ZESOB&[#]8217;da düzenlenen toplantıya, Başkan Muharrem Coşkun&[#]8217;un yanı sıra, SGK İl Müdürü Muharrem Demirci, Bölge Çalışma Müdür Vekili Gönül Demirsu, İş-Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit ve Karaelmas Vergi Dairesi Müdürü Celal Koçak katıldı.
ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, yürürlüğe giren 6111 Sayılı Torba Yasa hakkında bilgiler verdi. Coşkun, &[#]8220;25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete&[#]8217;de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa&[#]8217;da esnaflarımızın, birbirine borcu olan kamular, vergi borçları olan mükelleflerimizi ilgilendiren konular var&[#]8221; diye konuştu.
SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci ise işveren ve sigortalıları ödeme kolaylığından yararlanmaya davet etti. Kapsama giren borçları açıklayan Demirci, &[#]8220;İşverenlerin sigorta primi, idari para cezası, fark işçilik, işsizlik sigortası primi, sigortalıların isteğe bağlı primi, 4B primi, tarım sigortası primi, Sosyal Güvenlik Destek Primi gibi tüm borçları girmektedir. 611 Sayılı Torba Yasa gereği borç TEFE-ÜFE değişim oranı ile ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmektedir. Başvuru süresi ve şekli ise Mart, Nisan aylarında SGK İl Müdürlüklerine müracaat edilme yoluyla sağlanacaktır. Ödeme süresi ve şekli ise peşin veya 2 ayda bir ödenmek üzere 6-9-12-18 eşit taksitlerle ödenecektir. Taksitle ödemelerde 6 eşit taksit için yüzde 5, 9 eşit taksit için yüzde 7, 12 eşit taksit için yüzde 10, 18 eşit taksit için yüzde 15 fark alınacaktır. Taksitlendirmelerde 3 ayda bir ödeme yapılacaktır. Taksitlendirme farkı vermemek için 30 Haziran 2011 tarihine kadar peşin ödemede fayda bulunmaktadır. Süresinde ödenmeyen taksitler ise bir takvim yılında ikiden fazla taksidin veya cari ay priminin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde taksitlendirme bozulmaktadır. Ödenmemiş taksitlerin son taksidin bitimine kadar gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir. Yapılandırmanın faydaları ise, işveren yüzde 5 prim indiriminden ve yüzde 100 ilave istihdam primi indiriminden yararlanacaktır. İdari para cezalarında ana parada yüzde 50 indirim yapılmaktadır. Sigorta priminde borç TEFE-ÜFE değişim oranları ile yeniden hesaplanarak ödendiği taktirde gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilmektedir. Gecikme cezası ve gecikme zammında indirim dönemine göre yüzde 87&[#]8217;ye kadar varmaktadır. Borcu olan işveren ve sigortalılarımızı bu fırsatı kaçırmadan borçlarını peşin veya taksitle ödemek için yapılandırmaya davet ediyoruz&[#]8221; diye konuştu.
Bölge Çalışma Müdür Vekili Gönül Demirsu ise kanun hakkında bilgiler verdi. Demirsu, &[#]8220;6111 Sayılı kanunun 75. maddesi ile yabancı çalıştıran işverenler ile yabancıların iş kanunundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmedikleri genel ve özel bütçeli idarelerin teftiş ve denetim elemanları ile kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatları gereği işyerlerinde yapacakları her türlü denetim, inceleme ve kontrol sırasında tespit etmeleri halinde gönderilen tutanak ve denetim raporlarına göre iş müfettişi raporuna gerek duyulmadan bölge müdürlüklerince idari yaptırım uygulanabilecektir. 6111 sayılı kanunun 76. maddesi ile getirilen düzenlemede, kadın işçinin erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenerek kullanılacaktır. 6111 sayılı kanunun 77. maddesi ile 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu&[#]8217;nun 10 maddesine istinaden, iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin, kanundan, iş ve toplu iş sözleşmesinden doğan bireysel alacaklarına ilişkin işçi şikayetlerinin bölge müdürlüğü memurlarınca inceleneceği hüküm altına alınmış olup, 78. madde ile de işverenleri bilgi vermek, gerekli olan belge ve delilleri göstermekle yükümlü kılmıştır&[#]8221; dedi.
Zonguldak Vergi Dairesi Başkanlığı Karaelmas Vergi Dairesi Müdürü Celal Koçak ise &[#]8220;Bu kanun ile özellikle vergi borcu olan mükellefler açısından büyük kolaylıklar getiriliyor. Bu durum, mükelleflerimiz için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmelerini istiyoruz. Vergi mevzuatı açısından kanunu iki açıdan incelemekte fayda var. Birincisi kesinleşmiş vergi borçları, ikincisi ise matrah artırımı diye. Matrah artırımı ile ilgili mükellefleri tamamen kendi tercihleri ve istekleri doğrultusunda davranmalarını öneriyoruz. Bu konu ile ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı&[#]8217;nda danışma birimleri oluşturduk. Kesinleşmiş vergi borçlarında da müracaat tarihi 2 Mayıs 2011 sondur&[#]8221; diye konuştu.
İş-Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit ise konuşmasında şunları kaydetti:
&[#]8220;6111 Sayılı Kanun iş verenlerimize bazı kolaylıklar getiriyor. Özellikle burada mesleki eğitime önem veriliyor. Mesleki eğitim kurumlarından mezun olanların veya kurumumuz tarafından açılan kursları bitirerek işe alınmaları halinde 18-29 yaş arasındaki erkeklerde 36 ay, bayanlarda da 36 ay, bu vatandaşlarımızın kurumumuzun kanadı ile alınması halinde artı 6 ay yararlanabileceklerdir.&[#]8221;
Başkan Muharrem Coşkun ise önümüzdeki günlerde TSO Başkanları ile birlikte de toplantılar düzenleneceğini sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi