Zonguldak&[#]8217;ın en güncel tartışma konusu olan Kanalizasyon Arıtma Sistemi Projesi&[#]8217;yle ilgili Pusula&[#]8217;nın sorularını değerlendiren eski Zonguldak Belediye Başkanlarından Secaattin Gonca; &[#]8216;Asfaltı kim yapacak?&[#]8217; tartışmalarıyla ilgili olarak yüklenici firmasının yapması gerektiğini söyledi.


Projenin hayata geçmesi için kendi döneminde önemli girişimler olduğunu ve Ak Parti hükümetinin desteği ile krediye hazine garantisi verildiğini belirten Gonca, yaşanan tartışmalarının nedeninin düzenli bilgilendirme olmamasına bağladı. Zonguldak Belediyesi yönetiminin firmanın çalışmalarını daha disiplinli hale getirmek zorunda olduğunu belirten Gonca, bozulan her yerin yüklenici firma tarafından yapılması gerektiğini hatırlattı.


Başkan Muharrem Akdemir ile Vali Erdal Ata&[#]8217;nın Pusula&[#]8217;da yayınlanan açıklamalarını takip ettiğini belirten Gonca, asfaltla ilgili sorunun nedenlerinden birinin ise Zonguldak merkezinde ana güzergahlarının Karayolları ağından çıkarılması olduğunu söyledi. Normal şartlarda kanalizasyon çalışmasının ardından asfaltı Karayolları&[#]8217;nın yapması gerektiğini belirten Gonca; &[#]8220;İsmail Eşref Karayolları&[#]8217;nın yapacağı yol maliyetinin yüksek olacağını düşünerek Karayolları yol ağını Belediye yolu yaptı. Böyle yapmasaydı şimdi bu tartışma olmayacak ve çalışma sonrası Karayolları asfalt yapacaktı&[#]8221; dedi.


Gonca, Vali Erdal Ata&[#]8217;nın açıklamalarını değerlendirerek şunları söyledi;


Kanalizasyon Arıtma Tesisinin ihale kapsamında asfaltın yapılma işi de var. Vali Bey&[#]8217;e zannediyorum ki Belediye tarafından yanlış bilgi aktartıldı. Yani bizim dönemimizde ihale yapılırken hazine müsteşarlığının isteği doğrultusunda asfalt tamirleri ile ilgili kısımların ihaleden çıkartıldığı doğru değildir. Yüklenici firma ve taşeronu bozduğu asfaltları bozduğu parkeler varsa parkeleri bunları eski haline getirmekle yükümlüdür. Bunların yapım bedellerini de yüklenici firma istihkaklar içinde alıyordur. Zaten diğer devlet kuruluşlarında gerek Bayındırlık Bakanlığı birim fiyat listelerinde İller Bankası birim fiyat listelerinde veya Karayolları birim fiyat listelerinde firmaları yeraltı çalışmalarında yaptıkları çalışmalardan ötürü gerek yolların gerekse tretuvarların eski haline getirilmesi ile ilgili tarifler bulunmaktadır. Kanalizasyon işi ile ilgilide bozulan yolların bozulan tretuvarların eski haline getirilmesi yüklenici firma veya taşeron tarafından gerekmektedir. Yani Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin kamuoyuna verdiği bilgi ihale şartlarına göre yanlıştır.


İşin bedelinin 22 milyon avroya düşürülmesi ile ilgili ifade hazine müsteşarlığının isteği doğrultusunda projede revize yapılarak 22 milyon avro belirlenmiştir. Ama bu indirim yapılırken asfaltın ya da herhangi işin çıkartılması doğrultusunda hazinenin isteği olmamıştır. Bu hazineyi ilgilendirmiyor. Tugan Mühendislik Zonguldak Belediyesinin müşavir firmasıdır ve bu işin kontrollük hizmetleri ve denetimi bu firma tarafından Belediye adına gerçekleştirilmektedir. Bu yasal bir mevzuattır.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi