Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü, Sarı Basın Kartı Komisyon Üyesi gazeteci yazar Turhan Bozkurt, Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;nde (KGD) gazetecilerle buluşarak mesleki konular, ve Zonguldak sorunları üzerine görüş alış verişinde bulunarak soruları yanıtladı.


KGD Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Öksüz, Başkan yardımcısı Ayşe Mert Danacıoğlu, Genel Sekreter çetin Sezgin, Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Ercan ve gazeteciler tarafından karşılandı. Zaman Gazetesi Zonguldak temsilcisi Mehmet Onursal da ziyarette hazır bulundu.


Atilla Öksüz, Turhan Bozkurt&[#]8217;u ikinci defa dernekte ağırlamaktan mutlu olduklarını belirterek; &[#]8220;Kendisi yaygın basındaki başarılı temsilcilerimizden birisi. Aynı zamanda Sarı Basın kartı komisyonu üyesi ve basının sorunlarıyla yakından ilgilenene bir isim. Zonguldak konusunda ki hassasiyetlerini de biliyoruz. Bu konularda daha fazla çaba göstereceğine inanıyoruz. Kendisini aramızda görmekten çok mutluyuz&[#]8221; dedi.


Bozkurt aslen Zonguldaklı olarak memleketinde meslektaşlarıyla bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyledi.


Çeşitli konularda soruları yanıtlayan Bozkurt gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma paylarının geri verilmesi için alternatif formüller üzerinde çalıştıklarını ve talepleri ilgili makamlara iletmeye devam edeceklerini söyledi.


Sarı Basın Kartlarındaki düzenlemeler hakkında bilgiler veren Bozkurt, müracaat hakkı olduğu halde etmeyenlere seslenerek;&[#]8220;Sarı Basın Kartı ile ilgili gelişmeleri bizim takip etmemiz lazım. Nasıl ki hukuk fakültesini bitirmiş bir avukat avukatlık stajını yapmadan, Baroya kaydolmaması gerektiği halde olmadığında, Baro gelip neden kaydolmadın demiyorsa, bizlerde bizimle ilgili bir gelişme olduğunda takip etmeliyiz. Her mesleğin bir kimliği var. Dünyanın her yerinde geçerli olan bir kart. Bizim mesleğe ait bir kart ve biz bu kartı taşımakla mükellefiz. Yerel basında görev yapan meslektaşlarımız arasında çok sayıda ilkokul ve ortaokul mezunları olduğu için kanayan bir yaraydı bu kart. Bunun için yönetmeliğe geçici bir madde eklettik. Bu süre de haftaya Salı bitiyor. Bu konu da pozitif bir ayrımcılık yapacağız. Lise ve üniversite mezunlarının dosyalarını inceleme konusunda kılı kırk yarıyoruz. Ama bu geçici yönetmelikte madem arkadaşlarımıza böyle bir imkan sağladık pozitif bir ayrımcılık yapacağız. Çünkü Anadolu&[#]8217;da meşakkatli bir iş yapıyorlar. Zonguldaklı olarak basın kartı sahiplerinin isimlerini öğrenmek için dosyaya tıkladığımda Zonguldaklı meslektaşlarımı gördüğümde çok mutlu oluyorum. Zor şartlar altında bizi temsil ediyorlar. Şimdi de gri pasaport ile ilgili bir çalışmamız oldu. Sarı basın kartı sahipleri bu pasaportlara başvurabilirler. Dünyanın neresine giderseniz gidin vize gerekmiyor. Bu konudaki prosüdürleri okuduğunuzda her şey anlaşılır. Yurt dışına çıkacak meslektaşlarımızın her çıkıştan önce Ankara&[#]8217;ya gitmesine gerek bırakmayacak bir çalışma yapılıyor&[#]8221; dedi.



