Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;ndaki zararın artışı ve üretimin azalmasıyla ilgili Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtladı.


Önümüzdeki günlerde TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve yönetimiyle bir araya gelerek zararı masaya yatıracaklarını ifade eden Milletvekili Ulupınar, TTK&[#]8217;daki üretim azalışında hep iktidar partisine mensup siyasetçilerin sorumlu tutulduğunu belirterek: &[#]8220;TTK neden zarar ediyor. Kömür fiyatları artıyor. Özel sektördeki kömürcüler para kazanabiliyor. ERDEMİR, KARDEMİR, ÇATES kömürü kullanıyor da neden TTK&[#]8217;nın kömürü para etmiyor. İşçi çalışacak&[#]8221; dedi.


Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, sorularımıza şu şekilde cevap verdi:


HER ŞEY TTK ENDEKSLİ OLMAMALI


&[#]8220;Üretimin artması ve zararın azaltılması işçi alımıyla birbiriyle orantılıdır. Seçimlerde de söylemiştim bin 400 işçi Hazine&[#]8217;de onaydaydı. Ama bunun için üretimin artması zararın azalması gerekmektedir. Zonguldak kadersiz bir şehir değil. Hele hele sahipsiz hiç değil ve Zonguldak&[#]8217;a Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan herkesin borcu var. TTK&[#]8217;yı yıpratmamız lazım. Aksine sahip çıkmamız lazım. Her zaman söylüyorum Türkiye&[#]8217;yi taşkömürü kurumu bu hale getirmiştir. Ama bugün çok ciddi bir haksızlık var. Öncelikle Zonguldak&[#]8217;ta her şey TTK endeksli olmamalı. Sabah kalkıyoruz TTK, akşam yatıyoruz TTK. Başka sektörleri canlandırmamız lazım. Tersanelerden, alt yapıya, turizmden Filyos&[#]8217;a, Eren Enerji, Çates gibi birçok yatırımlar var. Bunları iyi değerlendirmek lazım.


TTK İÇİN NE YAPMALIYIZI TARTIŞACAĞIZ


Her şey TTK değil. Tabiî ki bu zarar Ankara tarafından da çok iyi değerlendirilmektedir. Bu zararın mutlaka ve mutlaka azaltılması lazım. O müdür kötü, bu sendika şunu takip etmiyor, teşkilatın suçu var değildir mesele. Özellikle basın aracılığıyla insanlar birbirlerine mesajlar göndermemelidir. Bir araya gelip tartışmalıdır. Bunun içinde hepimiz varız. Kesinlikle TTK ve Zonguldak için ne yapılabilmeli noktasında insanların bir araya gelmesi lazım. O nedenle TTK yönetimi, sendika ve siyasi kanattan bizler bir araya geleceğiz, TTK için ne yapmalıyızı tartışacağız. Zararın her gün arttığı bir yerde işçi alımını nasıl beklersiniz veya Ankara&[#]8217;nın TTK&[#]8217;ya olumlu bakmasını nasıl beklersiniz ki.


ÖZEL SEKTÖR KAZANIYORDA TTK KÖMÜRÜ NEDEN PARA ETMİYOR


TTK neden zarar ediyor. Kömür fiyatları artıyor. Özel sektördeki kömürcüler para kazanabiliyor. ERDEMİR, KARDEMİR, ÇATES kömürü kullanıyor da neden TTK&[#]8217;nın kömürü para etmiyor. İşçi çalışacak. İşe girene kadar ben her şeyi yaparım ama sonra ben yan servise geçeyim demeyecek. Hayır, TTK&[#]8217;nın çalışması ve batmaması lazım. Bu kömür 1,5 milyar ton rezerv varsa ve Türkiye&[#]8217;nin de 20 milyon ton ihtiyacı varsa neden bu kömürü biz değerlendiremiyoruz. Tamam, bu basit çıkarılan bir kömür değil ama bugünkü teknolojide bu zararın kaldırılması lazım ve artık zararı konuşmamak lazım.


ZARARI MASAYA YATIRMAMIZ LAZIM


Önümüzdeki günlerde TTK&[#]8217;nın yönetimiyle bir araya gelip zararı masaya yatırmamız lazım. Bu zarar bugünü zararı değil. Yıllardır bu zarar var. Günden güne de artıyor. Ama TTK olmasa Zonguldak&[#]8217;taki herkes ne konuşacak çok merak ediyorum. Ağzımıza sakız yaptık. Kesinlikle hepimizin boğazımızdan geçmiştir ve Zonguldak kömürle değerli. O nedenle tartışmamız gerekenlerden konulardan biri de neden özel redevansçılar para kazanıyor da TTK para kazanamıyor.


&[#]8216;NE YAPIYORSUNUZ KARDEŞİM&[#]8217; DİYECEĞİZ.


TTK Yönetiminin talepte bulunmalarını da beklememek lazım. Bu zamana kadar benden de bir talepte bulunulmadı ama bizim beklememiz lazım ve önümüzdeki günlerde bir araya gelmemiz lazım. Bu durumdan en çok da siyasiler sorumlu tutuluyor. Millete zarardan dolayı biz hesap vermek durumundayız. TTK&[#]8217;dan sendikadan daha çok biz siyasiler, özellikle iktidar partisine mensup siyasiler hesap vermek durumunda kalıyor. 2006-2009 girişli arkadaşların ücret düşüklüğü, daimiye geçme meselesi, madenlerin özelleştirilmesi konusu, kapatılacak dedikodularını hep muhalefet söyledi ama biz hesaba çekildik ve biz açıklama yaptık. 2006-2009 girişli işçilerin maaşlarında iyileştirme oldu ve kadro meselesi de hallolacak. TTK Genel Müdürü ve yönetim kurulu bizi arayıp talepte bulunmuyorsa biz kapılarını çalacağız. &[#]8216;Ne yapıyorsunuz kardeşim&[#]8217; diyeceğiz. Çünkü onlardan çok biz hesap veriyoruz. TTK kapatılacak mı? Hayır, asla. Bu kömür dünyaya lazım ve çıkartılacak. Ama en az can kaybıyla ve karla bunu yapacağız. Ne gerekirse, teknoloji neyi gerektiriyorsa bu getirilmelidir. Bilgi eksikliği yada yatırımlarla ilgili eksiklik varsa bizden yardım istenilsin. İstenilmiyorsa dediğim gibi biz onların kapısını çalarız.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi