Filyos Projesi´nde yer tahsisleriyle ilgili hazırlıklar kapsamında, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) de kalifiye eleman teminine yönelik programların yanı sıra teknokent açmayı planlıyor.


Yönetimin Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Endüstri Bölgesi ya da özel yasayla çıkarılacak başka bir statüde olmasına karar verilmesinin ardından yer tahsisleri başlaması hedeflenen Filyos´ta, kurulacak fabrikalarının niteliklerine ve sektörel özelliklerine göre üniversite de programlarını revize edecek.


Demir-çelik fabrikaları, enerji santralları, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin yer alacağı tahmin edilen 3 bin 905 parsel alanda hayata geçecek projeye entegre olmayı amaçlayan ZKÜ, Çaycuma ilçesindeki 850 dönümlük kampüs alanında da teknokent kuracak.


ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Filyos´un Türkiye´nin en büyük projelerinden biri olduğunu, üniversite olarak da ortaya çıkacak ihtiyaca cevap vereceklerini söyledi.


Bölgede hangi sektörlerin ağırlıkta olacağını yönelik araştırmalar yaptıklarını işaret eden Özer, şunları kaydetti:
´´Sektörlere göre programlarımızı revize edeceğiz, gerekirse yenilerini açacağız. Yeni programlarla hem sanayinin ihtiyacını karşılayacak hem de ZKÜ´nün öğrencilerce tercih edilmesini sağlayacağız. Burada sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünün temin edilmesi noktasında üniversitemiz önemli misyon üstlenecektir. Mezunlarımızın istihdam edilmesi de ZKÜ´nin tercih edilmesini sağlayacağından öğrenci sayımız artacaktır.´´


TEKNOKENT HEDEFİ
Rektör Özer, Çaycuma´da kampüslerinin çok geniş olduğunu, 850 dönüme yakın arazilerinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:


´´İlçe kampüsümüzde teknokent kurmak gibi çalışmamız var. Bunun en önemli nedeni Filyos Projesi´dir. Teknokent arka planda oraya destek verecek, teknoloji bilgi transferi yapacak. Teknokentte, vadide hizmet veren firmalar da ofisler açabilecekler. Öğretim üyelerimizinde oradaki süreçte aktif rol alması sağlanacak. Araştırma ve teknoloji geliştirmeye yönelik üniversite sanayi işbirliğini geliştirme açısından teknokent önemli misyon üstlenecektir.´´


Merkez kampüslerinde yürütülen 9,5 milyon liralık proje kapsamında merkez laboratuvar binasının tamamlandığını anlatan Özer, ´´Gerekli cihazları da alacağız. Enerjiden gıdaya 6 ayrı sektörde analizler yapılacak, üniversitenin içindeki araştırmalara da destek verilecek. Burası 2012´nin sonunda tam kapasiteyle hizmet verecek. Laboratuvarımız da Filyos´ta kurulacak sanayi sitelerine katkı verecektir´´ diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi