Alınan bilgiye göre, kentte 150 bin kişinin faydalandığı 24 milyon metreküp kapasiteli barajın doluluk oranı, yağmur ve kar sayesinde artarak önemli rezerv oranına ulaşıyor.
Kente günde 30 bin metreküp arıtılmış su verilen 24 milyon metreküp kapasiteli barajın 2003´te 1 milyon metreküpe kadar düşen su seviyesi, yıllar itibarıyla düzenli yağışlar sayesinde artarak kriz oluşturabilecek oranın üzerine çıktı.
Özellikle yazın yağışın az olması nedeniyle seviyesi düşen barajda 2007´de en düşük 6 milyon, en fazla 11 milyon metreküp olan su oranı, 2008´de en düşük 8 milyon, en yüksek 13 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
Baraj, 2001-2008´de dolulukta en yüksek orana 16 milyon metreküp ile 2006´da en düşüğüne ise 1 milyon metreküple 2003´te ulaştı.

-YILDA 10 MİLYON METREKÜP SU HEDEFİ-
Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, yaptığı açıklamada, kurak geçen mevsimlerde sıkıntı yaşanmaması için Devlet Su İşleri Müdürlüğünce hazırlanan Doğanlı Deresi´nden baraja yılda 10 milyon metreküp su aktarılması projesinin bu yıl sonunda hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Deredeki suyun baraja aktarılması için yapılan kanalların 2 kilometrelik kısmının tamamlandığını ifade eden Gonca, şöyle konuştu:
´´Geçen 5 yıllık süreçte aldığımız tedbirlerin meyvesini toplamaya başladık. Suyun bilinçli kullanımı ve kayıp kaçak oranının azaltılması, barajın su seviyesinin korunmasına önemli katkı sağladı. Şu anda 10 milyon 180 bin metreküp civarındaki su oranının yağışlarla 16 milyon metreküpe çıkmasını bekliyoruz. Doğanlı Deresi´nin suyu da baraja dahil edilince 40-50 yıllık su sorunu çözümlenecek. Kanalların tamamlanmasına 400 metre kaldı. Yıl sonuna kadar işin bitirilmesi hedefleniyor.´´
Belediye Başkanı Gonca, bu yıl yaz kurak da geçse su sıkıntısı beklenmediğini, kış süresince yağışın istedikleri gibi olduğunu kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi