezen herkes bölgede ilk kazmanın vurulmasından günümüze kadar izler bulsun istiyoruz. Kentte her ailenin bir yakını madende çalışmıştır. Onlardan kalan madencilere özgü baret, kıyafet ya da diğer araç-gereçler varsa müzemize bağışlasınlar. Eserler bağışçısının adıyla sergilenecek´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi