Çaycuma Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği yaklaşık bir buçuk yıldan beri diyabet hastalarına eğitim veriyor. Bölgede oldukça fazla diyabet hatsı bulunduğunu ve yaşam tarzının bu hastalığı artırdığını ifade eden Dahiliye Uzmanı Sevil Uygun İlikhan çok fazla ihtiyaç duyulduğu için polikliniği açtıklarını söyledi. İlikhan; &[#]8220;Başhekimimizin katkıları ile açılan diyabet polikliniğinde hemşirelerimiz tarafından diyabet eğitimi verilmektedir. Üç dahiliye uzmanı olarak hastaların tedavisini gerekli şekilde düzenlemekteyiz&[#]8221; diye konuştu.


Çaycuma Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan May ZKÜ Tıp Fakültesinde eğitim gören iki hemşirenin diyabet polikliniği ve yatan hastalara yönelik eğitim verdiklerini söyleyerek; &[#]8220;Hastalara diyabetin ne olduğu, beslenme tarzının nasıl olacağı ve öğünleri nasıl düzenleyecekleri konusunda hemşirelerimizi tarafından eğitim veriliyor.


Diyabet insanın hayat standardını düşüren, yaşam süresini kısaltan, etkileri uzun vadede ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Böbrek, kalp, beyin damarları, göz gibi organları etkiler. Bu bölgede diyabet ihmal edilmiş ve organ hasarı dediğimiz problemler oldukça fazla görülmektedir. İnsanlar diyabet hastalığının ne olduğunun farkında değiller. Polikliniğimizde hatalıklarının farkındalığını hissettiriyoruz. İyi bir eğitim, iyi bir tedavi ve iyi bir diyet alışkanlığı ile diyabet korkulacak bir hastalık değildir. Bu kurallara dikkat eden hastalar normal insanlar gibi yaşayıp sosyal aktivitelerini yapabilirler. Yalnızca biraz özenli yaşamak zorundadırlar. Bu özen olduğu sürede hayatlarında kısıtlama yapmalarına gerek yok.


Diyabet polikliniğinin açılmasında ve hemşirelerinin eğitiminde Doktor Sevil Hanımın emekleri oldukça fazladır. Diyabet polikliniğimizin bölge insanına katkı vereceğine eminiz. Diyabetin yanında başka hastalığı olanlara da eğitim vermekteyiz&[#]8221;şeklinde konuştu.


Günde yaklaşık 80 hastanın diyabet polikliniğine başvurduğunu belirten Başhekim May, diyaliz hastalarının çoğununda diyabetli olduğunu ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi