Zonguldak´ta, biriken suya düşen gencin öldüğü koruma altındaki kömür yıkama tesisi ve çevresinde 2006´dan itibaren çalışma yapılmadı.


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, 1956´dan itibaren kuruma bağlı Kozlu ve Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocaklarında üretilen kömürün yıkandığı (lavuar) tesisin kurumun ihtiyacına cevap vermediği dolayısıyla yıkımına karar verdi.


Kömür yıkama işlemlerinin hizmet alımıyla gerçekleştirilmesine yönelik ihalenin ardından Kozlu ve Üzülmez´de 2 tesis kurularak, 16 Ağustos 2006´da merkez lavuarının sökümüne başlandı.


Tesisin kaldırılmasıyla kente 142 bin metrekare alan kazandırılması hedeflenirken Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliğinin 26 Eylül 2006´da tesisin tarihi niteliği bulunduğu gerekçesiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna müracaatından sonra çalışmalar durduruldu.


Lavuarda incelemelerde bulunmalarının ardından toplanan koruma kurulu, cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olduğu bildirilen lavuarın oy çokluğuyla koruma altına alınmasına karar verdi.


Binanın yıkılmaması üzerine kent merkezindeki tesis alanının değerlendirmesine yönelik çeşitli projeler gündeme gelmesine karşın metruk binanın bulunduğu bölgede çalışma başlatılamadı.


Metruk halde bırakılan ve çevresine moloz dökülen binaya 28 Ağustosta tuvalet ihtiyacını gidermek için giren Mesut Karaoğlu´nun (24) yapının içindeki kuyudan su dolu kömür havuzuna düşerek boğulması tesisin harabe halinde bırakılmasına tepkileri artırdı.


Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, yaptığı açıklamada, alanda bir binanın yanı sıra 3 adet kule ve yer altı kömür silosu olarak kullanılan bölümlerin endüstriyel miras olarak tescil edildiğini ve koruma altına alındığını söyledi.


Alanda hayata geçirilmesi planlanan projeyle ilgili yarışma yapıldığını ve sonuçlandığını ifade eden Akdemir, şöyle konuştu:


´´Proje yarışması geçen yıl sonuçlandı ancak binanın bulunduğu alanla ilgili mülkiyet sorunu var. TTK ve hazineye ait araziler söz konusu. Buraların belediyeye devri konusunu çözemedik. Valimize konuyla ilgili bilgi verdik. TTK ve hazine yetkilileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Proje, halkın faydalanabileceği yatırımları içeriyor. Bunu hayata geçirmek istiyoruz. İnşallah proje hayat geçirilebilir, bu konuda çalışmalarımız sürüyor.´´

Akdemir, binada yaşan ölüm olayına çok üzüldüklerini ancak kendilerine ait olmayan tesisin çevresinde önlem almak gibi bir tasarrufta bulunamayacaklarını kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi