Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü´ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu´nda yerin 540 metre altında meydana gelen patlamada, taşeron firma Yapıtek´te çalışan 30 işçi öldü. İşçilerden Dursun Kartal ve Engin Düzcük´ün cesetlerinin kazadan yaklaşık 8 ay sonra çıkarıldığı Karadon Yeni Servis Kuyusu´nun başında, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından saat 07.30´da 30 işçi için anma töreni düzenlendi. Törene TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Müdür Yardımcıları, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetim kurulu üyeleri, tüm şube başkanları, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, CHP Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ve yönetim kurulu üyeleri, 22. Dönem Milletvekili Harun Akın, CHP Milletvekili Adayları Erol Sarıal ve Ünal Demirtaş, CHP Milletvekili Aday Mehmet Haberal&[#]8217;ın ağabeyi Osman Haberal bazı sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri ile çok sayıda maden işçisi katıldı.



ALABAŞ; ´´İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLMEK İSTEMİYORUZ´´
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, patlamada yaşamını yitiren 30 işçiden 2´sinin cesetlerinin sekiz ay sonra madenden çıkarıldığını, acıların halen taze olduğunu bildirdi.


TTK´da 2004´de yer altı hazırlık işlerinin taşeron firma tarafından yaptırılması gündeme geldiğinde sendika olarak karşı çıktılarını hatırlatan Alabaş, şöyle devam etti:


´´Taşeron çalıştırmanın telafisi olmayan ve literatürde bulanmayan kazalara sebebiyet verebileceği konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Karadon´da, bugüne kadar taş kömürü madenciliğinde görülmeyen, dünya madencilik literatürüne geçen kaza meydana geldi. Bu kaza dolayısıyla TTK zarar görmüş, 30 can yitmiştir. Taşeron uygulamasının kurumumuzdan kaldırılmasını, işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz. Biz madenciler olarak birbirimize can emanet ediyoruz, dolayısıyla can güvenliğimiz konusunda deneyimsiz, eğitimsiz insanlarla bir arada olmanın zarar vereceğini düşünüyoruz.´´


İNAN; &[#]8220;MADEN DİSİPLİN GEREKTİRİR&[#]8221;


TTK Genel Müdürü Burhan İnan, burada yaptığı konuşmada, madenciliğin zor, ağır ve tehlikeli bir iş kolu olduğuna, yer altı kömür üretiminin de kendine özgü riskler içerdiğine dikkati çekerek şunları söyledi:


´´Kurumda meydana gelen kazaların yüzde 98´i yer altında yaşanıyor. Yeni işçi alımlarında kazaların fazlasıyla arttığını görmekteyiz. Bunun başlıca nedeni yer altı koşullarının ağırlığıdır. Dolayısıyla yer altında çalışmak bir bilgi birikimi, tecrübe ve yüksek düzeyde disiplin gerektirmektedir. Yer altında ekmek kazanmak zordur. Bundan 1 yıl önce 30 madencimiz ekmeğini kazanırken hepimizi yasa boğan kazada hayatını kaybetti. Şehit madencilerimize Allah´tan rahmet diliyorum.´´


ŞEHİT YAKINLARI YOKTU


TTK, sendika ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanlığı yöneticileriyle çok sayıda maden işçisinin katıldığı törende, kazasız çalışma dileğiyle kurban kesildi. Faciada yaşamını yitiren maden işçileri için Kur´an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.


Törende, madencilerin yakınlarının olmaması dikkat çekti.


Kaymakçı; Facianın nedeni taşeronlaşma


Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, Karadon&[#]8217;da yaşanan grizu faciasının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada yaşam tüketen taşeron üretimi istemediklerini söyledi.


Yılmaz; Ailelere sabır ve başsağlığı diledi


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak milletvekili İlhami Yılmaz, grizu faciasında hayatını kaybeden 30 maden işçisini anarak başsağlığı diledi.


Akyol; &[#]8220;Maden işçilerini kar hırsı sonucu yitirdik&[#]8221;


Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Akyol Grizu patlamaları, göçükler kader değildir. Hepsi özelleştirme, taşeronlaştırma sisteminin bir sonucudur. Maden işçilerini sermayenin kar hırsı sonucu yitirdik&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi