Bartın Üniversitesi, diplomaların AB ülkelerinde tanınmasını, mezunlara yurt dışında da kolay istihdam imkânı sağlanmasını hedefleyen, öğrenci odaklı bir eğitim süreci olan Bologna süreci için hazırlılara devam ediyor. Yüksek Öğretim Kurumu&8217;nun AB´ye üye ülkelerle uyumlu yükseköğretim sistemi haline getirilme çalışmaları kapsamında ilerleyen süreçte ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinin kazandırdığı bilgi, beceri ve yetkinliklerin bilinmesini, verilen derecelerin diğer ülkelerde de tanınmasını, mezunlara yurt dışında da kolay istihdam imkânı sağlamayı, rekabet edebilir, öğretici değil öğrenen merkezli ve ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli yenilenebilen bir eğitim vermeyi, toplumun bütün kesimlerine yükseköğretime erişim fırsatı sunmayı amaçlayan bir eğitim süreci olan Bologna Süreci Üniversitede de uygulanacak.


Kurul toplantıda buluştu


2010 yılından bu yana Bologna sürecine uyum çalışmalarını sürdüren Üniversite&8217;de bu kapsamda Üniversite bünyesinde oluşturulan Bologna Eşgüdüm Komisyonu (BEK) tarafından toplantı yapıldı. Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafından yönetilen toplantıya BEK Başkanı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Varol, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Kartal, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Naci Tankut, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mahmut Bozan, Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Metin Tunay, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Alper Aytekin, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Apaydın, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Türkay, BMYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir ile Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Halil Barış Özel ile Yrd. Doç. Dr. Gökhan Gündüz katıldı.


Süreç bizim için önemli


Üniversitenin Bologna süreci çalışmalarının çok önemli olduğunu ve kendisinin bu süreci çok yakından takip ettiğini ifade eden Profesör Kaplan, toplantıda yaptığı konuşmada; &8220;Bu doğrultuda 2010 yılına kadar &8216;Avrupa Yükseköğretim Alanı&8217; yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olan Bologna Süreci ile Türkiye&8217;deki üniversitelerin eğitim sistemlerinin Avrupa standardlarına getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu sayede Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amacıyla Avrupa&8217;da kolayca dolaşabilmesi, Avrupa&8217;nın, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkânları açısından dünyanın diğer bölgelerindeki kişiler tarafından tercih edilir hale getirilecek&8221; dedi. Rektör Kaplan ayrıca süreçte yapılan çalışmalar nedeniyle idari personele teşekkür etti.


Rekabet düzeyi artacak


Daha sonra toplantıda konuşan Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan ise, &8220;Bologna Süreci sadece isteğe bağlı bir yeniden yapılandırma ya da iyileştirme süreci değil aynı zamanda hukuki bir zorunluluk sürecidir. Bunun hukuki altyapısı peyderpey çıkarılmaktadır. Bu zorunluluk çok iyi anlaşılmalı ve özümsenmelidir. Süreç ihtiyari olmaktan çıkarılmıştır. Süreç temelde, Avrupa üniversitelerini ABD ve Japon üniversiteleri ile rekabet edecek düzeye getirmeyi amaçlamaktadır. Çünkü ABD ve Japon üniversiteleri, araştırmaya/projeye dayalı bilgi üretmekte ve üretilen bilgi de uygulamaya imkân vermektedir. Dolayısıyla kolay istihdam edilebilir ve kendi işini kurabilir kişiler yetiştirmektedir.&8221; dedi. Daha sonra bu süreçte kullanılacak standart ders ve program tanıtım formatları müzakere edilerek son şekli kabul edildi.

Editör: Pusula Gazetesi