Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğrenci kayıtlarında ve diploma verilirken, kesinlikle bağış istenmeyeceği talimatını verdi.


Dinçer&[#]8217;in, &[#]8220;Öğrenci Kayıt ve Kabullerinde ve Diploma Karşılığı Bağış Alınmaması&[#]8221; konulu genelgesinde, Anayasa&[#]8217;ya göre ilköğretimin parasız olduğunu hatırlatarak, şu ifadeler kullanıldı: &[#]8220;Gerek merkezi sistemle gerekse sınavsız öğrenci alan Bakanlığımıza bağlı her tür ve düzeydeki resmi eğitim-öğretim kurumlarına öğrenci kayıt kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bağış talep edilmeyecek. Bu dönemlerde; okul aile birlikleri temsilcileri Diploma harç ücretleri, ilgili mevzuatına göre değerlendirilecektir&[#]8221; denildi.


Yıllardır kayıt parası alınmayacağı yönünde yapılan açıklamalara karşın tartışma bir türlü bitmezken bu yıl neyin değişeceği ise merak konusu. Önceki yıllarda da benzer talimatlara karşın okullarda eğitimciler ve okul aile birliği üyeler öğrenci velilerine direk veya dolaylı yönlerden bağış yapmaya zorluyor ve tartışma hiç bitmiyordu. Çiçeği burnunda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer&[#]8217;in talimatının nasıl uygulanacağı merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği ödeneklerin yetersiz kaldığını belirten eğitimcilerin Okul Aile Birliği Üyelerinin yapacağı çalışmalarla geçmiş yıllarda olduğu gibi bağış toplanmasına sıcak bakmaları dikkat çekiyor.


Okulların hizmetli, kaloriferci gibi çalışanlarının ücretlerinin de bu paralarla karşılandığını belirten eğitimciler ise bakan Dinçer&[#]8217;in genelge değil para göndermesi görüşündeler.


İsminin açıklanmasını istemeyen bir okul müdürü her yıl bu sıkıntıyı çekmek zorunda bırakıldıklarını belirterek; &[#]8220;Genelge gelse ne değişecek. Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer çok genelge gördük. Kimse zorlanmaz ancak okullar bağışsız da olmaz. Okullarımızın bir sürü ihtiyacı oluyor. Bu ihtiyaçları okullara ayrılan kaynaklarla karşılamak mümkün olmuyor. Bu yüzden Okul Aile Birliklerinin bağışla ilgili destekleri bizi ciddi anlamda rahatlatıyor. Kimse bağış yapmadığı, yapmak istemediği için çocuğunu kayıt ettiremez diye bir şey yok. Ama imkanı olan ailelerde bizim, diğer arkadaşlarımızın, okulların durumunu görüyorlar. Bize genelge yerine para gönderilse o zaman bunlara gerek kalmaz&[#]8221; şeklinde konuştu.


Eğitim sendikalarının Zonguldak&[#]8217;taki şubeleri de okullarda zorunlu ihtiyaçların giderilmesi için daha fazla kaynak aktarılmadan bu sorunun çözümlenmeyeceğini belirterek, bazı okullarda öğretmenlerin veya müdürlerin kalorifer yakmak dahil her türlü işle uğraşmak zorunda kaldıklarını söylediler.


Geçtiğimiz yıllarda bağışta bulunmak istemedikleri veya imkanları olmadığı için bağış yapamayacaklarını söyleyen pek çok anne baba; &[#]8216;kayıtlarımız doldu&[#]8217; denilerek geri çevrildiklerini belirterek şikayetçi olmuş ve tartışmalar yaşanmıştı.


Bakan Dinçer&[#]8217;in talimatının nasıl uygulanacağı ve nasıl sonuçlar yaratacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Editör: Pusula Gazetesi