Yıpranma paylarına çözüm aranıyor


Yıpranma paylarının gazetecilere iadesi için bir çalışma yapıldığını belirten Bozkurt; &[#]8220;


Yıpranma payları ile ilgili de zamanında çalışmalarımız oldu. Bakın Mısır da üç meslektaşımız rehin alındı. Üç arkadaşımız öldürülüyordu. Arkadaşlarımız Gürcistan&[#]8217;a gittiler kurşunların arasında kaldılar. Şimdi soruyorum hangimiz güvendeyiz. Yurtdışına gittiğimiz zaman bizi kaçırabilirler, rehin alabilirler. Anadolu&[#]8217;da gittiğiniz bir çok haberde benzer şeylerle karşılaşıyorsunuz. Gecesi gündüzü olmayan gazeteci arkadaşlarımız var. Mesleğin getirdiği strese bağlı olarak kalp krizinin en çok yaşandığı mesleklerden biri. Kanser gibi hastalıklara yakalanma oranında gazeteciler yine başı çekiyor. İlgili bakanlara bunu anlatıyoruz. Meslektaşlarımız bu düzenlemeyi yapan bakanlar evlerine girmeden oradan ayrılmıyorlar. Bu kadar zahmetli yanları var. Yıl olarak payımızı geri vermeseler bile primlerimizi düzeltebilirler. Gazetecilerin hakları hususunda çalışmalarımız ve önerilerimiz oluyor. Bu konuda bir düzenleme şart ve biran önce gerçekleşmesini ümit ediyoruz&[#]8221; dedi.



Gazeteciler farklı düşünse bile esas olan gazeteciliktir


Bozkurt bir soru üzerine gazetecilerin, yandan, candaş diye ayrıştırılmasının doğru olmadığını belirterek gazetecilik etiği çerçevesinde kalmak şartıyla fikir özgürlüğünün savunulması gerektiğini belirtti.


Gazetecilerin bireysel farklı görüşleri olabileceğini belirten Bozkurt halkın doğru haber alma hürriyetinin kısıtlanmaması gerektiğini belirterek her gazetecinin buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bozkurt; &[#]8220;Hepimiz gazetecilik yapıyoruz. Her iki meslektaşın doğruları örtüşmeyebilir. Ama gazeteciler olarak bu ülkenin toplam değerini, kalitesini yükseltmek için her beraber ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Daha geniş bakmalıyız. Bana göre bu ülkenin her bir gazetecisi bu ülkenin zenginliğidir. Özgürlük konusunda da yazan da okuyan da saygı duyacak. Yapılan bir haberden dolayı insanların mahkemeye verilmesi, cezalandırılmasından dolayı mesleklerini yapamıyorlar. Gazetecilerin içine düştüğü bu durumu düzeltmemiz gerekiyor. Karadeniz&[#]8217;in ormanları gibi her çeşit olmalı. Her fikir olmalı. Ancak gazetecilik adına mesleğin değerlerini sarsacak olaylara da fırsat verilmemeli&[#]8221; dedi.



İstanbul&[#]8217;dan bakınca Zonguldak sisler arasında görülmüyor


Zonguldak&[#]8217;ın sorunlarının en güzel yerel basın kanalıyla gündeme getirilebileceğini belirten Bozkurt kendisinin de bir Zonguldaklı olarak kentin durumuna üzüldüğünü ve yerel basınla paslaşarak sorunları yaygın medyaya taşınmasına yardımcı olacağını söyledi. &[#]8216;Zonguldak nasıl görünüyor&[#]8221; şeklinde ki bir soru üzerine Bozkurt; &[#]8220;İstanbul&[#]8217;dan bakınca Zonguldak sisler arasında bırakın nasılı hiç görünmüyor. Bu kentte siyasetçiler, yerel yönetimler çözüm noktasında neredeler? Sizlerinde bahsettiği bazı sorunları var. İş dünyasından, çevreye, kent ekonomisinden, ulaşıma pek çok sorunun olduğu yerde durması bizi üzüyor&[#]8221; şeklinde konuştu.


Bozkurt sorunların yaygın basına taşınması amacıyla öneri ve görüşleri paylaşmaya hazır olduklarını belirterek gazetecilere teşekkür etti.

Editör: Pusula Gazetesi