Yeni Çarşı´yı İstasyon yönüne bağlayan Ankara Köprüsü Koruma Kurulu kararıyla koruma altına alındı. Kararın alınmasını sağlayan Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce Zonguldak´ın tarihi dokularının ilgisizlikten harabeye döndüğünün altını çizdi.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce´nin talebini dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Yeni Çarşı´yı İstasyon Caddesi´ne bağlayan Ankara Köprüsü´nü koruma altına aldı.


Lavuar Binası´nın yıkımına başlanmasının ardından Mimarlar Odası Başkanı Turhan Demirtaş´ın müracaatı üzerine geç davranan kurul bu defa daha erken davrandı.1937 yılında yapılan ve gördüğü tadilata rağmen üst kolonlarında büyük hasar bulunan köprünün tarihi eser kapsamına alınması için Zonguldak Belediyesi ve Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu´na müracaat eden Yüce´nin girişiminden sonra köprü artık yıkılamayacak. Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu imzalı yazıda karara gerekçe olarak 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu´nun 7. maddesinde bulunan ´Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve doğal sit alanlarının tespiti, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın Koordinatörlüğünde ilgili ve faaliyetleri etkilenen kurum ve kuruluşların görüşü alınarak yapılır´ maddesi baz alındı.


Kararı Pusula Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz´e değerlendiren Yüce; "Ankara Köprüsü adıyla bilinen, Yeni Çarşı ile Tren İstasyonu´nu bir birine bağlayan köprü 1937 yılında yapılmıştır.


Özel bir mimarisi olan bu köprü Cumhuriyetin ilk yıllarında vilayet haline gelen Zonguldak´ın o dönemden kalan birkaç eserinden biridir. Erken Cumhuriyet döneminin mimarisini yansıtan ´Ankara Köprüsü´ bugün harap bir haldedir. Birkaç yıl sonra belki yok olup gidecektir. Bu köprünün koruma altına alınması, mümkünse restore edilmesi ülkemiz ve şehrimiz için önemli bir kazanç olacaktır. Kararı memnuniyetle karşıladım.


Kentte ki nakşa tarihi dokuların da korunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi