TTK Armutçuk Müessesesi&[#]8217;nde düzenlenen anma törenine AK Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve Mustafa Şimşek, TTK Armutçuk Müessesesi Müdürü Arslan Yazıcı ve TTK yöneticileri, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Genel Başkan Yardımcısı İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreteri Taci Alkaya, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, belediye başkanları, GMİS&[#]8217;in şubelerinin başkan ve yöneticileri, siyasetçiler, faciadan kurtulan işçiler, maden işçileri ve şehit madencilerin yakınları katıldı.
AK Parti Milletvekili Fazlı Eroğan, &[#]8220;TTK yaşanmalıdır. Çünkü alternatifi yok. Bölgenin en yüksek istihdamın sağlandığı kurumdur. Kurum rehabilite edilmeli ve verimli hale getirilmelidir. Kuruma işçi alınırken üretimin de artacağını söylüyoruz. Ancak üretim artmıyor. Bu nedenle kurumun rehabile edilmesi ve verimli çalışır hale getirilmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda azami özen gösterilmelidir. Biz madenci kardeşlerimizle Çin&[#]8217;e giderek orada kurtarma çalışması yapabilecek teknik seviyeye yükselmeliyiz&[#]8221; dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu da Türkiye&[#]8217;nin iş kazalarında dünyada 3., Avrupa&[#]8217;da 1. sırada olduğuna dikkat çekerek, &[#]8220;Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde grizudan, iş kazasından söz etmek bile istemiyoruz. Araştırmalar ortaya koymuştur ki iş kazalarının yüzde 98&[#]8217;i önlenebilir kazalardır. Ne yazık ki bu önlenebilir kazalarda insanlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin kararlılıkla alınmasını ve denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Ülkemizin yıllık kömür ihtiyacı 20 milyon ton. Bunun yaklaşık 2,5-3 milyon tonunu bölgemizden özel sektörle birlikte karşılayabiliyoruz. Dışarıya yılda 2,5 milyar dolarımızı veriyoruz. Yeraltına yatırımları yaparak, işçi açıklarını gidererek üretimi artırmalıyız. 1 Ocak 2011´de başlayan ve iki yılı kapsayan toplu iş sözleşme görüşmelerinin işveren kanadıyla yarın TTK´da açılışını yapacağız. İnsanca yaşayabilecek ücreti almak, 2006 ve 2009´da işbaşı yapan madencilerin diğer çalışanlarla ücret farkının aradan kalkması için mücadele edeceğiz&[#]8221; dedi.
TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik de &[#]8220;Demir-çelik sektörünün vazgeçilmez hammaddesi olan koklaşabilir taşkömürü Türkiye&[#]8217;de sadece havzamızda üretiliyor. Ancak biz, ülkemizin ihtiyacının ancak yüzde 10-15´ini karşılayabiliyoruz. Üretimi mutlaka arttırmalıyız. Havzamızı, ülkemizin ihtiyacının en az yarısını karşılayabilicek duruma getirmemiz gerekiyor. İş güvenliği kurallarını ön planda tutarak, bir işçimizin dahi burnunu kanatmadan kömür çıkarmak zorundayız.
İş güvenliği konusunda belli bir noktaya geldik. Ama teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin uygulayacak olan insandır. Her kademede çalışanları yeterli şekilde eğitimden geçirip, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamada da tam manasıyla yerine getirmek gerekiyor´´ dedi.
Konuşmaların ardından faciadan sağ kurtulan madenci heykeli hediye edildi. Anma töreninde, faciada yaşamını yitiren maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu, Kur´an-ı Kerim okunarak mevlüt şekeri dağıtıldı.
Editör: Pusula Gazetesi