Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi Ankara´da gerçekleştirildi.


Türkiye´de ve dünyada madencilik sorunlarının incelenmesi ve tartışılması, bilimsel-teknik gelişmelerin ve uygulamalarının geniş kitlelere aktarılması, araştırmacılar, işletmeciler, firma temsilcileri ve yöneticiler arasında yakın bir iletişimin sağlanması amacıyla TMMOB Maden Mühendisleri Odasınca düzenlenen Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi Ankara Dedeman Otel´de açılış konuşmalarıyla başladı. 13 Mayıs Cuma günü sona erecek kongre süresince 24 firmanın ürünleri de sergilenecek. Kongrenin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ODTÜ Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Güyagüler, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş birer konuşma yaptılar. Kongreye; TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile GMİS teknik personeli de katıldı. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, &[#]8220;Madencilik, özveri ve kültür işidir. Bu kültür sabahtan akşama kazanılmamıştır. Madencilik tecrübe ister. Maden işçileri bu kültürü, 1848 yılından bugüne 1,5 asrı aşan bir süreçte kazanmış, bu uğurda binlerce şehit vermiştir. TTK´nın üretiminin 5 milyona tona çıkartılması, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sağlanması, madencilik tecrübesinin-kültürünün kaybolmaması için Türkiye´nin madencilik sektörünün en önemli kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu´na sahip çıkılmalıdır&[#]8221; dedi.


&[#]8220;TAŞERON UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİDİR&[#]8221;


Taşeron çalıştırmanın fayda sağlamayacağını belirten Alabaş, &[#]8220;Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda başta yerüstü olmak üzere yeraltında da ana kat hazırlıkları 2004 ve 2005 yıllarından itibaren taşeron şirketlere verilmiştir. Uygulamanın başlatıldığı yıllarından başlamak üzere her platformda, taşeron uygulamasının kuruma fayda getirmeyeceği, aksine ciddi zararlara yol açabileceği yönünde uyarılarda bulunduk. Geldiğimiz noktada; taşeron çalıştırmak değil yarar sağlamak, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmıştır, açmaktadır. Türkiye, modern kölelik anlamına gelen taşeron uygulamasından daha fazla zarar görmeden derhal vazgeçmelidir&[#]8221; diye konuştu.


TTK´nın üretiminin yıllık 5 milyon tona çıkarılması gerektiğini kaydeden Alabaş:


&[#]8220;TTK´nın üretiminin 5 milyona tona çıkartılması, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sağlanması, madencilik tecrübesinin-kültürünün kaybolmaması için Türkiye´nin madencilik sektörünün en önemli kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu´na sahip çıkılmalıdır&[#]8221; dedi.


&[#]8220;ULUSAL MADENCİLİK POLİTİKASI BELİRLENMELİDİR&[#]8221;


Ulusal madencilik politikasının belirlenmesinin ülkenin geleceği için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Alabaş şöyle konuştu; &[#]8220;Maden Kanunu, zengin yeraltı kaynaklarımızın aranmasında ve işletilmesinde, yalnızca hammadde olarak değil mamul madde üretimine yönlendirilmesinde ihtiyaç duyulan ´Ulusal Madencilik Politikası´nın oluşturulmasında temel kanun haline getirilmelidir. Maden Kanunu; emeği, tekniği ve uzmanlığı merkezine alan, öz kaynaklarımızın yeterli ve verimli şekilde üretilmesinde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz uygulanmasında kamunun etkin denetimini sağlayan, çevresel faktörler gözardı edilmeden ekonomik kalkınmanın gücü haline getirilmesinin temelini oluşturan hükümlere sahip olmalıdır.&[#]8221;


Alabaş kongre sürecinde çok sayıda isimle de temasta bulunarak görüşlerini paylaştı.

Editör: Pusula Gazetesi