Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Güven Kavşağı&[#]8217;ndaki asfalt çalışmalarını inceledi. Önceki dönem Belediye Başkanı İsmail Eşref de Akdemir&[#]8217;in yanına gelerek proje hakkındaki bilgilerini aktardı.


Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 23 milyon Euro&[#]8217;ya İspanyol Kredisi ile yapılan kanalizasyon projesi kapsamındaki asfalt çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Muharrem Akdemir, kanalizasyon çalışmasının yapıldığı bölgelerde çökmeler yaşandığını ifade etti. Şehir Merkezinde şebeke döşeme çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde asfaltlama çalışmalarına başladıklarını dile getiren Akdemir, &[#]8220;Her şey zamanında ve yerinde yapılıyor. Çalışmalar sonrasında öncelikle zeminin oturması gerekiyordu. Şuan itibariyle çarşı içerisinde zemin oturdu ve asfaltlama çalışmalarına başladık. Şebeke döşeme çalışmaları sonrasında çökmeler meydana geliyordu. Çaydamar istikametinde bunu yaşadık ama bundan sonraki süreçte bu tür çökmeleri yaşamayacağız. Çarşı içerisinde gerek kullanılan malzeme gerekse sıkıştırma işlemlerini titizlikle yapıyoruz. Bazı bölgelerde balçıklar karşımıza çıkıyor. Merkez Atölyesi&[#]8217;nin bulunduğu mevkii de bunu sıkça yaşadık. Bu tür yerlerde çökmeler yaşanıyor. Şehir Merkezinde şebeke döşeme çalışmaları tamamlanan mevkilerde asfaltlama çalışmalarına başladık&[#]8221; diye konuştu.


Zonguldak&[#]8217;a gelecek olan doğalgaz nedeniyle henüz iyi asfaltlama yapılmadığını dile getiren Akdemir, doğalgaz firmasının bu yönde kendilerine uyarıda bulunduğunu söyledi. Doğalgaz için fizibilite çalışmalarının yapıldığını dile getiren Başkan Akdemir, &[#]8220;Doğalgaz firması sonuçta ticaret yapıyor ve Zonguldak&[#]8217;ın doğalgazı kaldırıp-kaldırmayacağını araştırıyorlar. Firma, Zonguldak&[#]8217;a doğalgazı getirmek istiyor. Doğalgaz çalışması Çorum, Yozgat, Karabük, Bartın ve Zonguldak&[#]8217;ı kapsayacak. Bizlere acele etmememizi ve iyi asfaltlama yapmamamız için uyarılarda bulundular. Doğalgaz gelmesi halinde Zonguldak caddeleri yeniden kazılacak. Umarım bu kazılar uygun şekilde olur ve çok zarar vermez. Doğalgaz&[#]8217;ın yanı sıra Vali Erdal Ata&[#]8217;nın üzerinde durduğu TÜBİTAK&[#]8217;ın fizibilite çalışmasını yapmakta olduğu ÇATES ve Eren Holding&[#]8217;den alacağımız ısı çok daha önemli ve çok daha ucuza mal olacak. Bu projeyi hayata geçirmenin maliyeti çok yüksek olacak. Hükümetimiz katkıda bulunursa bu proje hayata geçer. ÇATES ve Eren Holding&[#]8217;den alınacak ısıyla Zonguldak&[#]8217;ın yüzde 95&[#]8217;i ısınacak&[#]8221; dedi.



PATLAYAN BORULARA AÇIKLIK GETİRDİ


Kanalizasyon çalışmaları sırasında patladığı iddia edilen su borularının aslında önceden patladığını ifade eden Başkan Akdemir, şöyle devam etti:


&[#]8220;Kanalizasyon şebeke çalışmaları sırasında suların patladığı iddia ediliyor. Aslında sular daha önceden patlamış ve kendine bulduğu yoldan menfeze giriyormuş. Bunu kimse hissetmemiş. İlgili arkadaşlar su patlaklarına sebep olmadı. Elmas uçlu makine hiçbir engel tanımıyor. Karşımıza ray demiri çıktı ve elmas uçların tamamını parçaladı. Bu uçlar Ankara&[#]8217;dan geliyor. Makine operatörümüz daha önce çalıştığı şehirlerde elmas uçların kırılmadığını, Zonguldak&[#]8217;ta ise 10 günde 50 tane elmas ucun kırıldığını beyan ediyor.


Zonguldak&[#]8217;ın altyapısı çürümüş. Makinelerin sarsıntısından bile su ya da kanalizasyonlar patlıyor. Şebekenin yenilenmesi için projemiz hazır ama maliyeti çok yüksek. Bunu hayata geçirmek öyle kolay değil. Kanalizasyon çalışmalarına başlamadan ilgili diğer kurumlara gerekli yazıları yazdık. Örneğin gece çalışılması yönünde bizlere talepler geliyor. Biz gece çalışsak, BEDAŞ ya da Telekom gece çalışmıyor. Gece çalıştığınız da ve bu konularla ilgili sıkıntı yaşadığınızda sabahı beklemek zorunda kalıyorsunuz. Çalışmaların tamamı ölçülüyor. Kısalan şebeke çalışmalarıyla asfaltlama yapıyoruz. Firmanın yaptığı asfaltlamanın m2 maliyeti 21 dolar, biz yaparsak yarı yarıya maliyet düşüyor. Ama 30 yıla yayılan bir vade farkı var, bu da Belediyemiz için çok avantajlı 23 milyon Euro&[#]8217;luk kredi parasıyla şebeke ve asfaltlama çalışması yapılıyor. Belediyenin ekonomik durumu belli ve kasamızdan tek kuruş para çıkmıyor. Dolayısıyla firmanın asfaltlama yapması bizim için daha avantajlıdır.&[#]8221;


Yoldan geçerken tesadüfen karşılaştığı Başkan Akdemir&[#]8217;in yanına gelen önceki dönem Belediye Başkanı İsmail Eşref ise &[#]8220;23 milyon Euro&[#]8217;luk proje kapsamında küçülen şebeke değişimleri var. Örneğin Yeni Mahalle&[#]8217;yi dolaşacaktık ama düz geldik, dolayısıyla şebeke kısaldı. Bu eksilen ve küçülen paylarla asfalt yapılabilirdi. Başkanımız iki seçenekten birini seçmek zorunda kaldı. Birincisi artan parayla müteahhide yaptırması mümkün ama pahalı olacak. Yani belediyenin kendisinin yapmasında fayda var ama küçülen işlerin içerisinde yaptırılırsa 30 yıl vadeli buda bir avantaj. Onun için dengenin kurulması gerekiyor. Şuan 30 yıl vadeli yapılan asfaltlama avantajlı&[#]8221; şeklinde konuştu.



EŞREF&[#]8217;DEN TESADÜFEN DESTEK!



Başkan Muharrem Akdemir&[#]8217;in açıklamaları sırasında tesadüfen karşıdan geçmekte olan önceki dönem Belediye Başkanı İsmail Eşref ile gazeteciler bir süre sohbet ettiler.Eşref daha sonra Akdemir&[#]8217;in yanına gelerek başarılar diledi. Akdemir&[#]8217;in görevini başarıyla yürüttüğünü belirten Eşref asfalt tartışmasına ise açıklık getirdi; Eşref açıklamasında; &[#]8220;23 milyon Euro&[#]8217;luk proje kapsamında küçülen şebeke değişimleri var. Örneğin Yeni Mahalleyi dolaşacaktık ama düz geldik, dolayısıyla şebeke kısaldı. Bu eksilen ve küçülen paylarla asfalt yapılabilirdi. Başkanımız iki seçenekten birini seçmek zorunda kaldı. Birincisi artan parayla müteahhide yaptırması mümkün ama pahalı. Yani Belediye&[#]8217;nin kendisinin yapmasında fayda var ama küçülen işlerin içerisinde yaptırılırsa 30 yıl vadeli buda bir avantaj. Onun için dengenin kurulması gerekiyor. Şuan 30 yıl vadeli yapılan asfaltlama avantajlı&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi